Kultur & nöje Yippie 6-7 2021

Henrik Åberg på scen igen

Berätta om föreställningen med Klas Norberg!
– Klas fru och min sambo är initiativtagarna. De ville starta upp kulturlivet här i området. De fick fria händer. Vi grabbar tänkte att vi gör det vi är bäst på och att temat skulle vara Elvis. Vi ville sätta upp en show i två akter på ett naturskönt ställe, och Noraström är perfekt. Det blir jag och Klas och hemliga gäster, ackompanjerade av Holmsten Trio, som är ett lokalt förankrat band. Det blir utomhus så vi hoppas att vädret håller. En lokal förening kommer att sälja fika.
Hur har pandemiåret varit?
– Det har varit ett skräckfyllt år med tanke på att branschen vi tillhör har raderats ut, yrket har inte existerat, det har varit omöjligt att göra någonting med publik. Det värsta har varit tidsaspekten, att inte veta när man kan komma igång igen.
– I mars 2020 blev det tvärstopp, det var en väldig omställning. Jag gick från 200 konserter under 2019 i Finland, Italien, Ryssland, Island och Sverige, till stiltje. Men det har inte bara varit negativt. Det är fascinerande att bli ledig. Även om det ger osäker ekonomi, har det varit mysigt, kul och spännande att vara hemma och umgås mer med min son. Att vara hemmapappa och till hands varje dag. Renovera hus. Det är saker jag inte hade kunnat göra annars, och det har varit värt mycket. Att vara mycket ledig har också gjort att jag uppskattar mitt jobb på ett annat sätt och tänkt på hur priviligierad jag är. Jag vet inte vad jag skulle gjort om jag inte hade varit sångare och arrangör. Musiken ligger i mitt dna, det är det jag kan.
Vad har du levt av det här året?
– Mitt företag har klarat sig med det jag har jobbat ihop tidigare. Jag har klarat mig på sparpengar och lite stöd.
Vad har du gjort?
– Planerat för framtiden. Spelat på några begravningar. Släppt några låtar på Spotify i samarbete med arrangören och låtskrivaren Thomas Enroth. Spelat in en adventskalender för att ge mina över 10 000 följare på Facebook ett livstecken.
Vad har du i huvudet dessa dagar?
– Att återgå till det normala, att vår bransch får komma tillbaka och återhämta sig.
Till något helt annat: Du tränar karate. Berätta!
– Ända sedan jag var ung har hag haft en dragning till karate. Elvis tränade också karate! Jag tycker inte om gym, eller att springa eller åka skidor, men röra på sig måste man göra! Min sambo såg att det fanns en karateklubb i Ramvik, Ådalens karateklubb. Jag gick på en träning och det var jättekul och jag satte igång. Det var 2019. Normalt tränar vi inomhus två gånger i veckan, men nu under corona har det varit utomhusträning.

Henrik Åberg

Ålder 44 år.
Familj Sambo Angelica, sonen Edward på 5 år och hunden Maja på 6 år.
Bor Utansjö.
Levebröd ­Artist, sångare och ­arrangör
Aktuell med Sätter upp showen ”Elvis i Höga Kusten” tillsammans med Klas Norberg i Noraparken i Noraström 31 juli. Innan det ska han på en miniturné till Finland, och han planlägger även en julturné med premiär på Härnösands teater 26 november.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 12