Kultur & nöje Yippie 2 2020

Släpp kulturen loss det är vår

Tv och strömmad musik i all är – kultur är bäst live! Yippie har gått med sopen i kalendarier och på anslagstavlor och kollat upp vad som händer från slutet av februari till slutet av april. Musik, teater, dans och lite annat – det här är kulturvåren 2020.

FEBRUARI

26 High Coast Jazz Orchestra: Tribute To Charlie Parker, Bryggeriet
En hyllning till altsaxofonisten Charlie Parker, en av musikvärldens stora genier, som skulle ha fyllt 100 år 2020. HCJO, länets eget storband, firar genom att tillsammans med solisten Dick Oatts från USA spela Parkermusik. Oatts är en av vår tids största jazzmusiker med världen som arbetsfält.

26 Lunchteater: Svar till: ’Du & Jag?’, en musikalisk resa genom kontaktannonsernas historia, Sankt Petri-Logen
Efter hyllade ”Skandal” och ”Kärlekens ljuva plåga” sätter Besatta teatern upp en sångföreställning som kretsar kring kontaktannonsernas historia. Fart, humor, men även seriösa toner. Av och med Tess Paulsen och Åsa Karlin.

28 Violet Green, Bryggeriet
Blueskväll med Violet Greens “A tribute to women pioneers in blues and rock´n roll”.
En musikalisk resa till rökiga pianobarer i amerikanska södern och till vaudevilleartisternas tältföreställningar. Via 1950-talets rhythm and blues-artister och Janis Joplins 1960-tal till Mavis Staples.

29 Brew Club presenterar The Moniker, Bryggeriet
Smålänningen The Moniker (Daniel Karlsson) har gjort allt från Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Idol, Sommarkrysset, Så ska det låta, till Diggiloo-turné och stora konserter i Scandinavium och Berwaldhallen tillsammans med Triple & touch. The Moniker alltid är lika självklar, oavsett tillfälle, scen eller sammanhang.

29 Paulo Mendonca, Mats & Karin musik och möten
Sveriges egen funkkung har släppt fyra album under eget namn och har turnerat med bland andra Tina Turner. I slutet av februari står Paulo Mendonca på Mats & Karins scen i Östersjäland. Bara att hålla i hatten!

29 Boogie Woogie och rock’n’roll, Ramviks Folkets Hus
Chris O’Berg Band och Ronnie Sahlén bjuder på rykande boogie woogie och rock’n’roll. En rockig repertoar med bland annat Elvis, Christer Sjögren och Jerry Williams borgar för en ösig afton.

MARS

6 Sara Parkman, Bryggeriet SLUTSÅLT!
Huvudet i himlen och fötterna djupt förankrade i den norrländska myllan. DN:s kulturpristagare 2020 Sara Parkman är en förnyare och utforskare av folkmusiken och på sitt senaste album ”Vesper” (vesper är latin för aftonbön) tar hon sig an sin religiösa bakgrund. Parkman har en förmåga att skapa egna världar där hon utforskar sig själv och samtiden, ur ett intellektuellt och kreativt perspektiv. Tillsammans med sin sextett skapar hon mäktiga ljudväggar av fioler, syntar, körer och trummor, en egensinnig väv där folkmusiken tar plats utan att tappa sin karaktär.

7 Simon Ljungman, Bryggeriet
Augustifamiljen-medlemmen och Håkan Hellström-gitarristen Simon Ljungman landar på Bryggeriet. I ryggen har han nya soloalbumet ”SoLo”. Radarparet Johan Håkansson och Sven Lindvall backar upp Simon live med trummor & bas.

9 Göran Strandberg Trio, Bryggeriet
Göran, född och uppvuxen i Örnsköldsvik, är en av Sveriges bästa jazzpianister, och har ett grymt cv. Under 2018 var han artist in residence för Norrbotten Big Band. Nu tar han sin trio till Härnösand.

9 Fred Peck’s releasefest ”Try It” + support Svart Flaggath, Bittens Rockbar
Härnösandsbandet Fred Peck’s firar sitt andra skivsläpp. Bandet river av några låtar från nya plattan och därefter kommer dom festa loss med publiken. Kompetenta Svart Flaggath tar över scenen och kör tunga Black Sabbath-alster.

8 Teatercafé: Di Förskräcklige, Teaterns foajé
En stor, gemensam spelglädje präglar Di Förskräcklige, men vad spelar de egentligen? Det mesta härrör nog från gammal och ny folkmusik, men även moderna sånger typ Benny Anderssons förekommer. Dessutom lite jazz, lite Balkan, låtar från när och fjärran. Allt utfört på slips, klarinett, gitarr, munspel, dragspel, fiol, durspel, nyckelharpa, bas, mandola, autoharp, occarina, diverse rytminstrument, mandolin, flöjter – allt blandat med sång.

