Härnösand Yippie 5 2020

Jarmo med vänner sprider glädje från köksbordet

Foto Pawel Maronski

I normala fall spelar och sjunger Jarmo Nykyri en gång i veckan ute på äldreboenden. Den senaste månaden har han och hans kolleger Emma Ekebjörk och Ulf Winhagen istället underhållit i direktsändningar på nätet.
Det kan vara mellan 2000 och 3500 visningar på en sångstund, berättar Jarmo.
Han förvånas över närheten han kan känna, fastän han sitter ensam hemma och sjunger sina visor och åskådarna bara ser och hör honom på en skärm.
Det är Studieförbundet Vuxenskolan som tillsammans med Sällskapet De Gamlas Vänner står bakom tjänsten som delas mellan tre musiker. De sjunger och spelar på samtliga 15 äldreboenden i kommunen men när boendena stängdes för besökande på grund av coronautbrottet så började musikerna istället att producera livesändningar tre gånger i veckan på Facebooksidan ”Sångstund äldreboenden Härnösand”. Där visas musikstunder som alla som vill kan se och höra – direkt när de sänds, eller efteråt. De digitala musikstunderna är populära. Facebooksidan har 225 följare och många av dem delar sidan vidare.
De tre musikerna har alla sina speciella områden som de har förkärlek för, men oftast blandas olika stilar och teman.
– Poängen med sångstunderna är att det ska vara lätt att vara med och de som tittar ska kunna känna sej igen och kunna sjunga med, säger Jarmo.
Han tror att de kommer att fortsätta med att använda de tekniska möjligheterna de nu har testat ut också efter att coronapandemin dragit förbi.
– Sändningarna på nätet fungerar, men hur man än vrider och vänder på det hela är det ändå de levande mötena som fungerar allra bäst. I torsdags ställde jag mej utanför balkongen på Ädelhem på Högslätten och sjöng. Alla tanter och farbröder kom ut på balkongen. Det var ett kärt återseende! Fysisk närvaro är viktigast, speciellt för de äldre, säger trubaduren.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 23