Härnösand Yippie 10 2021

Turisternas favoriter:

Härnösands 10 största turistdragare

Text Lennart Lundberg

Turisterna är tillbaka i Västernorrland och Härnösand.
359 619 kommersiella gästnätter för juni, juli och augusti, är nytt rekord.
Yippie listar vår stads bästa turistdragare.

10. Shoppingen

Härnösand har en bra centrumhandel även om inte alla kedjor finns etablerade kan man få tag i det mesta. Här finns klädes- och skoaffärer här säljs tv och teknik. Det finns även presentaffärer och en bokhandel som drivs av en hängiven och entusiastisk handlare. Det finns gratis parkeringsplatser i centrum för besökarna.

Notera
Det är också lätt att handla i handelsområdet Ankaret. Här finns ett begränsat urval affärer med Dollarstore, Intersport och Kappahl kombinerat med ett par större livsmedelsbutiker och ett par restauranger. Oetablerad mark finns i området och ett par etableringar är på gång. En av dessa är Rusta. Att handla i Härnösand är lättare och lugnare än i Birsta och här får man alltid en parkering.

9. Sambiblioteket

Härnösand har ett bibliotek som både är stort och vackert. Från början var det även universitetsbibliotek och regionbibliotek. Här finns kommunens servicecenter med kommunvägledare och en InfoPoint med turistinformation. På plan två finns Härnösands bibliotek med läsinspiration för vuxna och barn – allt från förströelse till fördjupning. Här finns också DigiTorget, datorer, grupprum och teknikstöd. På plan tre finns ett lärcentrum och på plan fyra och fem evenemangs- och möteslokaler.

Notera
Härnösand har också en centralt placerad konsthall, alltid med ett par pågående utställningar och som huserar den Quistska samlingen med unika verk av internationellt erkända konstnärer. Härnösands domkyrka, landets minsta och enda vita lockar också många besökare.

8. Vårdkasen

Visst måste Vårdkasen få plats på topp tio. Nu med ny restaurang som vill satsa i samarbete med föreningarna som finns på Vårdkasen samt med övriga aktörer inom besöksnäringen. Här hittar du flera olika leder och motionsspår, slalombacke, naturreservat, vindskydd med grillplats, ett utsiktstorn, restaurang och café. Här arrangeras bland annat succéloppet Härnö Trail. Backen ligger i söderläge med fyra nedfarter, där långsvängen på 800 meter är backens längsta. Övriga nedfarter är stora backen 550 m, en teknikbacke på 300 m, en barnbacke på 250 m som är lång, flack och lättåkt samt en pulkabacke alldeles bredvid barnbacken.

Notera
På Härnön vid Högslätten finns längdspår för skidåkare i flera olika längder varav ett elljuspår som också är bra även för löpning andra tider på året. Och de som vill åka i mer kuperad terräng kan välja skidspåren på Bondsjöhöjden. Där finns också den fantastiska Björners backar för de som föredrar kälkåkning och liknande aktiviteter.

7. Västanåfallet

Att Härnösand har ett av landets största vattenfall är kanske inte känt av alla. Men allt fler turister hittar till Västanåfallet. På natur och kulturcentrat hade man 17 000 besökare i sommar och många fler har besökt reservatet utan att gå in på centrat.
Västanåfallet är ett så kallat kaskadfall där vattnet faller utför klippavsatser. Fallhöjden är över 90 meter. Särskilt imponerande är det att se fallet under vårflodens högvatten.
Vattenfallet blev år 1978 tillsammans med den omgivande marken ett naturreservat. Vid fallets avslutning drevs fram till 1867 Västanå bruk som var ett järnbruk. Flera av dess byggnader är fortfarande bevarade. Här finns en hantverksbod med hantverk till salu så som smycken, stickat och virkat. I den gamla trösklogen finns en utställning om Västanå järnbruk och det finns ett café med mackor, sallader, våfflor, kakor.

Notera
Det finns massor med andra fina naturupplevelser i kommunen. I kommunen finns 13 naturreservat vi har Vårdkasen och Vårdkasmalen, vi har lökgrottor och klipporna i närheten av Smitingen. Här finns Gådeåbergsbrännan, Brånsån med sina flodpärlmusslor och sällsynta lavar, Gillersberget, Grannässkogen, Häggberget och Långmyrberget och många fler.

6. Technichus

Technichus är ett av Härnösands största besöksmål och hade trots pandemin och stängning drygt 18 000 besökare 2020. Många tror att det enbart vänder sig till barn och ungdom. Men så är det inte. Just nu vänder man sig till exempel till pensionärer som får möjlighet att testa VR-glasögon. Technichus grundades 1998 och ägs sedan 2013 av Härnösands kommun. Technichus är ett ­landets 19 Science Center med målet att på ett lustfyllt sätt väcka intresset för naturvetenskap och teknik för barn, ungdomar och vuxna där komplicerad vetenskap blir enkel och rolig.
Technichus vill visa intressanta fenomen där nyckelorden är interaktivitet, genusperspektiv och estetik. Den fasta utställningen är interaktiv och vill att besökarna ska göra sina egna upptäckter och insikter. Deras gästutställningar är utvalda för att komplettera och fördjupa vår pedagogiska verksamhet. Här finns också ett fik.

Notera
Technichus används också i undervisningen av skolor från kommunen och från övriga länet.

