Kultur & nöje Yippie 6-7 2021

Svenska kyrkan sommarsatsar på musiken

En av Härnösands stora konsertarrangörer trycker på gaspedalen. Svenska kyrkan möter sommaren med ett rikt utbud av musikarrangemang.
— Sång och musik är en viktig del i ett levande gudstjänstliv och nu vill vi visa upp hela bredden — från klassiskt till nutida, säger Lena Vik, kommunikatör på Härnösands pastorat.
Det ska sägas att sången och musiken har varit närvarande i kyrkorna i Härnösand under hela pandemin. Pastoratet fattade tidigt ett beslut om att fortsätta satsa på musiken, både för församlingsborna och för musikernas skull.
Mycket musik har spridits digitalt, men det som framförts i kyrkorna har bara kunnat avnjutas av åtta personer på grund av pandemirestriktionerna. Och om de få, exklusiva biljetterna har det varit kamp.
— Eftersom vi är en av de få aktörer som faktiskt har fortsatt att erbjuda musik så har vi under de här månaderna fått nya grupper som har sökt sig till oss. Vi hoppas naturligtvis att de har fått upp ögonen för Svenska kyrkan och att de fortsätter att komma till oss, säger Lena Vik.
Konsertprogrammet har fyllts på ordentligt i sommar och erbjuder allt från folkmusik med Älandsbros unge riksspelman Isak Eriksson till country, barock och allsång i Domkyrkoparken.
Vad rekommenderar du?
— Allt! Bredden är vår styrka, men jag tror att till exempel konserterna med Klas & Sanna Norberg och Emma Ekebjörk kommer att bli fulla fort.

Det händer (urval)
27/6 Bach i franskt sällskap (Domkyrkan)
9/7 Folkmusikkonsert (Häggdånger)
25/7 Äkta country på svenska – berättelser från en svunnen tid (Viksjö)
15/8 Folkrock och visor från Norrlands inland (Hemsö)

LÄS MER
Hela musikprogrammet samt biljettbokning hittar du på svenskakyrkan.se/harnosand

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 25