11 Kurt Rosenwinkel Standard Trio, Bryggeriet
Kurt Rosenwinkel är en de absolut hetaste jazzgitarristerna i världen. Med sig har han basfantomen Dario Deridda från Italien och en av USA:s mest meriterade jazztrumslagare, Mark Witfield Jr. Ett grymt jazzbesök och en av säsongens absoluta höjdpunkter. Missa inte denna konsert!

12 Nevadaland, Härnösands teater, Lilla scenen
Härnösands estetiska program spelar ”Nevadaland”, en pjäs som ingår i Riksteaterns länk-projekt. Pjäsen handlar om framtidens potentiella naturkatastrofer och dess konsekvenser. En mur omringar ett land som lyckats överleva katastroferna: Nevadaland. Inom Nevadaland-muren är allt frid och fröjd, eller? Vad händer utanför den stora muren?

13 Kramfors Storband & Cherry Tops
Hur låter god grannsämja? Varför inte som när Kramfors Storband under ledning av fantastiska Pär-Åke Stockberg samsas på scenen med Härnösandstrion The Cherry Tops? Skönt sväng med musik från 1920- till 1950-talet!

14 Panik på playan, Härnösands bibliotek, Olof Högbergssalen
Barnteater med både skratt och dramatik för 4–7-åringar. ”Panik På Playan” är en berättelse om att komma bort i värmen – och ändå hålla huvudet kallt!

14 Ella Fitzgerald: “Just one of those things”, Härnösands Teater
Filmen om ikonen Ella Fitzgeralds vars musik blev soundtracket till ett tumultartat århundrade. Med snygga arkivbilder och Ellas fantastiska musik ger ”Just One Of Those Things” en inblick i hennes karriär och samhällets utmaningar under samma tid.

14 Folkmusikkvällar på Kapells: Rena Rama, Härnösands Folkhögskola
Andra folkmusikkvällen med folkmusiklinjen på Kapellsberg bjuder på Rena Rama. Ångermanland möter Hälsingland, fioler och ett dragspel smälts samman och värmen i spelet går nästan att ta på. Egna låtar samsas med låtskatter från Ångermanland och Hälsingland. Anders Eriksson och Håkan Olsson på fiol och Urban Andersson på dragspel. Efter konserten blir det dans och jam, så ta gärna med dig dansskor och instrument!

18 Maria Kvist Trio, Bryggeriet
Vokal och instrumental konsert med Maria Kvist, som nominerades till Sveriges Radios pris Jazzkatten för årets grupp 2019. Musik från hennes skivor och även från den kommande EP:n som innehåller.

18 Lunchteater: ”Fine & Mellow, en hyllning till Billie Holiday”, Sankt Petri-Logen
Anna Sise gör en hyllning direkt från hjärtat till sin idol och förebild, Billie Holiday som anses vara en av de största jazzsångerskorna någonsin. Medverkande: Anna Sise, sång, och Martin Sjöstedt, piano och kontrabas.

19 ”Love songs”, Härnösands Teater
Love Songs är en helaftonsföreställning på en teaterscen om låtarna som har format vår bild av kärleken. Utifrån insamlade historier från hela landet berättas här om starka minnen kopplade till kärlekssånger som får hjärtat att brista. Fem skådespelare och artister med Arja Saijonmaa i spetsen vrider och vänder på vår bild av romantiken. Med mycket humor och stort allvar iscensätts en sentimental kärleksbomb. En rolig, tragisk och hjärtskärande scenshow om längtan efter de riktigt stora känslorna.

20 ”Kurage”, Härnösands Folkhögskola, Kempesalen
Om 80-talets Sverige och en samtid i panik. ”Kurage” är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser, en berättelse om tre personer som stod upp i stormen och gjorde det de ansåg vara rätt i en samtid av fördömande. Föreställningen riktar fokus på civilkurage under aids-epidemin i Sverige.

21 VårVinterRock med Red Lantern Assembly & Club Herman, Bryggeriet
En galen kväll med gästartister i lokal världsklass. Gå mars till mötes i en skön mix där musiken möter Hernö Hantverksöl i en vårvinterbalanserad meny. Rock, disco, soul, mat, kvalitetsöl, passande scenposer, spirituellt mingel och en hängiven publik.

21 Studio Supersju, Västernorrlands museum
Sju unga kvinnliga vävare– varav två från Härnösand – som intagit den textila konst- och hantverksscenen med en självklar och kaxig attityd, intar nu Västernorrlands Museum med sina verk. Utställning öppnar 21 mars men är kvar till den 30 augusti.

22 Sagor & musikaler på is, Högslättens ishall
Timrå Konståkningsklubb bjuder på isshow både i Härnösand! En magisk show för hela familjen där olika sagor och musikaler presenteras på halt underlag.

