Kultur & nöje Yippie 09 2024

Maria tar Europa med storm

Text & foto Åke Dahlbäck

I vintras hade verket Panoptikon världspremiär och det innebar att härnösandskompositören Maria Horn uppmärksammades i en av Europas mest lästa tidskrifter för datorbaserad musik, Computer Music. Verket, som beställdes av Luleå Biennale och Statens Konstråd, skildrar fängelset i Luleå, ett av de få panoptikon-anstalter som finns bevarade.

Fängelset kallas i folkmun för ”Vita Duvan”, berättar Maria Horn vid ett besök i hemstaden.
Panoptikon är en typ av fängelsebyggnad skapad av den engelske filosofen Jeremy Bentham i slutet av 1700-talet. Konstruktionen utgörs av ett övervakningstorn omgivet av en rund byggnad, som är indelad i tårtbitsliknande celler utan dörrar. I byggnadens mitt finns ett torn där en enda övervakare har överblick över samtliga interner, men dessa kan inte veta om de blir övervakade eller inte. Det skulle enligt Bentham skapa en ”känsla av ett osynligt allvetande”. Fångarna måste hela tiden agera som om vakten ser dem – det ultimata övervakningssamhället.
– Panoptikon är en hybridform mellan kör och rent elektroniska klanger. När verket släpptes som album hörde Computer Music av sig. Det är en lite nördig tidskrift för musik skapad elektroniskt. 

Maria började sin musikaliska bana i musikklass, och var under den tiden med i bandet Kraa med bland annat Sara Parkman. I samband med detta kom hon i kontakt med elektroakustisk musik genom ett samarbete med Härnösands Folkhögskola.
– I Kraa var det elbas som gällde, men under åren blev det allt mer komposition för min del. 

Efter estetiska programmet blev det mer studier vid folkhögskolan innan hon kom in på kompositionsklass på Musikhögskolan i Stockholm. Dels innebar det klassisk komposition, men Maria valde att fördjupa sig inom den elektroniska världen.
– Musikhögskolan i Stockholm är en av de mest respekterade i genren. EMS, elektronmusikstudion är världsberömd. Det gäller också gruppen Fylkingen, och tonsättare som Rabe och Young. 

Efter examen har det blivit beställningsverk runt om i Europa, Barcelona, Paris och Berlin bara för att ta några exempel. Ett nytt verk är beställt av Norrlandsoperan inför 50-årsfirandet 6 februari 2025.
– Det är mycket speciellt för mig eftersom det är första gången jag skriver för stor orkester. Det är en konsert för Disklavier, en självspelande flygel, och symfoniorkester. Så jag känner mig lite nervös inför uppgiften. 

Maria medverkar också i andra musikaliska sammanhang. I somras deltog Maria tillsammans med Sara Parkman som gruppen Funeral Folk vid Lost Music Festival i Parma och på Way Out West. Just nu bor Maria i Stockholm, men chansen finns att hon kommer närmare hemtrakter i Ångermanland.
– Jag har ärvt ett hus i Stigsjö och blir hemma en del under sommaren för att sköta om det. Jag hade tänkt att kunna använda huset som arbetsplats för mitt komponerande.

FOTNOT: Panoptikon finns på både Spotify och Apple Music.

Artikeln publicerades i Yippie 09 2024 på sidan 46