Härnösand Yippie 12 2019

Hej då Prisma. Välkommen Graf.

Illustration: TM-Konsult

Under 2020 tar fastighetsägaren Westerlinds ett rejält nytag i Prismahuset i centrum som också kommer att byta namn. En ny passage från Storgatan till Köpmangatan öppnas och flera nyetableringar i centrum väntas också under året.

Graf anspelar på fastighetens namn, Telegrafen, och namnbytet är en signal om att förändring och nysatsning, säger Westerlinds vd Emil Westerlind. Graf blir inte en galleria som Prisma utan en knutpunkt där det ska vara trevligt att träffas och där tonvikten ligger på möten och service snarare än ren handel.
– Centrumkärnorna kommer alltid att behövas i en stad och vi tror mycket på utvecklingen i Härnösand. Vi har satsat mycket för att få liv kring torget och på Trädgårdsgatan. Nu är det dags för nästa stora projekt.
I planerna för Graf (som syns på översiktsbilderna nedan) ingår flera stora förändringar. Några har Yippie redan tidigare kunnat berätta om, några är helt nya:

  • En kontorsgemenskap tar plats på övre plan.
  • Nya lägenheter skapas i byggnaden.
  • Ett mindre inomhustorg byggs på övre plan.
  • En ny bistro och deli med entré både från Storgatan och inomhustorget etableras.
  • Ett gym etableras i delar av Åhléns före detta lokaler.
    Och, inte minst:
  • En helt ny passage från Storgatan via inomhustorget till Köpmangatan öppnas vilket återetablerar ett ”handelsvarv” som ökar genomströmningen i gallerian och centrum.

– Graf ska inte vara en återvändsgränd. Det är högprioriterat att få till en bra passage, och nu när vi börjar se vilken typ av verksamhet som vi kommer att ha i fastigheten så har vi kunnat sätta ner foten, säger Emil Westerlind.
Sammanlagt beräknas ombyggnationen av fastigheten kosta 38 miljoner kronor, något som har gjort att Westerlinds vill etablera ett partnerskap med det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus. Härnösandshus planer på att gå in som hälftenägare i Prisma-/Graffastigheten har dock överklagats och i väntan på besked om affären går igenom, så ger Westerlinds inte klartecken till byggstart.
– Det har dragit ut på tiden, men vi räknar med att affären går igenom och att vi kan sätta igång på allvar före sommaren. Jag vet att planer och ritningar väger lätt och att det som räknas för många Härnösandsbor är att det lyser i alla skyltfönster. Men vi kommer att komma dit, det är jag övertygad om. Vi räknar med att kunna presentera nyetableringar i centrum relativt snart.

 

 

Graf – Övre plan

 

Graf – Nedre plan

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 18