Kultur & nöje Yippie 3 2020

”Ched” satsar allt med eget material

Han fick kontrakt med skivbolaget Ninetone i Sundsvall som 16-åring och har sedan dess släppt flera remixar på kända artisters musik.
Nu tar Christoffer ”Ched” Dahlbom nästa steg och släpper sin egen musik under eget namn.
Den 27 mars kommer andra singeln ”Made by You”.
— Jag har jobbat på eget material länge och det är jäkligt spännande att äntligen kunna släppa det, säger Christoffer.
Den första singeln ”Runaway” kom den 21 februari och nu är det dags för uppföljaren. Musikaliskt beskriver Christoffer sin musik som ”melodisk tropical house, downtempo”. För den som inte är har någon högre examen i den elektroniska dansmusikens subgenrer så kanske artister som Avicii och Kygo säger mer om stilen. Och precis som Avicii är Christoffer Dahlbom låtskrivare, artist och producent, men sångmicken släpper han till andra. På ”Made by You” är det Timråsångerskan Agnes Söderberg som sjunger.
Christoffer Dahlbom beskriver sig själv som en utpräglad perfektionist när det kommer till musiken. En pedant som vill vara nöjd till 100 procent innan han släpper något ifrån sig.
— Det gör ju att det ofta tar tid. Jag kan spela in en låt tio gånger och jag är nästan nöjd, men 99 procent är inte tillräckligt, så det blir en elfte version och en tolfte och en trettonde …
”Made by You” skrevs sommaren 2019 men det skulle alltså dröja ett drygt halvår innan den släpptes. Och för en gångs skull var det inte upphovsmannens egen perfektionism som bromsade.
— Skrivprocessen gick rätt snabbt. Jag hade en bra känsla redan när jag satt och tog ut låten på gitarr. Den var egentligen helt klar på sommaren men sedan fick den ligga hela hösten tills jag hittade rätt röst. Jag har ofta en känsla för vilken typ av röst jag vill ha till en låt och till slut hittade jag Agnes. Jag hörde av mig till henne, bokade en tid och sedan gick vi in i studion och satte allt på två timmar!
Resultatet kan du höra på iTunes, Apple Music, Spotify och andra digitala strömningstjänster från och med fredag den 27 mars.

Christoffer ”Ched” Dahlbom

ÅLDER 20 år.
FAMILJ Mamma, pappa, två systrar.
BOR Artillerigatan.
GÖR Producent, låtskrivare, artist.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 17