Kultur & nöje Yippie 4 2020

Hemsö fästning poppis bland filmare

Foto Stormax Film AB

I höst får den svensk-norska thrillern ”Fyröarna” premiär. Filmen är delvis inspelad på Hemsön och fler produktioner är på gång.
– Äntligen! Jag har jobbat på film- och tv-branschen i åtta år – nu släpper det, säger Christer Sefbom som tillsammans med frun Kicki driver Hemsö fästning.

Nu skulle inspelningarna av SVT:s barnserie ”Zombie” ha varit igång, men Det Jäkla Viruset ändrade de planerna och istället ska serien spelas in i höst. Men det är ändå tydligt att produktionsteamen har fått upp ögonen på allvar för Hemsön.
– Den första större filmen var väl ”The Encounters” som var en dansk thriller. Det var sex–sju år sedan, men nu ökar intresset tydligt. Sitescouter som kollar upp tänkbara inspelningsplatser frågar hela tiden. För oss är det ju bra att ha något att hålla igång med på lågsäsong så vi tycker att det är jättekul, säger Christer Sefbom.
Vad säger gästerna om Hemsön?
– De tycker att hela området är fantastiskt. Men i princip alla efterlyser bättre hotellutbud i Härnösand.
En film med Hemsöscener som snart får premiär är ”Fyröarna”. Filmen är en mörk thriller som till stor del utspelar sig på en fiktiv plats i Norge. I rollistan finns bland andra skådespelare som Magnus Roosman (”Ondskan”, ”Gentlemen”, ”Johan Falk”) och norska Anderz Eide (för en svensk publik känd bland annat från serierna ”Svartsjön” och ”Frikänd”).
”Fyröarna” regisseras av Johan Storm som tillsammans med teamet tillbringade en dryg vecka på Hemsön, och hade en riktigt bra tid.
– Jättetrevligt. Vi bodde nere i berget och spelade in hela dagarna. Christer lagade mat och var en fantastisk värd. Det var en av de bästa inspelningar jag varit på faktiskt. SVT ringde bara för några dagar sedan och ville ha referenser och jag kunde bara säga att vi var väldigt nöjda, säger Storm.
När går filmen upp?
– Den kommer att visas i en streamingtjänst och den får premiär i höst, mer än så får jag inte säga.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 12