Intervjustafetten Yippie 8 2022

”Jag har alltid kunnat svara för mig”

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

I en tid när så mycket i näringslivet handlar om effektivisering, profilering och digitalisering, är det rätt befriande att höra en framgångsrik vd för ett entreprenadföretag prata om värdet av ärlighet, personliga kontakter och ordning och reda.
För det är något som Maria Frölén, Frölén Kross, håller som något av det allra viktigast i den verksamhet som startades av hennes far och som hon själv driver sedan tretton år tillbaka.

Hon erkänner utan omsvep att hon verkar i en tuff och tämligen mansdominerad bransch.
– Man måste ha skinn på näsan för att klara sig, säger Maria. Och det har jag, tillägger hon.
– Det är många som velat prova mig, bara för att jag är kvinna. Det är lite löjligt men det är så det fungerar och man kan väl säga att jag har klarat proven och visat vad jag går för.
Så var det till exempel när hon som nyinvald styrelseledamot i intresseorganisationen Maskinentreprenörerna region Nord satt som ensam kvinna på möten med cirka 70 män.
– Jag hade en viss fördel av att jag hört det där speciella tugget bland männen och hunnit vara i företagsmiljön några år innan jag hamnade i den situationen. Jag har alltid kunnat svara för mig.
Men nog har det varit jobbigt under några perioder.
Först när hon och brodern Åke plötsligt fick ta hand om det företag som pappa Sture var med om att starta på 1966 och som han drev när han hastigt dog år 2000.
Svårt var det även nio år senare när hon löste ut sin bror från företaget och blev ensam med huvudansvaret.

– När pappa dog var det först och främst känslomässigt krävande. På 20 sekunder var han borta….
– Det var chockartat.
Brodern hade jobbat i företaget sedan 1984 men Maria hade kortare erfarenhet av verksamheten.
– Vi fick axla ledarskapet tillsammans, från ena dagen till den andra, och fortsätta på det pappa byggt upp. Efter några år ville Åke att vi skulle sälja, men jag var motståndare till det. Jag kände inte att jag var redo att lämna över till någon utanför familjen, så jag köpte ut brorsan.
– Det var en ganska stor affär och då var jag ett tag lite orolig ett tag för att jag skulle fixa allting.
Särskilt som det var 30 grader kallt under några veckor den vinter och det kom inte en enda jobbförfrågan på sex månader…
– Men det lossnade till sist och med hårt arbete gick det bra.
– Med facit i hand ångrar jag inte att jag fattade det beslut jag gjorde. Det togs med hjärtat och det var rätt.

Frölén Kross, med cirka tio anställda och extraanställda under högsäsong och vid toppar, är ett solitt företag med en omsättning på strax under 40 miljoner kronor. I verksamheten finns tre kompletta, mobila krossanläggningar.
– Pappa var noga med kvalitet och miljö och det har jag hållit fast vid, säger Maria.
Hon gläds åt att hon lyckades räkna hem ett jättejobb för projektet Norrbotniabanan, som är den 27 mil nya och kustnära järnvägen mellan Umeå Luleå.
Processen startade i augusti 2021 och i februari var den klar. Frölén Kross vann anbudet och ska krossa minst en miljon ton.
– När vi fick det kände jag en enorm stolthet och mina medarbetare med. Det där är ett väldigt komplext jobb och mycket att ta hänsyn till och att Frölén Kross kunde ta hem det, betyder väldigt mycket för oss.
– Särskilt som uppdragsgivaren Veidekke förklarade att dom ser detta som en början på ett långsiktigt samarbete. Att få höra det av en branschjätte är hedrande och det visar att vi gjort och gör rätt saker, säger Maria.
Detta är inte det första tågbaneprojekt som hon är involverad i. När hon och Åke delade på ansvaret hade Frölén Kross en hel del jobb på både Botniabanan och Ådalsbanan.
– Vi har klarat oss igenom pandemin på ett bra sätt men det är klart att den, sedan kriget i Ukraina och de stigande priserna på bränsle stökar till det. Prisbilderna förändras hela tiden.
– Det är lika för alla men likväl problematiskt.

