Hem & trädgård

Åh vilket djurliv: ”Ove och Agda beter sig som ett gammalt samspelt par”

Kanske har våra husdjur aldrig varit viktigare än de har varit det sista året. I pandemin har husdjur hållit oss sällskap, värmt våra sängar, fått oss ut och delat våra tankar – kritiklöst. För många har djuret varit en bästis, en kompanjon som delar vår vardag, som livar upp och delar kärlek.

Det finns många olika slags sällskapsdjur. Yippie Härnösand har mött några djurägare i stan som har gjort sina unika val.

Hjärtläkaren Lucia Sprock har haft ett bra sällskap i sina sex vaktlar under pandemin. – Vi har till och med haft gemensamma middagar.

Varför vaktlar?

– Mitt arbete och coronapandemin har gjort att jag valde vaktlarna. Det är ofta för mycket att göra på sjukhuset och under pandemin har det varit ännu mer. Vaktlarna är väldigt nyfikna och är roliga att se på. De är härliga och stannar och låter sig klappas på ryggen. De pratar lågmält och interagerar med varandra och låter olika, beroende på situation. Jag ser och fascineras av dem. Att bara sitta och lyssna på dem ger avkoppling efter jobbet. De gör mig gott på olika plan. Det är roligt att lära känna dem som de olika personligheterna de är.

Vad gör vaktlar?

– Ove och Agda beter sig som ett gammalt samspelt par. De gör saker tillsammans och kommer lite av sig om jag delar på dem, mest för att Agda ska få lite egentid för att bada ifred då Ove alltid blir till sig av att se henne göra det.

Vad gör du med dina vaktlar?

– Ett enkelt svar på den frågan är: jag tar hand om dem. Det första jag gör på morgonen är att byta vatten åt alla djur och ge dem mat . Förutom vaktlar är det kaninen Tufs och rådjuren ute i skogen. Det är bra start på dagen.

Hur länge lever en vaktel?

– 1,5 – 2 år. De trivs och Hortenzia har fått tre döttrar: Jätten, Draken och Döden.

Lucia Sprock

Ålder 57 år

Bor Nära skogen och skidspåret här i Härnösand

Familj Två utflugna barn

Gör Är dubbelspecialist inom internmedicin och kardiologi, har både norsk och svensk läkarlegitimation, och jobbar som hjärtläkare

Husdjur Kaninen Tufs och vaktlarna Ove och Agda, Hortenzia med döttrarna Jätten, Draken och Döden

Vaktel

Är en liten hönsfågel som kan bli 16–18 centimeter lång. Arten är spridd i delar av Europa, Asien och Afrika, och det är en flyttfågel. Den lägger ägg.