Härnösand
Höstträdgårdar
Trädgårdstid
Hösten har slukat oss med hull och hår och det som grönskat och blommat under sommaren somnar in. Det betyder att tiden är här för att se till
att våren blir prunkande. Vi besöker fyra trädgårdar vars ägare ger oss sina bästa hösttips vad gäller att vinterbona pallkragar och rabatter
Handelsträdgården
Vem: Therese Wiklund
Var: Wedins Handelsträdgård
Therese Wiklund har jobbat på Wedins Handelsträdgård i ungefär fyra år. Det var hennes eget trädgårdsintresse som ledde henne till jobbet, efter att ha varit anställd på OK i 22 år. Sedan jobbade hon hälften där, hälften på handelsträdgården – innan hon gick över till trädgård på hundra procent. Eller mer, för hemma fortsätter trädgårdsarbetet på fritiden.
– Många tror att vi har stängt här på handelsträdgården på vintern, men här finns alltid jobb, även om det är stängt utåt sett! Just nu tar vi reda på sådderna och krukar in nästa års perenner, till exempel vallmo och lavendel. Det som är kvar ute ska tas omhand och lagras till nästa säsong.
Micke Åhsberg som driver handelsträdgården är för dagen ute på jobb, ”Micke jobbar jämt!” säger Therese och kallar honom för hjärnan bakom verksamheten och spindeln i nätet. Just i dag jobbar han med trädplantering. Therese förklarar:
– Wedins gör även trädgårdsanläggningar, plattsättning och andra trädgårdsjobb. Beskärning av äppelträd görs i januari och februari. Vi har över 100 träd som står på kö. Här hos oss rensar vi också upp ute, tar bort ogräs och förbereder för nästa säsong.
Wedins har öppet igen en period före jul och säljer då julgranar, julblommor och grupper.
Det finns många växthus på området med olika temperaturer beroende på vad som finns i dem.
– På vårvintern gör vi ett till växthus. Sedan är det full fart från februari, för att få till penséerna. Vi har värmeslingor i bänkarna utomhus och driver upp penséerna där.
Therese berättar att de flesta trädgårdar nu för tiden köper in färdiga växter och säljer dem vidare, men Wedins odlar det mesta själva från grunden. Under pandemin har det varit en fördel, eftersom det varit brist på många växer och leveransproblem.
Bästa redskapet tycker Therese är jordmaskinen, för utan den skulle det gå åt väldigt mycket tid att fylla krukor med jord.
Hennes tips till hemmaodlare?
– Städa inte för mycket i trädgården på hösten! Lite löv på gräsmattan är ingen fara, utan det gör mikrolivet i jorden bättre. Man kan hä lite löv där de behövs, till exempel runt rosor och perenner. Men framför allt: Ha roligt!
Nystartsträdgården
Vem: Eva Larsson
Var: Vangstagatan, Hus43
Eva Larsson har mycket trädgård i sin bakgrund, från en uppväxt bland hallonsnår och vinbär, till att driva en stor trädgård på Solebo konferens och restaurang. Intresset för restaurang och trädgård kombinerades i det egna företaget Hus43, på just den adress där hon växte upp och där trädgården nu kommer att få en nystart.
– Här har vi lila sköldpaddsört som fortfarande blommar. Jag har haft jättestora rabatter, men eftersom jag jobbat så mycket den senaste tiden måste jag börja om på nytt. Dessutom bröt jag armen i mars, så på grund av det har jag också haft svårt att ägna mig åt trädgårdsarbetet. Det är också en anledning till att jag gått över till pallkragar.
Nu kommer Eva att sluta som restaurangchef på Vårsta Diakonigård vid årsskiftet, så det kommer att bli omstart och nystart både för trädgården och livet i övrigt.
Just nu förbereder hon trädgården genom att klippa ner gamla växter, gräva upp och sätta mycket i pallkragar, som täckts med markduk. Många tulpanlökar har planterats och kommer att stå i full blom till våren.
– Min favoritväxt är … alla! Jag vill ha allt! Här ser vi rudbeckia, den gula blomman. Olika dahlior, bondtobak och de små orangea heter nemesia. Jag har också sena björnbär på en buske och på andra sidan huset finns fruktträd och havtornsbuskar.
Det är inte bara den färdiga, prunkande trädgården som lockar, utan även hela grundarbetet:
– Jag älskar att ligga på knä i myllan och att känna lukten av jord! Det är rogivande för mig. Jag hoppas få tid att ligga och rensa ogräs framöver!
Favoritprylen då? Jo, den är utan tvekan en grep.
– Den här grepen är arvegods från min far. Jag använder den till allt möjligt: för att vända bort allt gammalt på våren, luckra upp jorden och mycket mer.
Eva berättar att hon tidigare tyckt att hösten känts vemodig:
– Men nu när jag ska byta jobb blir det en omstart även för mig. Det har också varit ovanligt varmt i oktober, med tio grader både dag och natt.