25 Stockholm Swing All Stars, Bryggeriet
Det är alltid ett sjukt sväng med det här bandet och spelglädjen är påtaglig. Det blir musik av stora jazznamn som Duke Ellington och Count Basie, men även några egna melodier komponerade av gruppens medlemmar i den traditionen.

25 Teatercafé: ”Vi 2, ett piano & två röster”, teaterns foajé
Allt från ABBA och dansband till schlagers, musikal och visa. Vi 2 består av Emma Ekebjörk och Sussanne Engström.

26 Lilla Trollflöjten, Västernorrlands museum, hörsalen
När man är elva år och hela världen tycks vara emot en kan det gå riktigt överstyr. Tamino skapar ett parallellt universum i dataspelet Zauber-space där han styr över karaktärer och skeenden och där han själv är hjälte. När han plötsligt sugs in i spelet ändras reglerna – nu är det spelet som styr. Operastudion Kapellsberg och Nordiska Blåsarkvintetten sätter upp
Mozarts Trollflöjten (Zauberflöte) i en version riktad till barn från 10 år.

27 & 28 Högakustenrevyn, Hotell Höga kusten
”Stående ovationer från publiken på de senaste föreställningarna har gjort att vi fått mersmak”, säger Magnus Engqvist från Högakustenrevyn – och nu är revygänget tillbaka på Hotell Höga Kustens scen! Fräscht helt enkelt!

27 Sam Rocket & The Blues Prisoners, Bryggeriet
Återkomst till Bryggeriet för en av Härnösandspublikens stora bluesfavoriter. Sam Rocket & The Blues Prisoners bjuder på svängig jump & swing/blues. Bandet och sångaren Per Näsman kan verkligen få igång publiken och bandet bjuder en härlig svängfest.

28 Brew Club presenterar Moa Holmsten & Larsa Eriksson, Bryggeriet
Två favoriter återvänder till Härnösand och delar både på scentid och husbandet Brygget under en förväntat svettig kväll på Bryggeriet.

28 Nostalgikväll 70-tal, Ramviks Folkets Hus
Nostalgikvällarna fortsätter i Ramvik och turen har nu kommit till det bästa av årtionden, 1970-talet. Ronnie Sahlén, Sussanne Engström, Klas Norberg, Emma Ekebjörk, Tommy Thelin och Holmsten Trio står på scen liksom Pär-Åke Stockberg, Micke Holmsten och Stefan Bonér. ABBA! Ted Gärdestad! Elvis Presley! Björn Skifs och Dolly Parton! Jamen du fattar ju själv – boka in!

28 ”IN SERVICE”, Härnösands Teater
Metadansverk från Norrdans om dansarens tillgänglighet. Hur de gör sig själva tillgängliga att uppträda inför en publik och bli objekt för publikens blickar, förväntningar, behov, dömande och kanske också ogillande. Vad samtycker de till att erbjuda? Hur långt kan de eller är villiga att gå?

APRIL

1 Agnes Darelid Group, Bryggeriet
Agnes Darelid Group blandar intensiva rytmfragment med mjuka klanger och lekfulla melodier. Med originalmusik influerad av allt från modern jazz till psalmer, från rock till minimalistisk pop möts gruppen i en improvisatorisk lekplats där alla behövs, bidrar och får utrymme att vara påhittiga.

3 Pepita Slappers, Mats & Karin musik och möten
Var får de energin ifrån, rockabillykrigarna från Umeå? Oklart – men de ser i alla fall till att dela med sig frikostigt av studset och svänget. Bandet gör nu ett nytt efterlängtat stopp i Älandsbro och blandar riviga klassiker blandas med egna låtar. Boka i tid!

3 Joseph Tholl, Bittens Rockbar
Musikaliska mångsysslaren Joseph Tholl har gjort allt från 1980-talshårdrock med Vojd via speed metal i Enforcer till grungerock. Många stilar, men alltid med sitt alldeles egna uttryck. Till Bittens kommer Tholl med soloalbumet ”Devil’s Drum”, som släpptes i höstas.

4 Robert Pehrsson’s Humbucker, Bittens Rockbar
Gitarristen och låtskrivaren Robert Pehrsson har samlat ihop ett imponerande cv efter att ha spelat med artister som Imperial State Electric, Thunder Express, Dundertåget och. Sedan 2013 har han gett ut musik under eget namn, och det är rock med tydliga 1970- och 80-talsreferenser.

8 Isabella Lundgren – en hyllning till Bob Dylan, Bryggeriet
”Om inte detta blir årets skiva ska jag äta upp min hatt eller mössa”, skrev Liras recensent om Isabella Lundgrens senaste platta ”Out of the Bell Jar”. Hon sig an sin idol Bob Dylan på ett vackert, starkt och ytterst personligt sätt. Tips: Isabella är stor, Bob är stor – boka biljetten i mycket god tid!

