Kultur & nöje Yippie 11 2022

Får aldrig nog av Elvis

Text Ulf Westman Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

En blott 18-årig Henrik Åberg vinner en jordskredsseger i talangtävlingen ”Sikta mot stjärnorna” – och svenska folkets hjärtan. Över en natt blev den okände Härnösandsgrabben ”Elvis” med hela svenska folket. Idag, 27 år senare, har Henrik hunnit fylla 45 år. Och Elvis Presley utgör fortfarande en viktig del av Henriks liv.
– Utan Elvis och ”Blue Hawaii” hade jag inte varit den jag är idag.

Det är en avspänd, välmående och slimmad Henrik Åberg vi möter en gråmulen novemberdag i Härnösand. Han avslöjar att han börjat träna karate.
– Karaten har gjort mig gott. Träningen gör att jag orkar bättre på scen. Många av rörelserna i karateträningen återkommer i scenshowen.
Scenshow, ja. Närmast på agendan står en julkonsert på Härnösands teater. Ett arrangemang som ligger ”Härnösands-Elvis” varmt om hjärtat.
– Det är alltid en speciell känsla att uppträda på hemmaplan. Och nu har det ju varit rätt lugnt under pandemiåren så det känns extra roligt att få sjunga i Härnösand.

Hernrik avslöjar att publiken kommer att få höra tolkningar av Elvis mest önskade hits, men också klassiska julsånger. Som gästartist vid julshowen har Henrik Åberg bjudit in inte helt obekante Gottfrid Krantz.
– Det kommer att bli magiskt, lovar den folkkäre artisten.
Det var 1995 som den då helt okände Henrik Åberg efter moget övervägande anmälde sig till talangtävlingen ”Sikta mot stjärnorna”.
När det är dags för final kliver Henrik ut på scenen och sjunger Elvislåten ”Blue Hawaii” med en röst som är förvillande lik legendarens.
Henrik Åberg vinner både juryns och publikens hjärtan.

Över en natt förvandlas han till stjärna. Sedan dess har det rullat på med turnéer, shower och framträdanden i hela Norden.
– Det var helt sjukt. Jag, som knappt varit utanför Härnösands kommun möttes av enormt pressuppbåd. Det var tv-soffor till höger och vänster, erbjudandena duggade tätt. Jag svävade på moln.
När upptäckte du att du kunde sjunga som Elvis?
– Jag var extremt blyg och försynt som ung, tog ingen plats. Musiken fanns där sedan barnsben visserligen, dragspelet hängde med redan från tre års ålder. Men det var först i tonåren som jag provade på att sjunga.
Det var i den vevan Elvis kom in i bilden.
– Jag fick en Elvis-skiva i julklapp och blev ett fan direkt. I smyg började jag sjunga hans låtar och insåg att ”ja, det här passar ju min röst”.
Blir du aldrig trött på att kallas Elvis-kopia?
– Jag är en nörd. Utan Elvis hade jag inte varit den jag är i dag. Och han har ju en enorm låtskatt att ösa ur. Elvis spelade in över 700 låtar inom flera olika genres, rock `n´roll, rockabilly och country och framför allt gospel, som han älskade, säger han.
Henrik Åberg har medverkat i Melodifestivalen, haft flera svensktoppshits och anses som en av Europas främsta Elvistolkare. Men han står fortfarande med båda fötterna på jorden.

– Jag blev pappa för sex år sedan till en pojke och det har nog gjort mig både lugnare och tryggare som människa.
Något som kommer väl till pass hösten och vintern 2022 som är fullbokad med konserter. Och nyligen har han släppt en julsingel ”Light up for christmas”, skriven av Fredrik Wiklander.
– Det är en ballad med mycket ”jul- och Elviskänsla”, berättar Henrik.

FAKTA

NAMN Henrik Åberg
ÅLDER 46 år
FAMILJ Singel, far till 6-årig son.
BOR Villa i Utansjö.
KÖR ”Har flera fordon, kör mest en jänkare, en Chrysler minibuss”. men även en Volvo XC 40.
FRITIDSINTRESSEN ”Jag har börjat träna karate på senare år, en sport även Elvis utövade”.
JAG SOM PERSON ”Jag tror att utomstående uppfattar mig som lugn och ödmjuk. Målmedveten är jag nog också vilket ofta leder till underliggande stress”.
FAVORITPLATS ”Jag bor väldigt fint vid en sjö i Utansjö. Sen jag träffade min fru som är västgöte har jag även förälskat mig i trakterna kring Kinnekulle”.
FAVORITDRYCK ”Precis som Elvis har jag varit Colaberoende. Har försökt sluta, men har trillat in i beroendet igen, tyvärr.
ÄR DU FÅFÄNG? ”I yrkesrollen är jag nog extremt fåfäng. Privat är jag däremot raka motsatsen.
ÅNGRAR DU NÅGOT DU GJORT? ”Ja, det finns massor av saker jag så här i efterhand hade velat göra annorlunda. Men idag har jag mognat som människa och ställer bara upp på sådant jag kan stå för”.
VILKEN ÄR DIN BÄSTA EGENSKAP? ”Min musikalitet, utan den hade jag inte fått pyssla med det jag tycker allra bäst om på heltid. Jag kan, till exempel, inte se mig själv som affärsmänniska. Har noll koll på det”.
DIN SÄMSTA EGENSKAP? ”Jag är tidsoptimist, vilket jag inte är ensam om i min bransch”.
VAD HAR DU FÖR LASTER? ”Jag köper onödiga prylar som jag egentligen inte behöver som, till exempel, extraljus till bilen som aldrig blir monterade. De ligger bara och skräpar i garagett”.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 50