Kultur & nöje

BRYGGERI TILLBAKA PÅ BRYGGARENS STRAND (MED JAZZ!)

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Hernö Hantverksöl + Öbacka Jazz & Blues = sant. De två etablerade aktörerna lämnar i vår sina tidigare lokaler och etablerar en helt ny scen i Härnösand. Bryggeriet/konsertlokalen hamnar – passande nog – vid Bryggarens strand.

– Det är lite som att komma hem, tillbaka till rötterna, skrattar Rasmus Rödén där han står i källaren på det som ska bli Hernö Hantverksöls nya hem. Det känns ju extra roligt för oss att flytta in i ett hus med den här historien.
Många Härnösandsbor säger fortfarande Rikets sal eftersom Jehovas Vittnen höll till här i många år, men faktum är att byggnaden vid Kackelabackens fot ursprungligen uppfördes redan under 1800-talets andra hälft – som islada för Hernö Bryggeri. Bryggeriet lades ner 1973 och sedan dess har alla byggnader försvunnit. Alla utom isladan som nu alltså fått ett mikrobryggeri som nya ägare.
Ställets anspråkslösa yttre lurar sannolikt många. Kliver man in så inser man att huset är både äldre, större och mer udda än man kunnat ana. Det ska visserligen rivas lite överallt inför den förestående renoveringen, men det går inte att undgå de mäktiga gamla bjälkarna i taket på den blivande konsertlokalen. Eller de massiva väggarna i källarvåningarna – vi pratar en och en halv meter djupa fönsternischer. Det är lätt att tänka sig att isen höll sig kall här…

Ny scen för musik och arrangemang på gång! Hernö Hantverksöl tar över före detta Rikets sal vid Bryggarens strand och ligger nu i startgroparna för att den stora renoveringen. Så fort tillstånden är klara börjar man riva. De nya ägarna tar med sig Öbacka Jazz & Blues och ser fram emot ett spännande samarbete. Curt Fällgren (ordförande Öbacka Jazz & Blues), Kjell Fhinn (ÖJB), Kjell-Arne Danemo (ÖJB), Rasmus Rödén (Hernö Hantverksöl), Tomas Gönczi (HH) och Cecilia Nordlund (ÖJB) .

Hernö Hantverksöl har efter sex år vuxit ur lokalerna på Tobaks och tar bryggeriet och den växande arrangemangs- och konsertverksamheten till en ny plats.
Ölbryggningen kommer enligt planerna att ligga på samma nivå som tidigare, men arrangemangen ska bli fler. Och det är redan klart med en hyresgäst som flyttar in med sin programverksamhet: Öbacka Jazz & Blues.
Jazzklubben i Härnösand är den arrangör utanför storstadsområdena som har flest konserter per år och man arrangerar drygt ett evenemang i veckan under säsong.
När det stod klart att klubben efter nära tjugo år skulle tvingas lämna klassiska Metropol efter vårsäsongen så började man leta efter en ny fast punkt. Nu är lokalfrågan löst och det är starka känslor, både positiva och negativa, inför flytten.
Å ena sidan: En jobbig separation från en mycket älskad lokal som närmast blivit synonym med jazzklubben och vars rykte spridit sig även utanför Sveriges gränser.
Å andra sidan: En intressant nystart i en lokal med många plusfaktorer.
– Metropol är Metropol, konstaterar Öbacka Jazz & Blues bandbokare Kjell-Arne Danemo. Det är något alldeles speciellt och det har varit väldigt fina år där. Vi ska hedra det som har varit, men sedan måste vi gå vidare och se på vilka alternativ vi har och det här tror vi på. Det blir en fast scen som känns väldigt spännande.

”Det är jättekul att jazz-klubben följer med oss hit, jag tror att det kan bli en fruktansvärt bra symbios.”

– Det är jättekul att jazzklubben följer med oss hit, jag tror att det kan bli en fruktansvärt bra symbios, säger Tomas Gönczi, som nu går in som den sjunde delägaren i Hernö Hantverksöl.
Han påpekar att man nu får en lokal som visserligen inte är Metropol – eller Tobaks för den delen – men som på flera punkter är bättre:

  • Helt handikappanpassad med hörslinga
  • Bättre logistik för godsmottagning
  • Bättre parkeringsmöjligheter
  • Större ytor, och det kommer dessutom kunna erbjudas mat.

Hela övervåningen blir så småningom konsertlokal och restaurang.

– Det blir helt klart ett mervärde att kunna erbjuda gästerna mat och dryck i anslutning till konserterna, säger Kjell Fhinn.
– Vi har trivts på Tobaks och med samarbetet med Westerlinds. De har precis som vi drivits av en vilja att utvecklas och en kärlek till Härnösand, säger Jonas Gerdin på Hernö Hantverksöl.
Emil Westerlind, vd på Westerlinds önskar Hernö Hantverksöl och Öbacka Jazz & Blues all lycka i sin satsning .
– Det är just den här typen av utveckling och samarbeten som gynnar utvecklingen och stärker attraktiviteten för Härnösand, säger han.
– Hernö Hantverksöl ligger idag i de kanske mest attraktiva lokalerna på hela Tobaks. Här vill vi hitta på något speciellt när de flyttar ut. Vad det kan var, får vi fundera över. Vi är öppna för förslag som kan bidra till att Tobaks tar nästa steg på sin resa.
Nu tickar klockan.
I början av augusti ska de första jazzartisterna stå på scen. Under tidig höst ska också den populära Speakeasy Club dra igång igen. Och så ska ju bryggeriet vara installerat och i drift. Receptet på den första jazzölen håller redan på att tas fram…
Det är 270 kvadratmeter i två och ett halvt plan (en del av källaren har dubbel takhöjd) som ska renoveras grundligt.
Hela övervåningen ska öppnas upp för att bli konsertlokal och restaurangdel för 150 gäster. Det rustas för toppfräscha loger och i källaren blir det bryggeri.
Men först måste golvet åtgärdas och en ny platta gjutas. Och så ska det kaklas och kopplas och snickras. För Hernö Hantverksöl blir tredje gången sedan starten 2011 som man bygger upp ett bryggeri.
Det blir inte mycket ledigt i sommar, konstaterar Rasmus Rödén.
– Men nu blir det sista gången. Nu har vi flyttat klart.

 

Denna artikel kommer i Yippie 2 2019 som släpps den 20:e februari.