Kultur & nöje Yippie 1 2020

Dags för nya svartkonster

Sommaren 2018 slog det okända bandet Svartkonst ner som en smärre bomb på blackmetalscenen med debuten ”Devil’s Blood”.
Bakom bandnamnet dolde sig multimusikern Rickard Törnqvist från Härnösand. I vår kommer uppföljaren, men redan den 24 januari släpps första singeln ”I am the Void”.

– Första skivan hade jag inga förhoppningar alls på, men nu har jag en liten fanbase som väntar på det här släppet. Det är både läskigt och kul, konstaterar Rickard.
”Devil’s Blood” fick ett mycket positivt mottagande och utnämndes av Aftonbladet till årets näst bästa rockalbum 2018. Framgången uppmärksammades av skivbolaget TNO Recordings som erbjöd kontrakt, och det gör att förutsättningarna inför den andra skivan är helt annorlunda.
– Nu har jag ju lite folk bakom mig och de är med redan från början. Skivbolaget trycker cd, vinyl, t-shirts och tar hand om marknadsföringen och det betyder mycket. Jag har jävlig tur att någon är beredd att satsa på min musik.
Om det är skillnad i uppbackning när musiken ska ut så är allt annat precis som vanligt. Nämligen att Rickard gör allt själv. Marcus Wiklund från Härnösandsbandet Ulfven har lagt på några gitarrspår och Daniel Brundin (ex-Ulfven) en del sång, i övrigt står Rickard för musik, text, inspelning, mix, skivomslagsdesign – ja, allt från tanke till färdigt album.
– Egentligen började jag med den här skivan redan när den första hade kommit ut. Jag hade mycket idéer så det gick ganska snabbt att skriva ihop allt material. Sedan ska man hålla på tills man är nöjd…
Och det tar längre tid. Svartkonst är skapat av en perfektionist och det är ingen slump att det har förblivit ett soloprojekt.
– Jag vill ha full kontroll, följa min vision utan att behöva kompromissa.
Nu lutar det ändå åt att det i framtiden blir några spelningar med Svartkonst.
Rickard har börjat sätta ihop ett band för att kunna spela live.
Men först ska det nya materialet ut i världen. Singelsläpp på Spotify och andra strömningstjänster den 24 januari, och från det datumet går det också att förhandsboka albumet ”Black Waves” som släpps den 3 april.
Och hur låter det? Ganska mycket som debuten ”Devil’s Blood”, tycker Rickard själv.
– Fast lite mer förfinat, lite svängigare. Man vet aldrig vad andra kommer att tycka om det man gör, men jag tycker att den här skivan är bättre och de som har förhandslyssnat håller med.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 10