Härnösand

I nytt ljus

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

I slutet av november tändes Härnösands julbelysning. I år har även de tre broarna i östra kanalen fått ljusslingor av samma sort som Nybron haft ett tag.
– Det är så roligt och viktigt för Härnösand att det blir mer sådant här. Folk blir glada när de ser våra broar, säger centrumutvecklaren Henrik Skyttberg.
Satsningen på julbelysning är ett samarbete mellan Handelsplats Härnösand och Härnösands kommun.
– Jag vill att det ska ske nya saker varje år, säger Henrik Skyttberg som också försöker få fler fastig-hetsägare att pynta sina fastigheter.
– Det är ju några som har ljus på sina hus, men det skulle kunna vara betydligt fler. Med relativt enkla medel kan man få väldigt stor effekt.
I Stadsparken finns också ny färgad belysning, till exempel på räcket till den trappa som leder upp till Sambiblioteket.
– Vi vill göra Stadsparken både finare och tryggare, säger stadsarkitekten Tomas Karlström.
Någon långsiktig plan för hur kommunen ska jobba med belysning finns dock inte.
– Nej, men det finns tankar på att bli bättre på det. I flera projekt de senaste åren har vi jobbat med mer kvalitativ belysning, till exempel runt Resecentrum och Simhallen, men det finns ingen tydlig strategi.
Att jobba med belysning har kommit i ett helt nytt läge i och med den nya, energieffektiva led-tekniken.
– Ja, det drar mycket mindre energi och kostar därmed mycket mindre att driva led-lampor, säger Tomas Karlström.
– Det sparar också tid, säger Henrik Skyttberg. I den gamla julbelysningen var det hundratals lampor som behövde bytas ut varje år.