Härnösand Yippie 3 2022

Jägare med ständig jour

Text Marcus Nyberg Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Härnösands eftersöksjägare ser till att förkorta lidandet för djur som skadas i trafiken.

I Härnösands närområde finns det sex eftersöksjägare som har till sin uppgift att förkorta lidandet för djur som har varit med i en olycka och skadat sig.
De kan i bland tvingas smyga runt folks villaträdgårdar när de spårar vilt vilket kan vålla en del obehag eftersom många inte vet vad som försiggår.
Jan-Bertil Pettersson beslöt sig därför för att kontakta Yippie för att visa upp vilka som gör det viktiga eftersökjobbet i staden.
– Det är inte konstigt att folk reagerar på att det är någon som går omkring med bössa och pannlampa i stan. Därför är det jättebra för oss att kunna sprida lite information om vilka vi är och vad vi gör, säger Jan-Bertil Pettersson, som tillsammans med Göran Falk har gjort många eftersök i centrala Härnösand.

De är båda pensionärer och jobbar ofta tillsammans. Ett tight teamwork där Jan-Bertil går med sin eftersökshund för att försöka hitta och leda det skadade djuret till Göran som då kan avsluta lidandet.
– Säkerheten är a och o. Kan vi inte avlossa ett säkert skott så låter vi djuret gå trots att det är skadat. Det är inget att fundera på. Vi kan ju alltid återuppta ett eftersök dagen efter om förutsättningarna är bättre då, säger Göran.
Oftast används det hagelgevär men ibland kan även kulgevär behövas men det innebär att större säkerhetsmarginaler måste tas i bruk.

Eftersöksjägare går en kurs var tredje år för att förnya sin licens vilket är ett krav för att kunna arbeta som eftersöksjägare.
Varför gör ni det, här ersättningen är inte stor och ni har ständig jour?
– Vi har alla ett stort natur- och djurintresse och vill skona djurens lidande. Vi känner även stort stöd och uppskattning från Roger Wiklander som ansvarig för jakt och viltfrågor inom polisen i Västernorrland vilket gör att man vill lägga ned den tid som krävs, säger Maria Eriksson, Jonas Berglund och Niklas Jansson.
Men det finns givetvis även saker som kan göra deras arbete lättare och säkrare.
– Kommunen borde kunna hjälpa oss genom att ta emot skadade djurkroppar. Vi vill även att alla biltrafikanter lättar på gasen när de ser våra markeringar om att ett eftersöksarbete pågår. Vi arbetar då i en utsatt situation nära vägen och det är även risk att ett djur dyker upp på vägen vilket kan leda till en ny trafikolycka, säger eftersöksjägarna Jan-Bertil Pettersson, Göran Falk, Maria Eriksson, Jonas Berglund och Niklas Jansson.

Gör så här vid en viltolycka

• Ring polisen (114 14)
• Märk ut platsen på ett trafiksäkert sätt för dig själv och övriga trafikanter.
Viltolycksrimpor går att hitta hos polisen och vid besiktningsstationer.
• Stanna kvar vid olycksplatsen om du har möjlighet. Särskilt viktigt om djuret fortfarande lever och ligger kvar.

Varning: Viltrika sträckor

Saltvik: Jämnhöjd med Bolist och bort mot Jysk. Jensenvägen och Solhöjden är ett hett ställe för rådjuren.
Norrstig: Hela Saltviksbacken ska man se upp med älg och rådjur.
Lövudden: På E4 från Holmgrens bil ned mot Gådaån så korsar en hel del rådjur vägbanan.
Solumsvägen: Från Bryggeriet hela vägen till kyrkogården, älg och rådjur. Gånsvik: Från infarten till Geresta ända bort och förbi ridskolan. Det är mörkt och farten ofta höga. Mycket rådjur i området.
Bondsjöhöjden: Björners backar. Välfrekventerat med rådjur.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2022 på sidan 16