Härnösand Yippie 3 2021

I huvudet på Malin Plantin Sjöblom

Text Karin Pettersson Skarby Foto Anders Eliasson

Om ditt jobb

Det går ut på att samordna Härnösands befolkning så de blir vaccinerade. Jag är spindeln i nätet, jag samordnar med kommunen och jag leder och fördelar arbetet för vaccineringen i kommunen.

Om vaccineringen i Härnösand

Jag tycker att vi ligger bra till. Per idag (15 mars) har vi vaccinerat 4480 doser. Ungefär 11,5 procent har fått den första dosen, och vi är den kommunen i länet som har vaccinerat flest.
Något annat jag vill lyfta fram, är samordningen med kommunen, med socialnämnden och samhällsförvaltningen. Vi har känt oss som ett och vi har jobbat nära varandra. Vi har samma mål och jobbar ihop för att få vaccinerat dem som är skörast. Utan det samarbetet hade vi inte lyckats så bra, det goda samarbetet är en förutsättning, och alla har gjort sitt yttersta.

Om att vaccinera alla innan sommaren

Det är jättesvårt att säga om vi kommer att klara det, allt hänger på tillgången på vaccin, men jag har stor tro på att vi kommer att kunna erbjuda alla i kommunen vaccin innan juli.

Om varför det blev Härnösand

Jag flyttade till Härnösand på grund av kärleken. Min man Tomas Sjöblom är från Härnösand. Vi flyttade hit på heltid 2016.

Om jobb

Som sjuksköterska är det inte svårt att hitta jobb. Sedan 2018 har jag jobbat som utredare på Distriktsveterinärerna, som är en statlig myndighet med huvudkontor hos Jordbruksverket i Jönköping. Jag har bland annat jobbat med gränskontroller och ett beredskapsprojekt för veterinärer. Jag har jobbat från mitt hemmakontor i Stigsjö. Nu har jag tagit tjänstledigt. I januari blev jag tillfrågad om jag ville vaccinera, och lite senare frågade de om jag ville vara samordnare för vaccineringen.

Om hästar

När jag träffade Tomas red jag, och han drev med travhästar. Nu har travhästar blivit ett gemensamt intresse för oss. Jag är amatörtränare och vi har tio hästar. Sex av dem är tävlingshästar.

Om politik

Sedan jag flyttade till Härnösand har jag representerat Moderaterna. Jag sitter som ordinarie ledamot i socialnämnden och är reserv i kommunfullmäktige.

Om hälsa

Hur hälsa upplevs skiljer sig från person till person. När det gäller vaccinering är inte det viktigaste att jag vaccinerar mig för min egen skull. Det är mer för andras skull, för dem som inte kan vaccinera sig och för dem som behöver skydd. Det är många som inte kan vaccinera sig i nuläget, till exempel de med svåra funktionshinder eller vissa sjukdomstillstånd, och de som är gravida.

Malin Plantin Sjöblom

Ålder 45 år.
Familj Man och två barn.
Bor I Bölen, Stigsjö.
Gör Är lokal vaccinationssamordnare i Härnösand.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2021 på sidan 16