Krönikor Yippie 4 2015

Nu är det dags för fika!

I Yippie skriver vi ofta om människor med nya idéer och visioner för framtiden. Det är roligt och det finns många som tänker mycket om Härnösand. Det gör även vi själva. Nästan varje fikarast och vid andra tillfällen när vi sitter och pratar spånar vi kring vad som kan göras, försöker se potentialen i olika platser och verksamheter.

Nu vill vi blanda in fler i våra fikasamtal. Därför har vi skissat på en framtida strandpromenad genom hjärtat av Härnösand, från Kattastrand till Sälsten. Vår utgångspunkt är att Härnösand har stor potential på framför allt två områden, som boendestad och som besöksmål. Den slutsatsen kommer även flera nya konsultrapporter fram till.

Så varför inte sätta upp tydliga mål? Till exempel att vi ska vara 30 000 Härnösandsbor 2030. Ett tufft mål kanske, men det borde inte vara omöjligt att nå om vi verkligen satsar på att erbjuda moderna, fräscha boenden och en attraktiv livsmiljö. Bra vård, skola och omsorg tar människor för givet, men udda, fräcka boenden i läckra miljöer kan verkligen dra folk.

Då duger det inte med hus som ser ut som om de lika gärna kunde ha varit byggda 1982. Nej, våga sticka ut och tala om att det är 2010-tal! De extra pengar det kostar att skapa något arkitektoniskt spännande borde kunna räknas hem i ökad attraktivitet. Se bara på Ting1 i Övik, som inte var några som helst problem att fylla!

När det gäller besöksnäringen vet jag inte vad vi ska sätta upp för mål, men den har definitivt potential att mångdubblas. De naturliga förutsättningarna finns, men vi måste också fylla vår vackra plats på jorden med mer innehåll och aktiviteter. I Härnösand får naturturismen i Höga Kusten ett komplement med mer liv och rörelse. Lite ”storstadsliv”, med shopping, restauranger och kulturliv, fast i en småstad.

Besökarna måste också bo någonstans. Nu diskuteras ett nytt hotells vara eller icke vara, men vi behöver inte bara ett hotell utan flera, och även andra typer av boenden.  Ja, så pratar vi på våra fikaraster. Hur pratar ni? Skicka gärna in idéer, funderingar, och bilder på inspirerande miljöer ni sett någonstans?
Skicka till info@yippieharnosand.se, Yippie på Facebook, #yippieharnosand på Instagram eller Yippie Härnösand, Brunnshusgatan 6 B, 871 31 Härnösand.

Den 20 maj kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 andra områden med potential

Smitingen
Hur många utanför Härnösand vet att vi har Norrlands finaste havsbad? Här borde det funka med både en stor camping och ett konferens- och nöjeshotell
Hemsön
Hemsö fästning är en riktig magnet som drar mycket folk till ön. Det borde finnas stora möjligheter att utveckla andra saker runt omkring
Viksjö/Västanå
Ny retroloppis/restaurang, en loppis till och så Västanåfallet med kringverksamheter. Bra som kan bli ännu bättre

Artikeln publicerades i Yippie 4 2015 på sidan 6