Härnösand Yippie 9 2021

Hårig hobby

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

I ett rött litet hus på en idyllisk tomt i Ulviksstrand bor Gunilla Jonsson och driver sin egen kennel med hundar av rasen Shetland Sheepdog.

Små, långhåriga hundar hoppar runt fotografen:
– Hoppar de upp så bara tryck bort dem, säger Gunilla krasst och tillägger att det funkar bäst att nonchalera dem.
Strax övergår hundarna till att ha en fotbolls- och handskmatch med varandra. Ibland sneglar de mot läktarna för att se om de får publikens jubel, men de får åtminstone vara samtalsämne.

Gunilla har alltid älskat hundar och sällan varit utan. Hon arbetade en period i Norge som sjuksköterska och då var det värre, när hon pendlade:
– Då gick det ju inte att ha hund, men jag frågade mitt barnbarn om vi inte kunde ha en hund tillsammans, och så kom Cindy till mig. Jag är ute och går mycket i skogen, plockar gärna svamp och kan vanka runt i timmar, och saknade verkligen att ha hund när jag jobbade i Norge!
Även om Gunilla haft hundar som sällskapsdjur var hon redan från början tekniskt intresserad, av raser, avel, utställningar och hundsport.
Cindy, eller Sweet Cindy som hon egentligen heter, var första hunden i kenneln som startades 2018 och de tre andra hundarna som bor där nu har henne till mamma. Hon var inte den lättaste att ha att göra med:
– Jag skämde bort henne oerhört i början, serverade stekt kyckling och om den inte var tillräckligt varm skulle hon hellre ha svultit än att äta den. Hon var dålig på att äta och liten, så jag försökte på alla sätt att få henne att äta. Nu äter hon vanlig, icke-processad mat och även torrfoder. Det har hjälpt att hon fått konkurrens om maten!
Det var just Shetland Sheepdog som Gunilla ville ha:
– De är väldigt lojala, lättsamma, lättlärda och intelligenta. De har allt det jag vill ha! Jag tycker också om att hålla på med pälsen, borstar dem ordentligt en gång i veckan och badar dem en gång i månaden.
Trots den långa pälsen är det många fästingar som letat sig in och bitit hundarna. Ovanligt många denna sommar. På ­vintern är snön ett bekymmer, när den fastnar i pälsen och dras in i huset. Då skärmar Gunilla av hundarna i hallen, som har klinkergolv, tills de droppat av. Och så fönar hon dem.

Hon åker på utställningar med sina hundar, bland annat till Norge. Cindy har fått omdömet ”Excellent med championkvalitet” och Alice fick nyligen ”Väl godkänt” i Västerås.
– Det är kul att träffa så mycket folk med ett gemensamt intresse! Jag åker till Sundsvall och tränar för utställningar åtminstone två gånger i veckan.
I oktober kommer Gunilla att ha en Sheltie-träff på sin kennel. 23 människor och okänt antal hundar kommer; de flesta brukar ha 3-5 hundar.
Hur kom det sig då att hon startade kennel?
– Det är ju kul! Men har man börjat avla gäller det att vara seriös och till exempel röntga tikarna för att få en bra bas. Man röntgar höfterna och bedömer dem från A till E, där A är bäst. Cindy har B och jag använder bara rankade hanar, bara de som är top notch och fulltandade. Alla valpar ögonlyses också innan de skickas iväg.
Alice har precis röntgats och fått bra betyg på höfter och armbågar, så nästa år har Gunilla två avelstikar. Cindy vilar just nu, för man får inte ta mer än två kullar per år, men nästa år kommer nya valpar på Ulvvikens kennel.
Att vara utbildad sjuksköterska är en fördel när man driver kennel:
– När de ska föda är jag inte så stressad. Jag kan också se om en valp behöver mer hjälp, till exempel extra välling, och jag är redo att möta valparna till världen.

Gunilla Jonsson

ÅLDER: 62 år.
BOR: Ulvviksstrand.
FAMILJ: En dotter, två barnbarn.
GÖR: Sjuksköterska på lungavdelningen, Sundsvalls sjukhus, driver Ulvvikens kennel.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2021 på sidan 36