Krönikor Yippie 10 2016

En rödgrönblåbrun röra

För några veckor sedan var det partiledardebatt på TV. Jag försökte titta, men tröttnade ovanligt fort. Debattörerna är så oerhört medietränade att det snabbt blir helt ointressant. Alla partierna har suttit i sina tankesmedjor innan debatten och bestämt exakt vad de vill få ut den här gången. Och det kan bara vara en sak, två är för många för tittarna.

Så alla har sina mantran med sig in. Den ene klämmer in ordet ”högersväng” så fort hen får chansen, medan andra tjatar om ”återställare”, ”massinvandring” eller något annat. Förutsägbart så det räcker.
Alla har dessutom lärt sig att de ska sluta varje inlägg med att ställa någon av de andra till svars. Frågorna haglar, men ingen ger några svar. Sandlådenivå höll jag på att säga, men påminner mig en klok förskollärare som påpekade att barns lek i sandlådan minsann oftast är både kreativ och konstruktiv.

Nej, tacka vet jag en hederlig utfrågning där en påläst och kunnig journalist ställer frågorna och inte ger sig förrän hen får ett svar. Eller ett talande icke-svar.

Ingen har väl förresten kunnat undgå att det pågår en annan politisk kamp i ett annat, lite större land. Och om den svenska debatten är tjafsig så är det inget mot de amerikanska presidentkampanjerna.
En av mina favoritserier på TV är ”House of cards”. Den skildrar det oerhört intriganta och svekfulla spelet runt presidentskapet i USA. Mycket bra som sagt, men samtidigt desillusionerande. Här förminskas både människor och politiska åsikter till brickor i ett maktspel, brickor som snabbt kan kastas bort eller bytas ut när de inte längre passar ens egna syften. Hur nära sanningen serien ligger kan man bara mardrömma om.

Snart ska i alla fall valet avgöras och jag kommer att tänka på en textrad från Morrisseys låt ”America is not the world” från 2004. Där sjunger han att ”the president is never black, female or gay”. Tolv år senare har USA faktiskt haft sin första svarta president och snart får de förhoppningsvis sin första kvinnliga.

När det gäller den tredje kategorin blev den säkert uppfylld för länge sedan.

Nästa Yippie Härnösand kommer 23 november. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 citat om kultur (som vi skriver mycket om i det här numret)

• ”Bara med konst kan man uttrycka det man inte begriper”
Henrik Tikkanen
• ”Kultur är som sylt – ju mindre man har desto mer smetar man ut den”
Graffiti, Paris maj 1968
• ”The earth without art is just eh”
Okänd

Artikeln publicerades i Yippie 10 2016 på sidan 6