Reportage Yippie 4 2023

Här mår Lotta prima

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Att må bra. Det var den största drivkraften för Lotta Persson, när hon för ett och ett halvt år sedan öppnade butiken Rara Nystan på Storgatan.
– Här får jag syssla med det jag älskar, träffa kunder med gemensamma intressen och hjälpa dem. Det kan inte vara bättre, säger Lotta.

Hon och hennes sambo bodde i Helsingborg och den enda kontakten med Härnösand var den med Lottas moster, som har ett sommarhus här.
– Jag tyckte om stan och naturen men hade inga planer på att lämna Skåne, berättar hon.
Inte förrän tillvaron förändrades på grund av sjukdom.
Eller, rättare sagt, sjukdomar.

Först drabbades Lotta av en stroke, då hon var mitt uppe i en avhandling om kulturmiljöer.
– Jag forskade inom kulturgeografi och konstvetenskap på Lunds universitet men stroken förändrade drastiskt mitt liv.
– Det var inte bara det att jag inte kunde ta avhandlingen i mål som planerat, jag förlorade också förmågan att både läsa, tala och skriva.

Det här var för snart tio år sedan och vägen tillbaka till den hon en gång var har varit lång.
– Ingenting kommer att bli exakt som förr och det har jag fått förlika mig med. Jag har accepterat att jag inte klarar och orkar lika mycket som innan min stroke och det är okey. Det har varit jobbigt men jag har landat i det och rättar mig efter det jag kan göra och blir inte ledsen av allt jag i n t e kan göra.

Att handarbeta – sticka och virka – var ett led i rehabiliteringen. Det som Lotta gjort rätt mycket under gymnasietiden men sedan inte ägnat så mycket tid, blev en terapi och en träning och så småningom en passion.
När hon sedan även drabbades av bröstcancer – ”jag tänkte, nu får det fan i mig vara nog!” – och tvingades hantera ännu en utmaning, bestämde hon sig för att det var dags för att göra ett rejält omtag.
– Vi satte oss ned, jag och min sambo, och beslutade oss för att flytta.
Det blev till Härnösand.
– Min sambo fick jobb här och jag gjorde min hobby till mitt jobb. När jag hittade den här lokalen, där det tidigare varit en frisersalong, kände jag att den var perfekt för en personlig butik med ett sortiment för stickning och virkning.

Rara Nystan har även blivit en mötesplats för rådgivning och samtal om lite av varje.
– Många som kommer hit vill inte bara handla utan också få råd, prata om sina projekt eller diskutera någonting annat. Det skapas ofta en väldigt varm och förtrolig relation mellan mig och kunderna och det är bara positivt, säger Lotta.
Något som framgår med all önskvärd tydlighet när den här intervjun görs. Kunder kommer och går och i den avstressande butiksmiljön dröjer de sig kvar, längre än om det bara handlade om att hitta en specifik vara.

Det pratas om enkla och svåra stickningar, om ”pratstickningar” och att ha flera olika projekt på gång samtidigt så att det aldrig uppstår ett glapp mellan dem.
– De flesta kunderna är medelålders eller äldre men det kommer också en hel del ungdomar hit och då brukar jag tänka, ”det finns hopp!”, skrattar hon.
– Jag märker tydligt av att allt fler, i alla åldrar, börjar sticka och virka och det är jättekul.

Lotta jämför Rara Nystan med ”en stor godisbutik”. Med något för de flesta smaker, men inget i syntet.
– Min filosofi är att erbjuda så mycket som möjligt som är ekologiskt, giftfritt och växtfärgat. Därför ser jag inte heller min butik som en konkurrent till andra verksamheter, utan ett komplement.
Rara Nystan har öppet fyra dagar i veckan – onsdag till lördag – och Lotta har bara några stenkast från bostaden till butiken.

Av en kvinnlig organisation utsågs hon till Årets företagare i Härnösand 2023, där en del av motiveringen var; ”Du inspirerar andra att våga prova och vara kreativ i färg och form. En stark kvinna som är en förebild för oss alla.”
– Det där med att våga är nog mitt främsta ledord. Jag ångrar ingenting utan lär mig i stället av det som inte blir så bra.
Med flytten till Härnösand och öppnandet av butiken finns det absolut ingenting att gräma sig över. Allt har blivit så bra som hon hoppades på, säger hon.
– Jag kommer inte att bli miljonär på det här, men det har heller aldrig varit mitt syfte.
Det viktigaste är att må bra. Och det gör Lotta.

LOTTA PERSSON

ÅLDER 57
BOR I Härnösand
FAMILJ Sambo, två hundar, dotter i Stockholm och tre bonusdöttrar i Lund.
INTRESSEN Sport i alla dess former, natur och kultur.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2023 på sidan 46