Kultur & nöje Yippie 6 2015

Utmanande Sommarpjäs

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

För tredje sommaren i rad sätter Härnösands Fria Kulturförening upp en sommarpjäs som ska spelas i början och/eller mitten av augusti. Regissör är Evelina Lundquist.
– Det är första gången jag regisserar och jag tänkte först koncentrera mig helt på det. Men nu lutar det åt att jag är med på scen också. Jag har varit med som skådespelare de andra åren och kommer nog att ha svårt att låta bli.
Hon får sällskap av elva andra skådespelare och alla brukar hjälpas åt med det mesta av arbetet kring föreställningen.
– Det är ju lite svårt att regissera sig själv så då får någon annan titta och styra. Och även i övrigt gör vi det mesta tillsammans.
Vilken pjäs det blir i år går tyvärr inte att säga då det i skrivande stund inte är helt klart med alla formaliteter kring rättigheter och sådant.
– Men det handlar om människovärde och diskriminering. På vilka grunder människor tar sig rätten att fatta beslut som drabbar andra.
Härnösands Fria Kulturförening är en feministisk, anti-rasistisk och anti-kapitalistisk förening, som har funnits sedan 2012 och bland annat även står bakom Feministfestivalen. Tidigare sommarpjäser har varit Nationalteaterns klassiska ”Kåldolmar och kalsipper” och ”Ensam” av Alfhild Agrell.
– Jag tror att vi med årets pjäs kommer att vara mer utmanande, rent politiskt!

Evelina Lundquist

Ålder 24
Familj Väldigt stor och brokig
Bor Lägenhet på Härnön
Gör Jobbar på Hotell Mitti Härnösand

Artikeln publicerades i Yippie 6 2015 på sidan 11