Kultur & nöje Yippie 3 2023

Jacob laddar för debuten

Text Olof Wigren Foto Johan Bergmark

Jacob Sörensen laddar för sin debutplatta. Den 30 mars släpps hans och Sörensens IF ”ettnioåttasex” på alla streamingtjänster o c h som vinyl.
– Vi har spelat in den i min födelsestad Härnösand och det gör allt extra speciellt, säger Jacob.

För 35 år sedan lämnade han Härnösand och flyttade till Stockholm, men Härnösand finns kvar i honom.
– Jag älskar att återvända och min mamma bor där. När vi spelade in plattan tillbringade jag tre veckor i Härnösand och det är nog den längsta perioden jag varit i stan sedan 1988.
– Att kombinera studiojobb med att ta promenader med mamma och träffa kompisar var helt underbart.

Det var Per Wikströms Mackapär Studio som Jacob valde för att lira in låtarna, där några av texterna är skrivna utifrån upplevelser i Härnösand. Bland annat titellåten.
– Jag har haft ganska stort fokus på texterna och sången. Inte som på 80–talet då jag spelade med punkbandet Patrull Pölsa och var ung och mer navelskådande, som unga människor kan vara.
– Man utvecklas förhoppningsvis som människa under livets gång. Man är med om saker och får livserfarenhet. Numera är mina texter mer berättande. Jaget i en text behöver inte heller nödvändigtvis vara jag.

Han har också skrivit en del texter på engelska.
– När jag skrev på engelska tyckte jag inte att jag behärskade det riktigt, men det blev rätt bra ändå. Däremot kunde jag inte uttrycka allt jag ville i texterna, nyanserna försvann. Det var nog det som lockade när jag tänkte att jag skulle testa att skriva på svenska igen.
– Nu skriver jag bara på svenska och låtarna är någon slags pop med en dos americana i botten, säger Jacob.

Han hyllar Mackapär Studio.
– Den är suverän och jag hoppas att fler upptäcker den. Jag uppskattade också att spela in med Per (Wikström) på trummor, (Ulf) Parhammar på bas med Erika Lundqvist, Petter Forsberg och Mikael Lundin som körade. Tommy Bäckström var också med i studion.
Efter punkperioden och innan detta projekt har Jacob spelat med Shaun the Furnace Man med ett gäng utflyttade härnösandare.
– Musiken har aldrig varit en heltidssysselsättning för mig men den har alltid varit en stor del av mitt liv och min vardag, berättar han.

På dagarna jobbar han som handledare för funktionsnedsatta på en daglig verksamhet och är också utbildad möbelsnickare.
– När plattan kommer ska vi ha releasen på krogen Vassa Eggen här i Stockholm men det vore skitkul att ta med hela bandet upp till Härnösand för en spelning där också. Bittens eller Bryggeriet kanske skulle passa?

Omslaget till skivan är ett fotografi som Jacob tog från sin mammas lägenhet på Norra Kyrkogatan1986.
– Det är vyn mot dåvarande HAGRAF och Älandsfjärden.
Hur ser du på Härnösands utveckling sedan du flyttade?
– Det bästa är att det inte är så jäkla mycket folk och trafik som här nere i Stockholm, där det börjar bli rejält trångt. Sen är det kul att det är mer liv i centrum, det har öppnat flera bra restauranger och hela stan ger en helt annat intryck än för 20–25 år sedan då jag kände det som att många butikslokaler stod tomma.
– Härnösand är en vacker stad som jag gillar skarpt och jag har många sköna minnen därifrån. Jag och familjen hyrde ett ställe vid Solumssjön för något år sedan och det var så fint att jag nästan häpnade. Därifrån kunde jag också se bort mot bröderna Billström som jag besökte med morfar när jag var liten pojke.

FOTNOT: Lyssna på de första singlarna från ”ettnioåttasex” på Spotify genom att söka på Sörensens IF.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2023 på sidan 49