Podd Yippie 06-07 2024

Sagan om Hemsö Fästning

Text Dag Jonzon

I Härnösandspodden i juni möter du två eldsjälar som står bakom den publika framgångssagan Hemsö Fästning som år efter år slår publikrekord. Lyssna till Christer Sefbom, som tillsammans med hustrun Kikki Sefbom, arrenderar och driver Hemsö Fästning och major Sten-Olov Eriksson, som är mannen som föreslog Försvarsmakten att öppna anläggningen för allmänheten.

• Det blir en historielektion som tar dig tillbaka till både första och andra världskriget, till kalla kriget och till dagens svenska Natomedlemskap.
• Du får höra om hur kungen, dåvarande kronprinsen, gjorde en del av värnplikten där och lämnade efter sig en autograf på en av väggarna.
• Om hur storspionerna Stig Wennerström och Stig Bergling sålde hemliga ritningar och uppgifter om bergrummet till ryssarna.
• Hur Christer efter jobb i USA, bostad i London åter hamnade på Hemsön där han tillbringade alla sina somrar som barn på en släktgård.
• Hur kom det sig att Sten Olov från Västerbotten, som ville bli polis stannade kvar i Härnösand efter värnplikten och jobbade PÅ KA5 och bergrummet på Hemsön.

Christer om Hemsö Fästning
Utsikten från 3:e pjäs: Det är från toppen på Storråberget och kanonfästet som du ska beundra utsikten mot Höga Kusten. Jag önskar alla får uppleva det.
Min barndom: Mormor sa alltid när kanonerna avlossades ” Nu mullrar Kronan på berget”.
Restaurangen: Jag älskar laga mat, vi röker allt, räkor, lax och kött. Vad kan bli bättre än matkultur och havsutsikt efter en tur i bergrummet.
Ge kunskap om vår tid och kalla kriget: Vi kan berätta om livet i bergrummet under kalla krigets tid. Hur det var för den tidens värnpliktiga. Nu är intresset stort när vi fått allmän värnplikt igen.
Framtiden: Hemsö fästning ska visas i 300 år enligt ett regleringsbrev. Vi gav det fem år, nu har vi varit här i 15 år. Vi fortsätter ta emot 35 000 besökare om året och göra allt för att locka nya människor till Härnösand. Inte bara besökare utan de som vill flytta hit, för det behövs och här är så vackert.

Sten-Olovs fem bästa med Hemsö Fästning
1914: Första världskriget och Örlogsbasen Gustavsvik anläggs vid Ångermanälven och kompletteras med en anläggning för kustförsvaret på norra Hemsön. Främst för att försvara den dåtida fantastiska hamnen i Härnösand. Läggs ner 1925 i tron att det aldrig mer ska bli krig.
Spärrbataljon Hemsö: Det är det ursprungliga namnet på anläggningarna på Hemsö. När andra världskriget bryter ut, finns inget kustförsvar, Finsk-ryska kriget gör att bergrummet på Hemsön blir aktuellt på nytt och KA5 skapas. Under trettio år av kallt krig gör över 300 värnpliktiga varje år delar av sin utbildning på Hemsö.
1989: Försvarsmakten säger ja till att öppna det ”lätta batteriet” under 14 veckor för att allmänheten skulle få ta del av hur det såg ut i bergrummet efter ett brev som Sten Olov medverkade till.
Byggnadsminne: 1998 förklarades Hemsö Fästning som ett byggnadsminne. Det är Sveriges största bergrum, men inte längre aktuellt att återtas av militären; något som de flesta besökare frågar om i dagens orostider.
Befästningshistoria: Hemsö Fästning har sin givna plats i svensk befästningshistoria. Vi har Älvsborgs Fästning, Karlsborgs Fästning, Waxholms Fästning och Bodens Fästning. Och till dessa storheter hör även Hemsö Fästning och ingår i en befästningshistoria som kommer att leva i många hundra år till.

Artikeln publicerades i Yippie 06-07 2024 på sidan 81