Härnösand Yippie 8 2022

Heta Härnösandare

Text Lennart Lundberg

Här är namnen som vi hört talats om i Härnösand. Namn som har och som kommer sätta Härnösand på kartan. Listan har publicerats förr i Yippie men nu har vi uppdaterat den med flera nya namn. Är det någon som borde varit med? Hör av er till redaktionen via e-post info@yippieharnosand.se så kanske det kan bli ett reportage i Yippie så småningom.

Jon Hillgren
Hernö Gin vinner tävling efter tävling om världens bästa gin. Samtidigt har han tagit över ansvaret för hotellbygget på Kanaludden.

Systrarna Engström
Systrarna Angelica och Sophie Engström och mamma Kristina lyfter inte bara Gulf-macken till nya höjder. Nu har familjen också startat en populär restaurang mitt i centrum. En ny mötesplats för Härnösandsborna.

Amanda Lind
Den förre kulturministern har bestämt sig för att flytta hem till Härnösand. Hon siktar åter på kulturministerposten om nu Miljöpartiet tar sig över spärren och det blir en regering som lutar åt vänster-mitten.

Calle Lundkvist
Ingen samlar bilar som han. Sveriges största bilmuseum ligger i Härnösand. Dessutom nu med barbiedockor och barnvagnar och många fototillfällen. Hur orkar han, karln.

Linda Lundberg
Restore är ett lyft för centrumhandeln att man nu också kan handla lokalt och återanvänt mitt i centrum. Och det är möjligt att Linda Lundberg inte nöjer sig utan går vidare till något mer utmanande projekt.

Mikael Englund
Mikael Englund hoppade av ett toppjobb som chet för Höga Kusten Turism för att tillsammans med Sandra Itämaa och Torbjörn ­Ullsten starta Härnö Outdoor Logde och fått den förut så ­anonyma restaurangen att blomstra.

Rickard Nyberg
Norrbottningen som flyttade till Njurunda och började chefa på Coop i Härnösand. Han gick vidare till en liten ICA-butik utanför Hudiksvall och som nu har tagit över ICA Maxi.

Bröderna Westerlind
Westerlinds och Nordiska Centruminvest har slagits ihop med Emil Westerlind som ny vd. Lillebror Oscars bolag Höga Kusten nöje är på tå igen efter en lyckad genomförd stadsfest i Härnösand.

Peter Sjölund
Mannen som har löst ett dubbelmord med hjälp av DNA och hoppas att kunna lösa fler så fort hans metod blir tillåten att använda.

Radomir Sarkan
Han basar för det som alla tycks vilja ha, nämligen lag och ordning. Det gör att kriminalvårdens anstalter i Härnösand som han chefar för bara växer.

Daniel Johannsson
Han ska se till så att Härnösand utvecklas på ett hållbart sätt. Och det går bra. Härnösand kommun hamnade på plats fem ibland kommunerna i Norrland och på plats åtta bland de åttiotal kommuner som räknas som mindre städer i tidningen Aktuell Hållbarhet senaste mätning.

Mathilda Lindgren
Först flyttade hon från Stockholm till Sollefteå för att sedan välja Härnösand som sin bas. Den multibegåvade frilansande fredsforskares (med doktorstitel), föreläsare, discjockeyn, filmare, skådespelare radiofantast och nu sångerska har gjort succé med föreställningen ”Eld upphör” om Ådalen 31.

Jens W Nilsson
Jens W Nilsson har tagit över rollen som Härnösand meste skådespelare efter Lars Tage Johansson. Och han lär komma igen. Om inte annat med en ny revy på nyårsdagen som brukligt är.

Patrik Grundström
Det är få musikaliska sammanhang i Härnösand där inte Patrik har haft ett finger med någonstans. Vare sig det är som musiker, producent, kapellmästare eller arrangör, en stor tillgång för Härnösand.

Martin Forsberg
Uppvuxen i Härnösand och nu chef för Norrdans. Han tar kompaniet till nya höjder bland annat som den första chefen som
själv koreograferar Norrdans föreställningar.

Maria Prytz
Maria Prytz har slutat sin aktiva karriär på curlingplanen men som förbundskapten ser hon till att svensk curling skördar nya framgångar och det med många spelare som åtminstone under några år bott i Härnösand.

Jenny Samuelsson
Nu kan vi träffa en äkta stenåldersmänniska på Murberget, förlåt på Västernorrlands museum. Museichef Jenny Samuelsson hoppas på fortsatt utveckling för museet.

Ann Larsson Dahlin
Ann Larsson Dahlin är inte bara konstnär utan också fd lektor i bild vid Mittuniversitetet. Senast en separatutställning på Gallery Grastein i Reykjavik i maj och en separatutställning på Galleri Nordica i Ystad, i juni.

Anette Norberg
Nu ska förmodligen Sveriges bästas curlingspelare genom tiderna flytta tillbaka till Härnösand. Och det kommer säkerligen att märkas.

Lars Liljedahl
Här är den före detta mellanstadieläraren och vård- och omsorgschefen som är kommundirektör i Härnösand. Han pratar alltid om ’vi’ och det kommunen gör som ett lagarbete.

Familjen Skogström
Bröderna Anders och Jan-Erik driver varsitt företag, byggföretaget JASAB och Härnösands Schakt & Trädgårdsanläggningar, men äger dem ihop. Isadora Skogström driver vintagebutik och Ida Skogström lämnar som 26-åring toppolitiken i Härnösand.

Daniel McCabe
Daniel McCabe har gjort succe som entreprenör med företaget Highcon och har blivit framröstad som Årets manliga stjärnskott i Sverige. Nu är Highcon sålt till Instalco men deltar precis som JASAB i hotellbygget på Kanaludden.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2022 på sidan 22