Kultur & nöje Yippie 11 2016

Öbackagängets glada spelemän

Varje onsdag svänger det till i NBVs lokaler på Kronholmen. Då träffas de tio musikanterna i Öbackagänget för att repetera. Nu är det julsånger som gäller inför årets två kvarvarande spelningar på Koltrastens äldreboende.
– Vi har haft mycket spelningar i höst, jag tror det är tio stycken, säger Ulla-Britt Nordin, en av fem cittraspelare i gruppen.
Det var också med en cittrakurs det hela började 2009. Ganska snart nöjde sig dock inte kursdeltagarna med att bara sitta på kammaren och spela utan gav sig ut tillsammans med kursledaren och dragspelaren Egil Nordlöf och spelade offentligt. Men så dog Egil för två år sedan.
– Då gick proppen ur lite. Vi visste inte om vi skulle fortsätta eller inte, säger Ulla-Britt.
Men efter lite funderande tog de tag i saken igen och fick kontakt med dragspelaren Rolf Eriksson och basisten Bengt Andersson. Och så var det hela igång igen.
– Jag lovade att ställa upp tills de hittade någon annan, men det är så roligt så jag är kvar än, säger Rolf.
På repertoaren finns visor, schlagerlåtar och religiösa sånger.
– Men vi är öppna för allt och provar gärna nya saker, säger Bengt Andersson.
Öbackagänget blir oftast engagerade av De Gamlas Vänner eller PRO och spelar mest på äldreboenden. Responsen är alltid god.
– Ja, vi får så mycket tillbaka. På demensavdelningarna kanske de har dåligt minne, men de gamla sångerna sjunger de med i.
Spelningarna är höjdpunkter på sitt sätt, men samtidigt är det bästa med Öbackagänget onsdagsrepetitionerna.
– Ja, det är så kul att träffas och spela och sjunga. Finns det något bättre sätt att umgås på än med musik? säger Rolf.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2016 på sidan 17