Hem & trädgård

Åh vilket djurliv:

Foto Anders Eliasson

Kanske har våra husdjur aldrig varit viktigare än de har varit det sista året. I pandemin har husdjur hållit oss sällskap, värmt våra sängar, fått oss ut och delat våra tankar – kritiklöst. För många har djuret varit en bästis, en kompanjon som delar vår vardag, som livar upp och delar kärlek.

Det finns många olika slags sällskapsdjur. Yippie Härnösand har mött några djurägare i stan som har gjort sina unika val.

Varför Orientaliskt korthår?

– Jag har alltid tyckt om siameskatter och jag har varit mycket på utställningar, och när jag skulle skaffa katt själv var det självklart att det skulle bli Oriental. Jag hittade en uppfödare i Skåne som hade helvita, och jag tingade en av dem. Det visade sig att Olette hade ett blått och ett grönt öga. Hon är den första i Sverige med de färgerna, och det är kul att hon är speciell. Den här rasen bör ha sällskap och jag köpte även Uno av samma uppfödare. Kola vippar en av dem, måste jag skaffa ny katt.

Vad är det mysigaste med dina katter?

– Att komma hem till dem och möta dem i dörren. De ger mig alltid sällskap och de pratar konstant. Det är härliga katter som alltid är med!

Aeon Törnroos

Ålder 32 år

Bor I en lägenhet på Storgatan

Gör Jobbar på restauranten Apa

Husdjur Uno och Odette, som är kattrasen Orientaliskt korthår

Orientalisk korthår, eller oriental

Är en variant av siames, som är en mycket gammal kattras som anses ha sitt ursprung i nuvarande Thailand, som då hette Siam. Orientalen har samma kroppsform och temperament som siamesen, endast teckningen och ögonfärgen skiljer dem åt.