5. Smitingen

Alla Härnösandsbor känner till Härnösands playa Smitingen med Norrlands näst största sandstrand (bara Pite havsbad har en större strand). Och även turisterna börja att hitta till denna fantastiska plats. Sandstranden påminner om sandstränder vid Medelhavet. Det är bara badtemperaturen som skiljer sig åt. Det finns mycket att göra på Smitingen. Förutom att sola och bada kan du grilla vid flera grillplatser och spela beachvolley och beachhandboll. Den som inte gillar sand kan väljas de fina klipporna på norra sidan av viken. Och vill man ha varmare badtemperatur så ligger Klubbsjön bara en bit in i skogen. De närmaste omgivningarna bjuder på vacker och dramatisk natur med höga berg och formationer som tunnelgrottor, raukar, stora flyttblock och klapperstensfält. Smitingen ska nu också få en campinganläggning i anslutning till badet.

Notera
Härnösand har flera fina badplatser både i havet och i sjöar. Och flera andra populära campingar bland annat Sälstens camping och Snibbens camping norr om Härnösand.

4. Västernorrlands museum

Länsmuseet, eller som det nu heter Västernorrlands museum, har ett normalår över 120 000 besökare varav cirka 45 000 på Murbergets friluftsmuseum. Det gör den troligen till den största publikdragaren i Härnösand. Under 2020 med stängd museibyggnad under flera månader rasade besöksantalet för museibyggnaden från cirka 77 000 2019 till cirka hälften 2020. Men utan restriktioner kommer man troligen åter bli ett stor besöksmål i Härnösand.
Friluftsmuseet Murberget med sina gamla hus är Sveriges näst största utomhusmuseum efter Skansen och miljön är avkopplande och lockande och inom gångavstånd från city. Men det finns en rejäl parkering i anslutning till museet. I museibyggnaden finns fik och restaurang.

Notera
Kopplat till museet finns även Fritidsbåtsmuseet i gamla Tobaksmonolet med cirka 1 500 årliga besökare.

3. Hernö Gin

I byn Dala utanför Härnösand görs gin. Världens bästa gin. Företaget har vunnit många fina priser. Hernö Gin har även blivit ett av Härnösands och Höga Kustens mest populära besöksmål. Bränneriet tar framför allt emot förbokade besök, men har också öppna ginprovningar, öppet hus och andra event. Och nu vill man utveckla Hernö gin som besöksmål. Detta sedan man märkt av en ökad tillströmning av gäster och gör sig nu redo för att ta emot fler. I våras anställde man Jessica Sjögren som event- och besöksansvarig och hon använder sin erfarenhet från besöksnäringen till att skapa attraktiva besöksmål och att genomföra event.

Notera
Den som föredrar Whisky får vända sig till Kramfors. Men det finns även en romtilverkare i Härnösand, Friendship rum.

2. Hemsö fästning

Hemsö fästning är med sina cirka 25 000 årliga besökare ett starkt turistmål i kommunen. Ett mål som inte bara lockar gamla kustartillerister utan män och kvinnor i alla åldrar. 30 procent av besökarna är barn och bland vuxna är det jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Hemsö fästning har varit en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar. Fästningen har ett förflutet som kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag Miljön är orörd och unikt bevarad, såväl interiört som exteriört. Visst är det häftigt att följa med in i berget. Och den vackra utsikten utanför anläggningen får man på köpet. Restaurangen i anslutning till anläggningen har ett fantastiskt läge.

Notera
Fästningen har också blivit en populär inspelningsplats för film och tv med sin unika miljö.

1. Härnösands bilmuseum

Calle Lundquist bilmuseum går från klarhet till klarhet. Det ligger strategiskt i förhållande till kryssningsfartygen och innehåller mycket mer än bara bilar. Bilmuseet sätter, trots pandemin, rekord i år med närmare 22 000 besökare. Och här får framför allt bilentusiasterna sitt lystmäte. På bilmuseet finns allt från Rolls Royce till Tjorven och från en T-Ford till en Trabant. Exklusiva bilar liksom vanliga bruksbilar delar på utrymmet. Och vissa kommer inte för bilarna utan för den stora samlingen barbiedockor.

Notera
I kommunen finns även Arnolds bilmuseum som ligger i Ramvik. Museet har veteranbilar, mc, fler än 1 100 modellbilar, testmaskiner samt mycket mycket mer inklusive automobilcafé med servering.

Bubblare:

Högakustenbron är redan en stor sevärdhet. Ena brofästet av Högakustenbron ligger i Härnösands kommun. En unik hängbro som tillsammans med hängbro-delen av Öresundsbron är landets längsta. Det är redan en stor sevärdhet även om de flesta besökare håller till på Kramforssidan om bron. Men det finns idéer för södra brofästet om ladd- och rastplatser. Södra brofästet skulle mycket väl kunna bli nya Tönnebro men med ännu vackrare utsikt.

Härnösand Teater fyller i år 50 år med stor scen och sköna fåtöljer och som under pandemin har rustats upp och tillgänglighetsanpassats. Här har Norrdans sina premiärer som lockar både Härnösandsbor och andra som är intresserade av dans av yttersta världsklass. Men ur besökssynpunkt är det Härnösandsrevyn som lockar mest. Hit kommer busslaster långt ifrån för att ta del av Jens W Nilssons och Lars T Johansson och deras kollegors fyndigheter. En klar publikdragare från januari och långt in i februari. Men teatern bjuder på mycket mer både på teater och musik. Utan även amatörteater som lockar publik till den mindre av de två scenerna.

Re:store Höga Kusten startar i vinter i Prismagallerian. Allt som ska säljas är återbrukat, återanvänt eller hållbart producerat. I gallerian möts etablerade varumärken, butiker och nya koncept. Här skapas nya arbetstillfällen och nya företag såväl som en ny mötesplats. En ny världstrend som Härnösands kommun investerar i.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2021 på sidan 30