Härnösand
Här knyts det globala ihop med det lokala
Att Sida har en filial i Härnösand är nog något de flesta känner till. Ibland bubblar det upp ett tjugotal personer från någon av deras kurser på en konsert, eller så behövs hotellrum för alla som inte får plats i de egna lokalerna. Men vad rör det sig om för kurser, och vad gör man egentligen där borta i det stora, gula huset på Södra vägen?
Inne i huset möts man av en regnbågsmatta som agerar fondvägg och ett öppet entrérum som även fungerar som café. Huset har tre våningar samt källarplan, med kontor, utbildningsrum och restaurang, men det visar sig snart att Sida även har en byggnad till vänster, där kursdeltagare kan bo.
Maria Melbing är enhetschef på Sida Partnership Forum, alltså den del av Sida som finns i Härnösand. Hon har jobbat där i tre år, men inom Sida i 20, och berättar först kort om vad Sida gör:
– Sida finansierar och faciliterar stöd till utvecklingsländer genom partners, som både kan vara civilsamhället, näringslivet, universitet och myndigheter, till exempel SCB. Vi verkar för att biståndspengar ska användas i hållbara syften och kontrollerar att pengarna kommer fram och används på rätt sätt.
Sida genomför alltså inte biståndet själva, utan i samverkan med de aktörer som finns på plats i olika länder och kollar att det går rätt till. Bistånd ska gå till de fattigaste, vara hållbart och ge resultat. Maria fortsätter:
– Sida Partnership Forums främsta uppgift är att stödja svenska partners att bli riktigt bra på det de ska göra. Till exempel kan svenska Skatteverket få en förfrågan via svenska ambassaden om att hjälpa till att bygga upp ett skatteverk i ett annat land. Skatteverket är bra på skatter, men vi har strategier för hur man stödjer utvecklingsprocesser i ett land och faciliterar möten mellan aktörerna.
Förutom att förmedla internationella kontakter håller Sida i många utbildningar för personer som till exempel ska jobba inom FN eller i andra internationella sammanhang. Just nu finns universitetsstudenter på plats för utbildning innan de beger sig till utvecklingsländer där de ska göra masteruppsatser.
Sida ligger i framkant när det gäller omställning. Josephine Sundqvist, programansvarig specialist, ansvarar för mycket av digitaliseringen. Hon berättar:
– Traditionellt har vi satsat på att organisationer flyger hit, men det är ohållbart. Fortfarande behöver en del möten ske fysiskt, men genom digitaliseringen kan vi ha med fler runtom i världen, så att fler röster får höras, och dessutom slippa flygandet. Vi som myndighet måste ställa om hur vi ska arbeta och det finns nya direktiv sedan 2017 om att miljö och klimat ska prägla allt bistånd, inte minst hur vi själva arbetar.
Maria fyller i:
– Folk är jätteimponerade av vad vi gör här. Vi serverar bara vegansk mat och har listor i matsalen över hur mycket lägre klimatavtryck maten ger. Vi skickar även sammanställningar till kursdeltagare över hur mycket klimatpåverkan olika resesätt förorsakar.
I november förra året var det dags för ett digitalt pilotprojekt då Sida arrangerade en stor, global konferens där folk från hela världen dels möttes fysiskt på varsin kontinent, dels samarbetade med de andra deltagarna digitalt. Inom de egna länderna hade alla åkt tåg. Josephine Sundqvist hade arbetat mycket med den tekniska aspekten och allt gick enligt plan, men dagarna före konferensen havererade tekniken:
– Plötsligt hade vi ingen kontakt med omvärlden. Ett lokalt partnerskap med Härnösands kommun blev räddningen; vi fick flytta in på Sambiblioteket och nyttja deras teknik. Det uppskattade vi väldigt mycket och allting fungerade perfekt!
”Sida Partnership Forum har blivit känt som Sidas mest innovativa enhet, till och med vunnit ett internt pris för detta.”
Sida Partnership Forum har blivit känt som Sidas mest innovativa enhet, till och med vunnit ett internt pris för detta.
Vad gäller miljö- och klimatarbetet finns fler planer än vegansk mat och tågresande. Byggnaderna har bergvärme och till sommaren kommer man att odla äng i stället för att ha gräsmattor. Dessutom kommer nya, pyttesmå gäster i form av bin, till nyinköpta bihotell. Myndigheten är också ”kranmärkt”, vilket betyder att man inte serverar flaskvatten utan använder det fullt fungerande kranvattnet.
Maria och Josephine menar att Härnösandsbor ska känna sig stolta, inte bara över de resurser som finns i kommunen, utan för att det finns många krafter här som tar ett globalt ansvar och faktiskt gör skillnad. Josephine säger:
– Många gäster är imponerade över Härnösand och vi försöker ta in lokala förmågor som partners när det är möjligt, till exempel 5i12. Det lokala och det globala hänger ihop.
Hur har ni påverkats av krisen kring Coronaviruset?
— I en tid då många internationella och globala evenemang ställs in som en effekt av Covid-19, tror vi ännu mer på vårt koncept — att planera och designa fler digitala och flygfria evenemang. Genom att deltagarna deltar lokalt, men ansluter globalt via digitala verktyg, kan vi undvika resor samt minska spridningen av viruset och ändå genomföra kurser. För kursverksamhet som planerats att inte vara helt digital från början, ställer vi nu om och ser möjligheter att kreativt utveckla nya former för digitalt stöd i verksamheten, säger Linda Gradin, kommunikatör.
14 anställda i Härnösand
Sida är en förkortning av Swedish International Development Cooperation Agency.
Sida Partnership Forum har funnits i Härnösand sedan 2002. Utbildningscentret består av två byggnader: Huvudbyggnad samt tillhörande byggnad för boende med 54 rum.
Antal anställda: 14 (+ två praktikanter).
Lite siffror för 2019
Antal kurser: 63.
Antal kursdeltagare: 1 810.
Antal gästnätter: 6 700.
0 comments