Härnösand Yippie 5 2020

I huvudet på Kenneth

Om yrkeslivet

Jag började som frisör för 42 år sedan. Den 1 oktober 1978 blev jag egen företagare och höll till i övervåningen i Prisma-huset. Under 1985 sålde jag den salongen till min syster och mor. Du förstår, jag har tre barn och har gjort tre lappkast och sålt allt för att kunna vara pappaledig. När jag skulle börja om igen kunde jag inte gärna börja i Härnösand och konkurrera med syrran och morsan. Jag hamnade i Nordmaling – jag kommer ursprungligen från Örnsköldsvik. Jag höll på med det en stund men blev så döless på allt vad hår heter, sålde där och började jobba hos ett säljbolag. Efter några få månader fick han som ägde det bolaget cancer och jag köpte det – och blev resande i snickeribranschen. Under 1990 blev jag pappa för andra gång. Jag är inte skapt till att vara borta från min familj och jag sålde igen mitt bolag och började sälja husvagnar och snöskotrar i Härnösand istället. Ett politiskt beslut sänkte husvagnsbranschen. Jag jobbade extra hos syrran och morsan och flyttade så till Kramfors och startade salong där. Så blev jag pappa igen 1993. Jag var i Sollefteå två dagar i veckan och övrig tid var jag på hembesök hos kunder runt Ångermanälven. För 17 år sedan blev jag erbjuden att hyra en stol i Härnösand, det blev att jag köpte ut förra ägare och flyttade salongen till Skeppsbron. Jag har också de senaste tio åren hållit på med gymnasielärlingsutbildningen och haft många tjejer här som lärlingar.

Om coronaläget

Jag har dragit ned på driften. Folk törs ju inte gå ut. Själv har jag tack och lov skapligt med kunder fortfarande, har ju hållit på i så många år och har stor kundkrets. Jag hoppas det blåser av snart och att jag kan ta tillbaka min personal, hälsa på barn som inte bor här och komma upp på banan igen. Och inte minst för att inte flera ska avlida. Det är en märklig situation.

Om Bus1

Det har varit ett event på Mittsverigebanan sedan 2004, som på den tiden hette ”Onsdagsbus”. Då banan gick konkurs föreslog det nya banbolaget att vi skulle göra bus på onsdagar igen och jag sa ja direkt, utan att ta kontakt med de andra tre som var med på att arrangera ”onsdagsbuset”. Vi fyra bildade Full Fart Event AB. Vi bytte namn på eventet och det blev Bus1. Det har utvecklat sej till att bli ett av Härnösands största event och vi har haft 10 000–15 000 besökande per säsong.
Vi har sagt att om pandemin klingar av försöker vi köra Bus1 på lördagar och söndagar i höst dagtid – så att det händer något på banan. För oss är det inte kris. Vi är ett litet företag utan skulder. Vi överlever. Men det är klart, det är jättetråkigt att allt blir inställt den här sommaren.

Om ordenssällskap

I fem år har jag som aktiv i Härnösands Rotary-klubb ordnat en cruisingutflykt för föreningen De gamlas vänner. Dessutom är jag ordförande i ordenssällskapet W:6. Allt är inställt i vår och kanske i höst. Men jag fick en idé. Tänkte att vi måste ju köra i gång något roligt i vår, så jag tog kontakt med Logen och erbjöd att vi kunde invitera till herrmiddag. Vi vill ju att Logen ska överleva det här. De erbjöd matlådor till dem som inte kunde delta. Det kom 15 på middagen och det blev 52 matlådor sålda!

Om ledighet i sommar

Undrar om min fru kommer att stå ut med mej. Jag får väl leta fram mina fiskgrejor. Ett stort intresse vi har är husvagnen. Vi har upptäckt att vi inte behöver gå över ån för att hitta vatten. Det finns många fina fisketjärnar i närområdet, och huset har vi ju med oss.

Kenneth Nilsson

ÅLDER 62 år i juni.
FAMILJ Fru, tre egna barn, två bonusbarn och två underbara barnbarn Douglas och Lexie.
BOR Klockestrand.
GÖR
Driver Clipp-er/Frisör’n i Ådalen på Skeppsbron, är delägare i Full Fart Event AB som bland annat står bakom motorevenemanget Bus1 på Mittsverigebanan, är med i staben som arrangerar
Nostalgidagarna, aktiv i Rotary Härnösand, ordförande i ordenssällskapet W:6…

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 24