4 Pinocchio, Härnösands Teater
Årets familjeföreställning med Teater Västernorrland är en storslagen musikal efter den klassiska sagan om Pinocchio, med nyskriven musik av medlemmar ur glamrockbandet The Ark.

17 ”Småstadsliv går på krogen 2.0”, Härnösands Teater
En lite salongskanonberusad Ingemar får en delikat lucköppning serverad. Jaktlaget med Örjan i spetsen försöker skrämma hemvändande Anette med en rysk bögvarg. Sölve ser döden i vitögat och Agneta Patrull får besök av Morgana Savann från Arjeplog. Japp, det är dags för Småstadsliv igen!

17 Brew Club presenterar Bror Gunnar Jansson, Bryggeriet
True crime i musikform med den obeskrivligt coola Bror Gunnar Jansson! Hans fjärde studioalbum They Found My Body In A Bag” släpptes i höstas och kretsar kring ett antal uppmärksammade mordfall.

18 Bandet goes Uggla!, Bryggeriet SLUTSÅLT
En kväll i Magnus Ugglas fotspår! Räkna kallt med hitparad med klassiska Ugglarökare från fem årtionden. Allt framfört av mycket kompetenta bandet Bandet.

18 UKM Härnösand/Timrå, Härnösands Teater
UKM är en mötesplats för kreativa unga. Om du är mellan 13 och 20 år är du välkommen att vara med. Ställ ut foton, gör konster med jojo eller dansa K-pop. Allt som kan visas i en utställning eller på en scen har en given plats i festivalen.

19 Lena Willemark, Jonas Knutsson, Mats Öberg: ”Svenska Låtar”, Mats & Karin musik och möten
Supertrion som tog hem Grammisen för Bästa folkmusik 2020 ramlar in och levererar den svenska visskattens största pärlor på ett alldeles glimrande sätt. På låtlistan: Eva Dahlgren, Hjorth Anders, Marie Bergman, Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube med flera.

22 Norrlandsoperan: Mozarts ”Don Giovanni”, Härnösands Teater
Finbesök från Norrlandsoperan i Umeå som den här gången sätter upp en riktig klassiker, ”Don Giovanni”. Hela symfoniorkestern lirar på distans från Konsertsalen på Norrlandsoperan, medan operan sjungs av sångare på plats på scenen i Härnösand. Operan textas på svenska. Längd: 3 timmar och 15 minuter, inklusive en paus på ca 30 min.

22 Champian Fulton trio, Bryggeriet
Amerikanska sångerskan/pianisten Campian Fulton gör gemensam sak med svenska toppbasisten Hans Backenroth och den danska trumslagaren Kristian Leth. Champian har utsetts till the Rising Star av jazztidskriften Down Beats kritiker och tidningen Jazz Magazine utsåg henne till 2017 års Female artist of the year.

22 Skraeckoedlan, Bittens Rockbar
Skraeckoedlan kan vara det coolaste som står på en scen i Härnösand i vår. Nedstämda manglande gitarrer, komplicerade riff – och spröda trevande sångslingor. Det är tidiga Sabbaths lyckosamma frontakrock med psykedelia. Kolla in!

23–26 ”PUP”, Västernorrlands Museum
I ”PUP” får publiken uppleva en dans- och musikföreställning där olika scener dyker upp och berör betydelsen av inre kärna och identitet. Koreografen Danielle Dietz skapar tillsammans med musikern/kompositören Bernhard Schimpelsberger och dansarna en dansant familjeföreställning. Bernhard komponerar musiken exklusivt för ”PUP” och spelar live till varje föreställning.

24 Marino Valle Band, Bryggeriet
Sångaren Marino Valle kallas ”mannen med den gyllene strupen” och är en mycket väl sedd gäst i Härnösand och allt talar för ännu en utsäld blueskväll på Bryggeriet när han tar sitt band norrut ännu en gång.

29 Teatercafé: “Rikard Wolff a tribute”, Teaterns foajé
Den 17 november 2017 tystnade en underbar röst, en fantastisk skådespelare, och en mycket speciell artist. Denna föreställning innehåller 12 av Rikard Wolffs mest älskade sånger och texter. En osande varm föreställning med Jan Peder Forsberg, sång, och Christer Öberg, piano.

29 Våravslutning med Villa 9, Bryggeriet
Helkväll med musikkollektivet Villa 9 på Bryggeriet! Kollektivet bjuder på musik, gästartister och överraskningar. Det blir en lite blandad musik, folkmusik med jazzinslag och pop och jazz.

Sammanställningen är gjord utifrån bokningsläget i slutet av februari, och med reservation för att vi kan ha missat något. Tänk också på att fler evenemang kommer att tillkomma – håll ögonen öppna!

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 36