Funderingar kopplade till det kan Maria understundom ägna sig åt då hon dagligen pendlar till Härnösand från hemmet i Ramstaviken i Norabygden. En idyll i södra delen av världsarvet Höga Kusten.
– Jag bor i ett nybyggt hus som blev klart 2014 och som ligger alldeles vid strandkanten. Tidigare låg det en sommarstuga där som revs. Jag kan inte bo bättre än jag gör och uppskattar det också fullt ut.
– Dessutom tar det inte mer än 20–25 minuter därifrån in till kontoret.
Det var annat förr, då Maria bodde i Sidensjö i Örnsköldsviks kommun och varje dag åkte bil till och från Härnösand. Då var restiden, enkel väg, över en timme.
– Nu tycker jag förvisso om att åka bil, men det är klart att det är bättre nu när timmarna vid ratten blir färre sen jag flyttade till Ramstaviken, säger hon.
Numera kan hon även periodvis sköta jobbet hemifrån, om hon vill. Det finns ett inrett kontor i huset och fiber indraget.
– Men jag tycker om att vara på plats på kontoret, där allting finns tillgängligt och dessutom få träffa mina medarbetare. Det är värdefullt.
Maria har sett företaget förändras mycket under sin tid i det.
– När jag började jobba i det 1998, efter att ha varit anställd på Försäkringskassan i drygt tio år, var det min mamma som skötte det mesta av det administrativa arbetet. Hon skrev på skrivmaskin, det mesta var manuellt. Jag tog över hennes roll.
– Pappa sa, ”du får göra som d u vill, bara det blir bra.”

Hur är då Maria Frölén som människa? Och företagsledare?
– När jag fyllde 50 år fick alla som uppvaktade mig – familj, vänner, anställda – skriva ett ord som de tycker utmärker mig.
På tavlan står det bland annat ordningsam, glad, kärleksfull, energisk och på flera ställen omtänksam och snäll.
– Den gjorde mig väldigt glad och den ger mig varma känslor varje gång jag tittar på den, säger Maria.
– Jag är nog en kombination av ödmjuk men bestämd.
Hon har inte tappat inspirationen för jobbet och drivet är kvar.
– Jag får både energi och glädje av det fortfarande. Men jag söker efter en person med passande egenskaper och kompetenser som kan avlasta mig i det administrativa arbetet.
Det finns också en tanke, en förhoppning, på att sonen Andreas en dag vill överta ansvaret. Bli tredje generationen som äger och driver Frölén Kross.
– Det kanske är tio år dit, men, ja, jag tror att det skulle bli en perfekt lösning i så fall. Andreas har glöden, kan verksamheten och är jätteduktig i relationerna med kunder och personal.
Hennes andra son, Daniel, valde en annan bana.
– Han jobbar som virkesköpare. Han studerade i Umeå i fem år och utbildade sig till jägmästare.
– Jag har två duktiga grabbar och inom några år – vem vet? – kanske jag blir farmor. Det tror jag skulle bli alldeles underbart i så fall. Jag är ju väldigt barnkär och att få barnbarn vore helt fantastiskt, säger Maria Frölén.

FAKTA

NAMN Maria Frölén.
ÅLDER 55 år.
BOR Ramstaviken, Norabygden.
FAMILJ Barnen Daniel, 28, Andreas, 25, och särbon Robert.
INTRESSEN Jobbet och paradiset som är platsen där jag bor. Fiska strömming, pimpla röding, handarbete, umgås med vänner, vara med barnen och deras familjer. Förut jagade jag älg, men det har jag slutat med. Det tar för mycket tid från företaget.
GÖR MIG GLAD Ärlighet och medmänsklighet.
GÖR MIG ARG Oseriösa och oärliga människor.
LIVSMOTTO Att bry mig om människor och att inom vår verksamhet arbeta för ordning och reda, yrkesstolthet och ärlighet. Och, jag tycker att det är viktigt att berömma min personal.
MEST STOLT ÖVER Mina barn och att jag driver min pappas livsverk vidare.
ÅNGRAR JAG MEST Att jag inte lärt mig att köra traktor…

LIVSLINJEN

1967 Föddes i Sundsvall.
1975 Flyttade till Härnösand.
1985/86 Examen på treårig ekonomisk linje på gymnasiet.
1994 Födde Daniel.
1997 Födde Andreas.
2000 Pappa dog hastigt. Jag och min bror fick driva företaget.
2009 Övertog företaget sedan jag löst ut min bror.
2014 Fick klart med nybyggnationen av huset på samma plats där jag tidigare lärt mig att gå.
2016 Min mamma dog hastigt.
2017 Fyllde 50 år.

MINA VAL

MUSIK Allätare. Mycket dansband. Jag har faktiskt gått en buggkurs igen.
POD Har kvar att ta tag i det.
BOK Den senaste jag läste var ”Sommaren då katten flyttade” av Eli Åhman Owetz.
FILM “Spionernas bro”.
TV-SERIE Deckarserien Vera och Barnmorskorna i East end.
MAT Jag tycker om att laga mat och baka, fixar ofta med matlådor.
DRYCK Gärna ett glas rött vin ibland, annars bubbelvatten.
TAR JAG MED VÄNNER TILL Jag tar oftare med vänner till platsen där jag bor och omgivningarna runtomkring.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2022 på sidan 44