Krönikor Yippie 6-7 2014

Gör vad du vill!

Text Lars Kågström

Det har nyss varit studenttider. En häftig period i livet och själva studentdagen måste vara ett av de häftigaste tillfällena i livet. Plötsligt är det ingenting som binder dig. Plötsligt är du fri och kan göra precis vad du vill. I teorin får man kanske tillägga, självklart kan det finnas praktiska hinder av olika slag. Men ändå …

Min egen studenttid var inte alls så häftig som dagens. Dels var det bara halva klassen som gick ut, resten skulle fortsätta ett år till. Dels var det här med studenten rejält nedtonat på den tiden. Det hette inte ens studenten, man bara slutade skolan. Men framför allt hade de militära myndigheterna, med sin osvikliga brist på känsla, kallat in mig till tjänstgöring två veckor före skolavslutningen. Jo, jag fick ledigt själva avslutningsdagen, men missade allt annat roligt. Hur som helst, så fort jag sedan kunde drog jag iväg från den småstad jag bodde i. Jag ville se andra städer, större städer, andra miljöer, nya människor.

Nu läser jag att en undersökning som Sveriges Radio beställt visar att 40 procent av alla mellan 18 och 34 år funderar på att flytta från Västernorrland. Och så är det några som oroar sig djupt. Jag skulle vara mer orolig om ungdomar inte ville flytta. Ett samhälle som ingen flyttar ifrån blir stabbigt, inskränkt och trött.

Å andra sidan blir ett samhälle som ingen flyttar till ännu tröttare och till slut dött. Så vi har ett uppdrag. Vi måste jobba för att lika många, eller helst ännu fler, flyttar tillbaka några år senare. Med nya influenser och idéer.

Och så får de nya idéerna möta gamla invanda mönster, ja till och med krocka om det är nödvändigt. Och så – simslabim – uppstår det som brukar kallas utveckling. Vad enkelt det lät va?
Just nu tror jag för övrigt att en undersökning skulle visa att minst 100 procent funderar på att ta semester. För att sedan kunna komma tillbaka med nya influenser och idéer. Vi ses i augusti!

Den 27 augusti kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

 

 

3 sköna bilder från Sommarhärnösand

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2014 på sidan 6