Kultur & nöje Yippie 12 2020

Spin it magistern

Text Maria-Thérèse Sommar Foto Linnea Frank (pressbild)

Det började när Katja gick ut med sina kompisar på klubbarna i Stockholm och som vanligt möttes av tråkig musik. Förfesterna var roligare, när de spelade musik som de själva gillade. Idén att starta egen klubb föddes och Katja tog första steget mot att bli internationell DJ. Efter jul startar hon Sveriges första DJ/producent-utbildning i sitt slag, i Härnösand.

Katja Gustafsson har varit DJ i 18 år och spelat på de stora scenerna runtom i världen, från Mexico City till Rom, Barcelona, Los Angeles och Chicago. Hon ­producerar också egen musik, under flera alias:
– Om man ska vara internationell DJ krävs det att man även gör egen musik. Min inriktning är elektronisk dansmusik, inom många genrer.
Elektronisk dansmusik, EDM, är något som vi är ganska stora på i Sverige, berättar Katja, tack vare Avicii, Swedish House Mafia med flera. Inom techno nämner hon Adam Beyer och Ida Engberg som är jättestora och bor på Ibiza nu:
– Det är fullt möjligt att försörja sig som DJ och ofta tjänar man bra, men i början kunde jag ha fem spelningar i veckan och det blev för mycket. Senare begränsade jag det till helgerna.
Katja förklarar att vi i Sverige inte har någon egen tradition inom DJ-kulturen:
– När jag spelade i Berlin första gången möttes jag av något annat. Alla på dansgolvet riktade sin uppmärksamhet mot mig, dansade med mig. Där stod jag på scenen och tänkte – vad är det som händer? Den tyska DJ-traditionen är den bästa ever och jag bodde i Berlin i ett år.

Hon berättar om känslan av att stå inför ett fullproppat dansgolv, men också om ensamma resor där hon glömt bort vilket land hon befinner sig i:
– Jobbet går ut på att man reser, checkar in på hotell, träffar arrangörer, gör soundcheck, spelar, sover och drar vidare till nästa stad. Det är ganska ensamt, även om man träffar mycket folk och lär känna andra DJ:s. Man hamnar i svackor då och då, och det är viktigt att ta hand om sig själv.
Katja har även varit DJ-lärare sedan 2004 och startar nu en DJ/Producer-utbildning på Härnösands Folkhögskola, med början i januari:
– Det är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige. Under utbildningen kommer vi att gå igenom just hur man gör DJ:andet till ett jobb, med allt vad det innebär.
En av punkterna i utbildningen är hälsa och där kommer hon bland annat att ta upp hur man hanterar stress, ensamhet och ovanlig dygnsrytm:
– Som alla musiker är DJ:s ofta känsliga människor, med känslorna utanpå. För vissa blir droger och alkohol en tillflykt. Det förstör mycket och är ingenting man ska hålla på med då detta är ett yrke som vilket annat som helst och festar gör man inte på arbetstid.

Katja har under sin karriär bott i Berlin, Montreal, New York och andra storstäder. Att hon flyttat till Härnösand med sin dotter beror på att hon ville bo nära naturen:
– Jag vill ha lugn och ro och göra sådant som jag tycker är kul. Efter att ha tittat runt på nätet, nära vattnet, bestämde jag mig för antingen Härnösand eller Askersund, och så flyttade jag hit! Lustigt nog fick jag senare veta att min släkt kommer från Högsjö, men de har flyttat till Stockholm…

 

Vad gör en dj?

En DJ bestämmer låtar, vilken in- och utgång man ska ha, plockar ut de bästa delarna i låtarna och mixar ihop så att det blir bra. Man gör det live, vilket är en konst i sig. Om man även ska fungera som artist på scen behöver man ha ett färdigt koncept med moves, projektioner med mera. Det är sådant vi också kommer att gå igenom under kursen och fokus ligger på att vara DJ på dansgolv och festivaler.

DJ producer adademy

  • Kursen sker online på halvfart, vårterminen 2021 via Härnösands Folkhögskola.
  • Utbildningen är unik i sitt slag och finns inte på någon annan plats i Sverige.
  • Målgruppen är personer över 18 år som är intresserade av elektronisk musik och utbildningen berättigar till studiemedel.
  • DJ Producer Academy kombinerar praktik och teori i allt från att bygga upp sitt varumärke som DJ till hur man remixar och gör egna låtar.
  • Kursen sker på distans på grund av covid-19. Förhoppningen är att den ska ske på plats i höst och att man ska kunna starta olika musikevenemang i Härnösand.

Mer information finns på www.hfs.se

Katja Gustafsson

Ålder Inte så viktigt.
Familj Dottern Freja, 5 år.
Bor Vid havet på Härnön.
Gör DJ, DJ-lärare, skådespelare, pluggar musikproduktion på universitet.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2020 på sidan 24