Och vad gör hon på vintern?
– Då sorterar jag fröpåsar!
Kreativa rum-trädgården
Vem? Claes Hj Lindberg
Var? Tolvans Greenroom, Seminariegatan 12
På Seminariegatan 12 finns en trädgård som än så länge är privat, men som tagit steget ut i sociala media i form av Tolvans Greenroom. Under sommaren 2022 öppnas trädgården under en helg för besök i blommornas och konstens tecken i de många gröna rum som Claes Hj Lindberg skapat.
Till vardags jobbar Claes inom omsorgen och han beskriver trädgårdsarbetet som ett perfekt komplement:
– Trädgård innebär för mig kreativitet, att få skapa någonting, att ha ett mål att jobba emot. Jag koppar av från mitt vanliga jobb när jag jobbar fysiskt och kreativt.
Just nu håller Claes på att gräva upp alla dahlior. Han satte 50 knölar i våras och nu ska så mycket jord som möjligt tas bort från rotsystemen så att de inte möglar. Dahliorna får övervintra i källaren, märkta med bokstäver efter sort.
Han har satt tulpanlökar i korgar, som sedan tas upp på våren och ger plats för dahliorna. I höst har han även tagit ner en stor hägg och en buske som blommade vackert under sommaren, dessutom hela grenar från bersån:
– Ibland måste man rensa ut för att få kontroll!
Claes visar sin planeringsbok, som han fick av två grannar 2010. Under årens lopp har han fyllt den med skisser, planering och utvärderingar – vad som gått bra och mindre bra. Tioårsplanen har till stora delar uppfyllts, även om en del inte blivit som planerat och en hel del har blivit bättre:
– Jag har som många andra börjat i fel ände. När man tar över en gammal trädgård vill man gärna ha en massa blommor och börjar med blommande perenner, utan så mycket tanke på färg och form. Man bör i stället börja med strukturen. Jag skissar mycket, men det är först när man ser det i verkligheten som man kan avgöra vad som blir bäst. Då testar jag, står och tittar från olika håll, går förbi och tittar om det finns någon obalans.
Det finns mycket arkitektur i trädgården, både i placering av växter, siktlinjer och byggnader. Claes jobbar också med att skapa olika sorters rum i trädgården. Kvällshörnan, badhuskurvan, bersån, köksträdgården, grovhörnan och mycket mer, inklusive en pergola-scen och ett utomhuskök.
– Viktigaste prylen skulle jag säga är hela jordfabriken. Det är ett ord som jag hämtat från ett reportage i Yippie, om ett par som har ett växthus! Min jordfabrik består av kompost i fem steg och ett förträffligt redskap som heter Mullrik, som separerar större skräp från jorden.
Tivoliträdgården
Vem? Jenny Gönczi
Var? Kapellgatan
Att kliva in trädgårdsvägen till Jenny Gönczi med familj är en mystiskt lockande upplevelse i höstmörkret. Där lyser färggranna lampor i träden, en hängmatta svänger lätt i skenet från dem och elden sprakar både i en Barbagrill och i en hjälm. Växthuset står redo för ett höstkalas och ute i trädgården finns många platser för gäster att slå sig ned på.
– Jag älskar att elda och det ena ledde till det andra! Berättar Jenny, som köpte kaminen som kallas Hjälmen, i födelsedagspresent till sin man. En present som han inte visste om att han önskade sig, men som hela familjen har nytta av.
På andra sidan trädgården lyser elden i Barbagrillen. Den har fått sitt namn från Barbafamiljen, vars former den matchar i färgstarkt blått. I Barbagrillen kan man till exempel baka väldigt gott pinnbröd, eller bara sitta bredvid den och mysa.
Jenny säger att hon har lite ”barnsmak”:
– Lite tivoli, lite cirkus tycker jag är läckert!
Hon har bott på adressen i 18 år och allt eftersom blev trädgården mer och mer lik ett tivoli, med mycket belysning och festliga inslag. Där finns också ett växthus, där hon odlar i krukor. Nu är krukorna borttagna och där inne lyser en krona med levande ljus ovanför ett rejält matbord med snirkliga stolar. På växthusets väggar finns glasprydnader, bland annat med symboler från zodiaken.
Nytt i trädgården för i år är bland annat den lilla dammen och en portal med en stenlagd gång.
– Det är det här som är roligt med trädgård: Man blir aldrig klar! Jag grävde dammen själv, eftersom jag ville ha vattenkviller, och lade en stengång intill.
Jenny har olika favoritprylar i trädgården olika tider på året, men nämner Hjälmen och Barbagrillen en extra gång.
Tips till nybörjare, som vill ha en roligare trädgård, men inte vet var de ska börja?
– Börja med en bit av trädgården, antingen ett kul hörn eller något man tycker ser trist ut, och ge järnet där! Man kan ju hela tiden göra om. Det enda som fanns här när jag började var några vissna buskar. Börja starkt och öka, tycker jag!
0 comments