Härnösand Yippie 11 2020

I huvudet på Tony

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Tony Rundström är linjedomare i hockey på vintern, naturfotograf på sommaren och peppar människor i jobbet året runt.

Om Allsvenskan

Jag dömde min första match i Allsvenskan i slutet av oktober och det var intressant! Samtidigt har jag dömt länge och det är min fjortonde säsong i division 1. Totalt har jag varit hockeydomare i 20 säsonger. Spelet går snabbare och spelarna är snäppet bättre i Allsvenskan. Framför allt är det mycket mer runtomkring. Mer media, fler utländska spelare. Jag är även internationell paralinjedomare och siktar på Paralympics 2022 i Kina.

Om att vara linjedomare

Vår uppgift är att se allt som händer som domaren inte kan se. Vi ska vara ett stöd för domaren och agera som ett filter. När folk undrar varför man dömde så och så är det oftast till oss de kommer. Det blir sällan tjafs eller bråk. Saker kan se hetare ut utifrån än vad de i själva verket är och tvärtom. Mentaliteten har blivit bättre åtminstone på förbundsnivå, med mer respekt för varandras roller. Jag tror att spelarna blir bättre utbildade nu och förstår att vi bara är människor allihop.

Om att spela hockey

Jag har spelat hockey en väldigt kort stund och började när jag var gammal, 16. Egentligen skulle jag börja när jag var 12, men det var ingen idé enligt tränaren, som sa att jag var för gammal då. Men i nian gjorde jag praktik på Högslätten, där hockeygymnasiet hade träning och behövde målvakt. Jag började spela och gick all in för det. Det gick bra, med tanke på att jag inte spelat i lag. Året efter tog de ett steg i utvecklingen och jag tröttnade väl, men min dröm var att stå i riktig hockeyutrustning i en riktig hockeymatch, och det har jag gjort.

Om hemmaplan

Min sambo Therese Björkman har spelat på elitnivå i MoDo och dömt ett gäng VM och OS. Hon är inte aktiv på isen längre utan som domarcoach. Det blir en del hockeyprat hemma, men inte så mycket om mina matcher utan mer allmänt om hockey.

Om corona

Det är knappt någon publik och idag stänger en av mina serier ner. Vi har fått ganska hårda direktiv, som att inte åka fler än två i bilen, inte gå in fysiskt mellan spelare för att avbryta gruff om det inte är absolut nödvändigt. Vi fyller i protokoll varje matchdag med olika frågor och kollar temperaturen.

Om demontering

Jag jobbar på RB Demontering, som stödpersonal inom omsorgen. Mitt jobb är att vara stöd åt de brukare som arbetar här, hjälpa till att motivera att de gör olika arbetsuppgifter så att de får en värdefull dag. Daglig verksamhet går ut på att de ska känna en stolthet att gå på arbetet och göra något. På grund av corona har vi haft stängt mars–september. Vi demonterar vitvaror, hemelektronik och annat för återvinning. Nu har vi massor av elmätare från Hemab och jättemycket jobb eftersom det varit stängt så länge.

Om naturfoto

Just nu blir det inte så mycket naturfoto, för under hockeysäsongen hinner jag inte med. När jag är ledig är det ganska skönt att bara vara ledig, och så är det ju mörkt på väg till jobbet och hem. Jag har redan prickat in några av mina dröm­bilder, på fjälluggla och lodjur, men att fota lodjur igen i fint kvällsljus är en framtida dröm.

Om hobbyer

Jag har hållit på med en del nördiga saker, som samla mynt, hockeyfrimärken och autografer. Nu är jag inte så aktiv längre. Det var kul när jag växte upp att skriva brev till NHL-proffs, vänta på svar och få kuvert från Peter Forsberg i Colorado. Wayne Gretzky skickade ett stort kuvert med tre A4-bilder! Alla svarade utom min idol Jarmo Myllys, men honom såg jag i tv en gång med en stor hög brev. Överst låg mitt!

 

Tony Rundström

Ålder 36 år.
Familj Sambo.
Gör Stödpersonal på RB Demontering, hockeydomare och naturfotograf.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 30