Mat & dryck Yippie Jul 2020

Bjussar på julmat

Härnösands kommun bjuder alla som bor inom socialnämndens boende en jultallrik. Också kommunens medarbetare får samma jultallrik till ett värde av 250 kronor. Jultallriken ska gå att beställa från lokala restauranger och därmed ge branschen en välbehövlig inkomstkälla.
– Julen 2020 blir inte som någon annan jul och förmodligen mer ensam för de boende på våra äldreboenden och boende inom omsorgen. De kommer inte att kunna ta emot besök av släktingar och vänner som vanligt. Med den här jultallriken vill vi bidra så gott vi kan för att lätta upp julen åtminstone lite grand, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).
– Våra medarbetare har arbetat väldigt hårt under hela pandemin för att hålla våra verksamheter igång och ge invånarna den service de har rätt till. De är värda all uppskattning de kan få, säger kommundirektören Lars Liljedahl.
En enig kommunstyrelse beslutade också att restaurangbranschen får lägra avgifter för kommunens tillsyn. Förslaget handlar om att inte ta ut någon avgift för alkoholtillsyn 2019 och 2020 samt att låta avgiften för livsmedelstillsyn 2020 även gälla för 2021. Det beslutet måste samhällsnämnden ta, men kommunstyrelsen beslutade att stå för kostnaden.
Kostnaden för jultallrikarna är knappt 700 000 kronor medan intäktsbortfallet för tillsynsavgifter är beräknat till 770 000 kronor.

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 9