Mat & dryck Yippie 3 2021

Saltvik blir med diner

Text & foto Karin Pettersson Skarby

Fler bilder:

Helena Askerstrand tog tjänstledigt från sitt jobb som rådgivare och startade ett matställe uppe i industriområdet på Saltvik i oktober 2020. Nu går hon all-in i Lilla Helenas Mat & Fika.
– Det här är roligare. Har man varit sin egen en gång, är det svårt att komma ifrån det, säger hon.

Klockan 06:30 öppnar Lilla Helena, ett matställe med schackrutigt golv och röda, svarta och vita väggar. Då ligger morgonfikat klart. De flesta köper och tar med sig mat nu i pandemin, men det går också att slå sig ned i kaféet på coronasäkert avstånd från andra gäster. Klockan 17.00 är arbetsdagen slut. Hon driver Lilla Helena själv, men får ibland hjälp från sin man och mamma.
– Ingenting slår mammas gryta. Den måste hon laga, säger Helena.

Hon hade letat efter en passande lokal ett tag när den tidigare asiatiska restauranten på Saltvik dök upp som ett alternativ.
– Jag köpte läget. Jag trodde på idéen att sälja mackor och lunch i ett industriområde. Nu förvånar det mig att det faktiskt kommer så många. Inte bara de som arbetar i området, utan också till exempel pensionärer som är på utflykt.
Lilla Helena blir snart större. Under påsken ska restauranten få en uteservering.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2021 på sidan 10