Profilen Yippie 11 2022

Annika startade eget efter 20 år

Text Olof Wigren

Fler bilder:

Mitt under pandemin bestämde sig Annika Kornijenko för att lämna stan och sin frisörstol där, för att öppna eget hemma på Gammellandet i Utansjö. Från Salong Höga Kusten har både hon och hennes kunder havsutsikt.
– Dessutom har jag bara 33 steg till hemmet, vilket gör mig mycket mer närvarande för våra två döttrar, säger Annika.

Det blev totalt över 20 år som frisör i Härnösand.
Först som elev hos Ingela Jonsson, sen som anställd av kedjan Attityd – där hon även hade personalansvar – och sedan med en hyrd stol hos kollegan Maria.
– Jag hade ingenting att klaga på. Fina arbetskamrater, bra kunder, allt var bra på det sättet. Men jag kände att det vore skönt att få ägna mer tid där jag trivs som bäst.
– Sedan fanns det förstås tvivel inom mig, om det var rätt att göra det här just då.
Att starta eget när alla restriktioner fanns för att hålla nere smittspridningen av covid–19.
– Men jag landade i att jag ville försöka och skulle det inte fungera kunde jag väl hyra en stol i stan igen.
Det fungerade. Mycket bra.
– Först jobbade jag här en dag i veckan, resten inne i stan. Sedan blev det två dagar i veckan och tre dagar och… ja, till sist gav det sig självt.

Annika hade en bra kundbas, som växt i takt med att fler hört talas om hennes salong, bara några stenkast från havsstranden mellan Utansjö bruk och Vålånger.
– Jag har kunder inte bara från närområdet och Härnösand utan stammisar som åker från bland annat Sundsvall, Örnsköldsvik, Östersund och Norrfällsviken.
– Flera även från Lövvik, vilket är en plats jag känner starkt för eftersom jag bodde där från det att jag var sju år. Innan bodde jag och min familj i Stockholm.
Den egna hemsidan och Facebook–sidan har räckt bra som marknadsföring, utöver rekommendationerna från alla nöjda kunder. Det där som kallas mun–till–mun–metoden. Lika effektiv nu som förr.

Trots att det kan tyckas lite på sidan om, har salongen ett geografiskt bra läge.
– Det är nära till för många och jag tror också att det uppskattas att det är en så lugn och harmonigivande miljö här ute. Det är nära havet, skogen och utan en massa störande ljud, säger Annika.
Där salongen står nu fanns tidigare en lekstuga som flyttades.
–  Byggnaden kom som en byggsats som vi – min pappa, min man Jan–Erik, min svärfar och svåger – inredde. Vi byggde till en altan och trappa och grävde sedan för vatten och avlopp.
– Jag känner en innerlig tacksamhet mot alla som bidragit till att det blev verklighet. Det är nästan rörande hur folk har ställt upp för mig.
Frisören på Gammellandet njuter av tillvaron och av oron för att salongen inte skulle bära sig finns inte ett spår kvar.
– Det har gått över förväntan och jag har aldrig känt sådan arbetsglädje som nu.

ANNIKA KORNIJENKO

ÅLDER 41
BOR På Gammellandet
GÖR Driver frisersalong
FAMILJ Make, två döttrar, hundar och katter
FRITIDSINTRESSEN Förutom att delta i döttrarnas sportaktiviteter tycker jag om att vara i naturen med hundarna och att jaga
BÄSTA MED HÄRNÖSAND Nära till allt
och gott om snälla människor

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 32