Härnösand Yippie 12 2019

Mitt jobb: Göran – Skyddsjägare

Foto Pawel Maronski

Göran Falk har varit Härnösands kommuns skyddsjägare i över 30 år.
Han hjälper både kommunen och enskilda fastighetsägare. Men det ska vara ett verkligt problem för att det ska bli fråga om skyddsjakt.
– Ring inte mig bara för att du har tröttnat på skatan som kraxar på tomten. Då kommer jag inte. Det måste få finnas liv.

Uppdraget som skyddsjägare har Göran Falk haft vid sidan av ordinarie jobb ända sedan 1980-talet. ”Jag har alltid varit intresserad, av natur, djur och jakt så det är en hobby som blev ett uppdrag. Det var dåvarande miljöchefen Charlie Wallin som värvade mig. Vi kände varandra från Fältbiologerna och han visste att vi hade samma syn på hur uppdraget skulle skötas.” Om ett år, i december 2020, går det nuvarande förordnandet ut.

BÄST MED JOBBET ”Det känns bra att kunna hjälpa till där man haft stora problem. Och så finns det ju en social sida av det, man möter många nya människor.”

SÄMST MED JOBBET ”Det är inte roligt att avliva djur, framförallt katter känns trist att behöva avliva. Det är ju husdjur som ofta svälter och lider för att vi människor inte har förmått sköta om dem ordentligt. Dessutom händer det ibland att folk ringer och vill att jag ska avliva deras husdjur. De tycker väl att det är för dyrt eller krångligt att låta veterinären göra det. Men sånt gör jag aldrig.”

Skyddsjakt – så funkar det
Beslut om skyddsjakt är ett undantag från bestämmelserna i jaktlagen om att alla vilda
däggdjur och fåglar är fredade. Det är i regel länsstyrelsen som fattar beslut om skyddsjakt. Om skyddsjakt är nödvändig för att skydda människors hälsa kan kommunen fatta beslut om det. Kommunens skyddsjägare kan anlitas av den som upplever olägenhet av
skadedjur på den egna fastigheten. Det är då fastighetsägaren som står för kostnaden. Skyddsjägaren måste – utöver vapenlicens – ha ett förordnande som skyddsjägare och
tillstånd att bedriva jakt i tätbebyggt område.

Saker på bilden:

Göran Falk – skyddsjägare

Kattfälla ÖVERST
Nyaste modellen av kattfälla som gillras med kattmat. När katten kliver på en platta inne i buren glider en lock ner över ingången och katten är fångad. Som alla andra fällor måste kattfällan kontrolleras minst två gånger om dagen så länge de används. Inget djur får bli fast i fällan mer än några timmar.

Skatfälla MITTEN
Hembyggd fälla som fångar fågeln när den ska hämta mat. Och vad lockar skator? Just det: sopor. ”En soppåse blir de oerhört nyfikna på. Tomt korvskinn och äggskal ska man gärna ha med. Men egentligen är det rätt sällan som jag fångar skator. Av fåglar så är det vanligare att det blir problem med duvor och fiskmås.”

Grävlingsfälla BOTTEN
Grävlingen lotsas oftast in i fälla med hjälp av styrhinder. Håller grävlingen till under en byggnad stänger man till alternativa in- och utgångar och ser till så att vägen genom fällan blir den enda vägen. Fällan kan också gillras med mat. ”Jag brukar använda bränd fläsksvål med honung på.”

Chipdetektor
Används för att enkelt kolla om katten är chippad, det vill säga id-märkt. ”Jag kollar också efter tatueringar i öronen, en annan form av id-märkning.” Är katten id-märkt så avlivas den inte utan släpps ut igen.

Göran Falk

ÅLDER 67
FAMILJ Fru, tre barn, ett barnbarn
BOR Brännan
GÖR Pensionär, skyddsjägare

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 29