Härnösand Yippie 9 2020

Moskén flyttar till nya lokaler

 Fred Moské islamiska förbundet lämnar Kronholmen. I dagarna flyttar man istället till nya lokaler på Storgatan.
Den islamska föreningen i Härnösand grundades 2015 och etablerade sin verksamhet på Magasingatan 5. Föreningen har som mål att bygga broar. De första åren fylldes lokalerna av medlemmar som kom till bön, kurser och muslimska högtidsdagar. De hade som mest 160 medlemmar.
I dag har många flyttat vidare för att studera eller jobba och lokalerna har blivit för stora.
– Det har varit bra lokaler för oss, men det har blivit för höga kostnader efter att folk har flyttat. Vi har varit på jakt efter en lämplig lokal i två–tre år. Vi tänkte därför att vi skulle ha något mindre och billigare. Företaget vi hyr av föreslog en annan lokal på Storgatan som passar oss perfekt. I maj kom vi överens och vi kommer att flytta i slutet av september. Det är bara några smågrejor kvar innan vi kan flytta, säger Ahmad Hassan, som är ordförande i Fred Moské islamska förbundet Härnösand.
Föreningen är jättenöjd med lokalerna de ska flytta in i, som består av ett större rum i mitten och flera mindre rum runt. De passar bra till kursverksamhet med flera grupper. De arrangerar kurser i allt från arabiska, till teorikurs för att ta körkort för kvinnor.
– Vi är öppen för alla kursförslag. Vi har bara två kriterium: De ska inte vara mot svenska regler, och de ska inte vara mot islamska regler, berättar Ahmad.

Ahmad Hassan

Ålder 49
Familj Fru och tre barn
Bor Sedan 2013 i Härnösand, i ett kedjehus på Klarinettgatan
Gör Jobbar som distriktsveterinär i Matfors och är ordförande i Fred Moské islamiska förbundet i Härnösand

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 20