Härnösand Yippie 2 2016

Wow, sååå många hundar!

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Härnösands populäraste hund är schäfern, precis som i resten av Sverige. Även i övrigt väljer Härnösandsborna ras ungefär som den genomsnittlige svensken. När det gäller jakthundar skiljer vi dock ut oss lite grand. Jämthunden kommer högre på Härnösandslistan och norsk älghund finns inte ens med på tio-i-topp-listan för riket.
Totalt finns 2 509 registrerade hundar i Härnösand. Var tionde Härnösandsbo är alltså hundägare och några av dem möter du här. Och naturligtvis deras hundar.

Tio-i-topp Härnösand

 1. Schäfer / 116 st
 2. Jämthund / 105
 3. Labrador Retriever / 76
 4. Golden Retriever / 67
 5. Norsk Älghund, grå / 47
 6. Jack Russell Terrier / 42
 7. Rottweiler / 41
 8. Shetland Sheepdog / 39
 9. Papillon / 35
 10. Dvärgschnauzer, Peppar & Salt / 34

Tio-i-topp Sverige

 1. Schäfer/28 896 st
 2. Labrador Retriever /25 871
 3. Golden Retriever / 22 953
 4. Jack Russell Terrier / 21 970
 5. Jämthund / 15 607
 6. Rottweiler / 15 381
 7. Border Collie / 10 936
 8. Chihuahua, korthårig / 10 611
 9. Cocker Spaniel / 10 547
 10. Cavalier King Charles Spaniel / 10 417

Källa: Jordbruksverket

 

Schäfer: Dolly

”Det är härligt att se glädjen i en hund när den arbetar”

Schäfer Dolly & matte Annicka Gerzén Olsson

DollyJag har haft hund i 25 år. Dolly köpte jag för 2,5 år sedan och hon är min fjärde schäfer. Det bästa med schäfern är att det är en så allsidig ras. Hundarna är lättlärda, trevliga och väldigt bra som familjehundar. Dolly är så snäll mot allt och alla, så hon passar perfekt i en familj med barn och djur. Det är en ras som kräver väldigt mycket av sin ägare. Den har ett stort behov av aktivering, och ska inte bara gå hemma. Dolly gillar att vara ute mycket och vi är ofta ute i skogen och leker. Jag har precis börjat jobba med spår tillsammans med Dolly och det tycker hon är jätteroligt. Det är härligt att se glädjen i en hund när den arbetar. Det bästa med hundlivet är sällskapet. En hund är alltid glad och dömer dig aldrig.

 

VOVVE
Namn Dolly
Ras Schäfer
Ålder 2,5 år
MATTE
Namn Annika Gerzén Olsson
Ålder 45
Bor Koltrastvägen
Gör Elevassistent på Brännaskolan
Familj Make och sonen Jesper.

 

Papilon: Tuss

”Det är roliga hundar som är snabba både i kroppen och i tanken”

Papillonen Tuss & Erika Backberg

TussJag har haft hund hela livet. När jag var liten hade vi hund hemma och när jag var 16 fick jag min första egna hund. Jag skulle aldrig kunna vara utan hund. Det är ett sånt bra sällskap och man kommer ju alltid ut. Tuss köpte jag främst som sällskap till min andra hund, en australian shepherd. Jag ville ha en hund som inte kräver riktigt lika mycket, men ändå inte tackar nej till att hänga på ut. Papillon är en härlig ras. Det är roliga hundar som är snabba både i kroppen och i tanken. Det är verkligen en stor hund i ett litet format. När vi är ute gillar Tuss att springa och leka med kottar, men när vi är inne så älskar han att mysa i soffan. En papillon är en perfekt hund för aktiva barnfamiljer och för dem som vill jobba med sin hund. För även om Tuss är en sällskapshund så har han ett stort behov av att aktiveras och ska absolut inte bara gå promenader i koppel.

