Kultur & nöje

Frossa med böcker à la Härnösand

”Jag är mest otålig faktiskt. Jag var klar med boken för ett år sedan ungefär, men sedan tyckte förlaget jul/senhöst var bästa tidpunkten att komma ut”

Sugen på att lägga något lokalproducerat under granen? Testa en bok! Flera böcker av Härnösandsförfattare eller med Härnösandsanknytning är rykande aktuella, och det är allt från fotoböcker till romaner. Riktigt spännande är löpar- och träningsgurun Johan Renströms bokdebut ”Prestationskoden”, som släpps den 3 december.

Johan i många år gått på djupet för att ta lära sig allt som bara är möjligt om träning och prestation. Resultatet publicerar han löpande i personliga inlägg på egna bloggen Hjärnfysik (http://hjarnfysik.blogspot.com/) och i krönikor i facktidskriften Runner’s World.
För Yippies läsare gjorde han en enkel guide till det perfekta löpsteget (nummer 4 2018), men när han nu sammanställer sin kunskap i bokform är han noga med att betona att det inte är en bok bara för löpare eller ens idrottare.
– Absolut inte. Bokens undertitel är ”bli bättre på att bli bättre” och jag vill ta ett helhetsgrepp på prestation. Det jag kallar prestationskoden är en strategi för hur du ska gå till väga för att bli bättre på det du vill bli bättre på – det kan vara uppgifter på jobbet, att måla eller för all del att springa – och boken bygger på hundratals vetenskapliga studier.
Johan Renströms kod är i grunden en enkel formel: hårt x lugnt x vila x djup.
• ”Hårt” är passen där du utmanar dig själv och testar dina gränser.
• ”Lugnt” är passen där du repeterar och volymtränar i komfortzonen.
• ”Vila” är återhämtning och sömn.
• ”Djup” den fas där man reflekterar över och bygger mentala modeller kring sin träning.
– Oavsett vad du vill bli bra på så är det de här komponenterna som måste finnas med i rätt proportioner. Man kan tänka på det som en matematisk formel – multiplicerar man med noll i en ekvation så blir produkten noll och på samma sätt är det här. Alla delar måste finnas med, säger Johan.
Har du inte berättat hela boken nu?
– Haha. Nej, formeln är bara en del. Det finns mycket mer kring det här som jag utvecklar i boken.
Hur känns det att komma ut med sin första bok?
– Jag är mest otålig faktiskt. Jag var klar med boken för ett år sedan ungefär, men sedan tyckte förlaget jul/senhöst var bästa tidpunkten att komma ut så det är därför det har dröjt.

 

Johan Renström:
”Prestationskoden – bli bättre på att bli bättre” (Lava Förlag)
Cirka 220 sidor
Utgivning: 3 december.

 

Örjan Leek:
”Härnösand – historiskt sett” (eget förlag).
167 sidor. Utgiven i juni 2019.
Journalisten, fotografen och lokalhistorikern Örjan Leeks fotobok är på samma gång rolig, informativ och lekfull. Unika bilder ur Örjan Leeks samlingar samspelar med personliga och kunniga kommentarer i en bok med udda format.

 

Doris Dahlin:
”Ogjort” (Ordfront Förlag). 246 sidor. Utgivning: november 2019.
Härnösandsfödda Doris Dahlin är tillbaka som skönlitterär författare. ”Ogjort” är en relationsroman som utspelar sig i en liten västerbottnisk by där alla bär på hemligheter och undantryckta känslor.

 

Petra Gilliusson:
”22 pärlor i Höga kusten” (Ågrenshusets förlag). 220 sidor. Utgivning: juni 2019.
En riktigt fin och inspirerande fotobok om Höga kusten borde väl finnas, tyckte Härnösandsfödda Petra Gilliusson. Men hon hittade den inte – utan bestämde sig för att göra den själv. Resultatet: en bok med vackra bilder från Världsarvets verkliga pärlor. En fin present och bra introduktion till världens bästa kust.

 

Adan Meadows (pseudonym for Anders & Ann-Charlotte Englund):
”The Bell Tower of Gilbertville” (Upper Room Förlag). Planerad utgivning: december 2019.
Härnösandsborna Anders och Ann-Charlotte Englunds har på egna förlaget gett ut bland annat en serie historiska romaner som utspelar sig i den fiktiva engelska staden Gilbertville. Nu har den första boken i serien översatts till engelska och utgivningen är
planerad till december.

 

Annika Sjögren:
”När himlen håller andan” (Ordfront Förlag). 259 sidor. Utgiven i maj 2019.
”En stilistiskt välsvarvad, relationsinriktad thriller” tyckte Aftonbladet om Härnösandsförfattaren
Sjögrens senaste spänningsroman, som också
utspelar sig i Härnösand. Flera levnadsöden flätas snyggt samman medan spänningen skruvas upp
steg för steg.

 

Hans Forsell
”Stora och Lilla Sanningen” (eget förlag). 350 sidor. Ges ut i mitten av december.
Konstnären och barnboksförfattaren Hans Forsell släpper i mitten av december sin debutroman. Berättelsen handlar om en framgångsrik författare som bär på en hemlighet som skaver, och handlingen utspelar sig i Höga Kusten, Härnösand och Stockholm. OBS! Bara 871 ex i första upplagan!