Kultur & nöje Yippie 2 2023

Teater Hernö släpper loss

Text Lennart Lundberg Foto Kenneth Zetterlund

En tiger som rymmer från Zoo. Det är upptakten till den pjäs som nu Teater Hernö sätter upp. Teater Hernö är vid sidan om Bäverteatern en av Härnösands amatörteaterföreningar med flest pjäser. Och den nionde mars är det åter dags för premiär.

Denna gång har man valt en pjäs av den rumänska regissören Gianina Carbunariu som är en av Rumäniens mest framgångsrika yngre regissörer och dramatiker. Och pjäsen ”Tigern” har tidigare spelats på stora scener i Sverige som Dramaten, Malmö Stadsteater, Örebro Länsteater och Folkteatern i Göteborg.
– Vi tycker om att spela samtida pjäser. Och vi försöker hitta ett manus som alla gillar. Gärna moderna pjäser som har ett budskap. Och att den är rolig också är ett extra plus, säger Elisabeth Kalén, som gör regidebut med Tigern.

I en medelstor stad i Europa ligger en djurpark. Från den djurparken rymmer Michaela. Michaela är en sibirisk tigerhona. Pjäsen handlar bara på ytan om rymningen utan tar upp vad händer med oss människor när vi står inför det okända. Tigern har istället fokuserat på vad händelsen med tigerhonan säger om oss och vår rädsla för det främmande.
I pjäsen får alla ge sin syn på vad som egentligen har hänt, från duvor och gråsparvar till en influenser som bara är fokuserar på sin fina bil.
– Vi hoppas få stor publik. Det är en aktuell pjäs som både roar och ger publiken något att fundera på, säger Elisabeth Kalén.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2023 på sidan 8