Härnösand Yippie 9 2021

Stickade sig tillbaka

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Spänningen är stor bland Härnösands virk- och stickintresserade, för snart öppnar en ny garnbutik i stan, på Storgatan 37. Tidigare höll en frisersalong till där, på två plan med en liten trappa mitt i lokalen. Nu väntar Lotta Persson som bäst på att alla möbler och produkter ska komma till butiken Rara Nystan.

Lotta flyttade till Härnösand från Helsingborg i januari, då hennes sambo fick jobb här. Härnösand var inte obekant, eftersom Lotta ofta hälsat på sin moster som har sommarhus på Hemsön.
I Helsingborg var Lotta, som ursprungligen kommer från Västerås, verksam inom den akademiska världen i Lund och ämnena kulturgeografi och konstvetenskap. För tio år sedan skulle hon doktorera och höll på att skriva sin avhandling om kulturmiljöer, när en stroke brutalt och oväntat satte stopp. Inte bara för avhandlingen, som snabbt blev en mindre viktig del i livet. Den satte också stopp för det hon tidigare haft som självklarheter: att tala, skriva och läsa.

Inte ett spår av sjukdom syns på Lotta där hon arrangerar stickningar på provdockor, men det var en lång väg tillbaka från stroken. På grund av detta kommer hon att driva butiken ungefär på halvtid.
Men hur kom det sig att akademikern började jobba med garn i stället? Lotta berättar:
– Jag var på rehab efter min stroke och en arbetsterapeut kom och sa: ”Nu ska vi göra något roligt!” Det kändes ju … inte kul alls, men de tvingade mig mer eller mindre till ett pysselrum. Där låg ett garnnystan, ett blått, och på den vägen är det.
Lotta hade virkat och stickat en del för länge sedan, mest på gymnasiet på 80-talet, en tid då hon säger att ”alla” stickade. Men det var då.
– Jag tog garnnystanet och försökte virka. Det gick inte, för kopplingen mellan hjärnan och händerna funkade inte som den skulle. Men jag gav mig inte och det blev till slut en liten grytlapp.

I dag är hon klädd i en vit, stickad tröja som för en oinsatt är väldigt fin, men som Lotta förklarar innehåller många fel. Det är en mycket speciell tröja:
– Den här stickade jag för nio år sedan, det första plagg jag skapade efter stroken. Det finns så många misstag i den, men jag älskar den!
Stickandet har varit en viktig del i hennes rehabilitering, både för att det tränar koordination, rörelse och för att det får henne att må bra:
– Det finns forskning om hur bra man mår av stickning. Det är meditativt och avslappnande, utom om man följer ett väldigt svårt mönster, tycker jag!

Rara Nystan kommer att sälja garner, tillbehör, böcker och även ordna olika evenemang, till exempel stickcaféer. Lotta berättar med värme om den hjälp hon själv fick på ett stickcafé i Helsingborg, när hon var övertygad om att hon inte kunde. Hon menar att stickare generellt är hjälpsamma och snälla människor.
På övre plan finns vattenledningar ute på golvet. Där kommer hon att placera ett par hoar för färgning. Hon visar några nystan som hon själv färgat och några av de ekologiska garner hon kommer att sälja.
– Jag kommer att ha andra garner än de som finns hos de två företag i stan som säljer via internet. Rara Nystan kommer att vara ett komplement, inte en konkurrent, och jag hoppas att folk ska känna sig välkomna och även säga vad de vill ha!
Runt den första oktober öppnar butiken, beroende på hur många rara nystan och möbler som hunnit komma fram. Till dess – värm upp handlederna!

 

Lotta Persson

ÅLDER 56 år.
FAMILJ Sambo, vuxen dotter, tre vuxna bonusbarn och två vovvar.
BOR Runt hörnet.
GÖR Startar garnbutiken Rara Nystan på Storgatan.
Instagram @raranystan

Artikeln publicerades i Yippie 9 2021 på sidan 22