VOVVE
Namn Tuss
Ras Papillon
Ålder Snart fyra år
MATTE
Namn Erika Backberg
Ålder 33
Bor Vangsta
Gör Jobbar som distriktssköterska
Familj Pojkvän och sönerna Isak och Vincent

 

 

Labrador: Wilma

”Den har ett bra psyke och är en snäll, lojal hund som alltid ställer upp”

Labradoren Wilma & husse Patrik Andersson

WilmaWilma är min fjärde labrador men min andra tillsammans med min sambo. Det bästa med rasen är att de är så öppna, trevliga och glada i allt och alla. Wilma har ett kullsyskon som ska bli servicehund. Labradoren är ju en vanlig ras i det sammanhanget eftersom den har ett bra psyke och är en snäll, lojal hund som alltid ställer upp. Vi skaffade Wilma i maj förra året, och det var några tuffa månader där i början men nu börjar det bli lite lugnare. Wilma är mycket tuffare än de tidigare labradorer jag haft. Hon är helt orädd och törs prova på allt möjligt. Samtidigt finns det där stabila psyket som är vanligt på labradorer. Just nu går vi en kurs i grundlydnad och det är väldigt nyttigt för Wilma att lära sig att träffa andra hundar och slappna av. Något av det bästa Wilma vet är att leta upp vatten och leka i och det är inte helt rent alla gånger. Så det blir en hel del duschande här hemma.

VOVVE
Namn  Wilma
Ras Labrador
Ålder 11 månader
HUSSE
Namn  Patrik Andersson
Ålder 49 år
Bor Bondsjöhöjden
Gör Jobbar på HEMAB
Familj Sambo

 

 

Shetland Sheepdog: Norton, Timmi och Ruff

”De är vänliga och trevliga. Dessutom är de friska och sunda hundar”

Shetland Sheepdog: Norton, Timmi och Ruff & Catharina Elmroth

Norton, Timmi och Ruff Jag är egentligen häst- och kattjej, men fick upp intresset för hundar när jag träffade min sambo för 20 år sedan. Han hade då två sådana här. Just den här rasen, shetland sheepdog, som också kallas sheltie, har vi haft sedan dess mycket beroende på att min svärmor föder upp dem. Timmi är för övrigt hennes hund. De är pigga hundar som blivit väldigt populära. Det tror jag beror på att de är vänliga och trevliga. Dessutom är de friska och sunda hundar som det sällan är några problem med. Man kan tro att den långa pälsen gör dem svårskötta, men det är de faktiskt inte. Men det är klart att det underlättar att man gillar att borsta! Ursprungligen är de vallhundar vilket gör att de är väldigt följsamma och samarbetsvilliga. Jag är aktiv i Brukshundklubben där jag ofta tränar agility och rallylydnad med Norton, Timmi och Ruff. De är bra agilityhundar, men sheltien är en omtyckt sällskapshund också.

VOVVE
Namn  Norton, Timmi och Ruff
Ålder 8 år, 4 år, 7 år
Ras Shetland Sheepdog
(sheltie)
MATTE
Namn Catharina Elmroth
Ålder 55
Bor Älandsbro
Gör Jobbar på
Lust & Fägring
Familj Sambo

 

Jämthund: Sigge

”Det är ett måste att jaga om man har en sådan här hund”

Jämthunden Sigge & Nicke Gärdin

SiggeJag har haft hund i hela mitt vuxna liv. Det har varit alla möjliga sorter, men bara jakthundar. Just jämthunden är väldigt snäll och foglig, det märks när man umgås. De är inga yrväder utan är hyfsat lugna. Jakten är den främsta anledningen till att jag har hund, men den är ju bara en liten del av året. Övrig tid på året är Sigge en väldigt bra kompis som man får komma ut och aktivera sig tillsammans med. En jakthund måste vara runt ett år för att jaga eftersom jakten kan bli ganska tuff. Om de inte är redo kan de träffa på en elak älg och bli traumatiserade för livet. En jakthund lever verkligen upp när den får komma ut och jaga, så det är ett måste att jaga om man har en sådan här hund. De tycker verkligen att jakten är en höjdare! Sigge älskar att vara i skogen och i höst blir det jaktpremiär för honom. Jag hoppas och tror att han blir en bra jakthund. Han är en cool herre som har en av de bästa mentaliteterna av alla hundar jag haft.

VOVVE
Namn Sigge
Ålder 10,5 månader
Ras Jämthund
HUSSE
Namn Nicke Gärdin
Ålder 52
Bor Centrala Härnösand
Gör Jobbar som polis
Familj Särbo och tre söner
Artikeln publicerades i Yippie 2 2016 på sidan 18