Härnösand Yippie 4 2020

Härnösand Pride växer

Foto Pawel Maronski

Härnösand Pride växer. Efter fjolårets succé sträcker sig årets arrangemang över tre dagar, 20–22 augusti.
Det blir fler samarbetspartners, fler programpunkter och ett bredare arrangemang, säger Åsa Sjöberg. Vi vill ha med hela stan!

Pridefestivaler har hållits i Härnösand vid flera tillfällen, men i olika former och med olika arrangörer. 2018 blev det inget arrangemang alls och när en ny grupp tog tag i planeringen inför 2019 så var man osäkra på vad gensvaret skulle bli.
Vi sa att allt över 50 personer i tåget är en framgång – och så blev det runt 500! Det var fantastiskt, konstaterar Anna Palmstierna Burenius.
Framgången stärkte arrangörerna i arbetet inför 2020. Samtidigt som beslutsamheten kring att driva Pride egentligen inte är beroende av någon publiksiffra.
Det hade varit lika viktigt att göra det här även om det inte hade kommit mycket folk förra året. Många hbtq-personer i Sverige vågar fortfarande inte vara öppna med vem de är. Vårt samhälle har fortfarande långt att gå och vi får inte tystna, säger Åsa Sjöberg.
Härnösand Pride 2020 genomförs i slutet av augusti, en tidpunkt då det normalt händer mycket i stan med skolstart, tivoli och marknad. I år finns det naturligtvis en rätt stor portion osäkerhet med i kalkylen eftersom ingen med säkerhet kan säga hur corona/covid-19-spridningen påverkar möjligheterna till publika arrangemang, men planeringen är i alla fall igång och har kommit långt.
Målet är att bredda evenemanget och göra fler Härnösandbor delaktiga i Pridefirandet. Festkvällar på APA och Bryggeriet gör också att Pride i år blir ännu mer synligt än tidigare.
Biblioteket, Länsstyrelsen, Svenska kyrkan, Västernorrlands Museum, RFSL Västernorrland, HÄR Handel och Möten i Härnösand, Hemab är några av aktörerna som redan är med som samarbetspartners – och det kommer att bli fler. Flera föreningar och organisationer har anmält intresse och arrangörerna ser gärna att samarbetspartners gör egna arrangemang inom ramen för Pride Härnösand.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 16