Härnösand Yippie 3 2015

Sexton miljoner kronor och mäktigaste utsikten

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Nu växer Härnösands senaste turistattraktion fram. Hemsö fästnings nya restaurang invigs i början av juni och kommer att kunna användas året runt. Totalt har den plats för upp till 120 gäster inomhus och ett 70-tal utomhus. 16 miljoner kronor kostar bygget – men utsikten är gratis.

”Jag kan inte vara objektiv, men om jag ändå försöker så ser jag det här som en sjukt häftig tillgång för Härnösand framöver.” Christer Sefbom, Hemsö Fästning

Grusvägen från fästningsområdets entré till den nya restaurangen är lite halvlerig. Dels beror det på årstiden, dels på att bilar från olika byggfirmor åker fram och tillbaka med material och människor. Vi går till fots och Christer Sefbom kan inte  hålla sig.
– Det här är den bästa tiden på året, med alla förväntningar inför den kommande säsongen. Särskilt i år med den nya restaurangen. Det bara spritter i hela kroppen.
Christer och Kicki Sefbom åker ut nästan varje dag för att se hur bygget framskrider. Ofta är även yngste sonen Charlie och hunden Klara med.
– Det är som när man flyttade hemifrån första gången. Man bara tänker på hur man vill möblera och fixa, säger Christer.

Än så länge får de nöja sig med att tänka och planera. Själva bygget beräknas bli klart i slutet av april, sedan får Christer och Kicki ta över. Det är Statens Fastighetsverk som bygger huset medan Christer och Kicki står för all inredning. När vi kommer fram kan vi konstatera att det råder febril aktivitet, både ute och inomhus.
– Vad säger du? undrar Christer.
Tja, trots att det fortfarande är en byggarbetsplats är det lätt att se potentialen. Byggnaden smälter fint in i berget och vyn över havet och Höga Kusten är ju helt enkelt fantastisk.
– Jag kan inte vara objektiv, men om jag ändå försöker så ser jag det här som en sjukt häftig tillgång för Härnösand framöver, säger Christer.
Vi går in och han pekar åt olika håll.
– På den väggen blir det en filmduk och en stor träskulptur, ”Tusen och en natt”, som tidigare stod på Saga Bio i stan. Och där ska det stå ett lobbybord av en gammal torped med en glasskiva på.

Åretrunt-restaurang öppnar nya möjligheter

Restaurangen är ett enda stortöppet rum, men är ändå uppdelad i fyra delar som kommer att möbleras lite olika. Köksavdelningen är stor, luftig och utformad för att allt ska fungera praktiskt. Christer och Kicki har jobbat på många restauranger i sina liv, men det här är första gången de har fått vara med från början och kunnat komma med synpunkter och önskemål. Det minimala kontoret ligger till exempel i direkt anslutning till matsalen.
– Det var först ritat längst inne i ett hörn, men det sade jag nej till direkt. När man sitter på kontoret måste man kunna ha koll och vara beredd att hoppa in och jobba om det behövs, säger Kicki.
Christer har som vanligt tusen idéer till nya aktiviteter i och omkring fästningen. Några av dem är klätterställningar, bandvagn som är öppen för att klättra in i, vandringsstigar med skyltar om fästningens historia och ridturer på islandshästar.
– Vi får se vad vi hinner få till i år.
Christer har också skapat en ny figur för barnen, trollet Bombom, som bor i en hatt och rider på en älg
– I restaurangen blir det Bombom-meny för barnen.
Med upp till 120 sittplatser inomhus gör den nya restaurangen fästningen näst intill oberoende av vädret. Dessutom fungerar restaurangen året om vilket öppnar helt nya möjligheter.
– Vi kommer till exempel att ha julbord i december, säger Christer.
– Och så ska vi satsa mycket mer på grupper och konferenser, säger Kicki. Förut har vi tagit emot dem som har frågat, nu kan vi verkligen gå ut och marknadsföra den delen.
Då återstår bara en fråga. Vad ska restaurangen heta?
– Det vet vi inte än, men vi hoppas på hjälp från Härnösandsborna. Så vi har precis utlyst en namntävling på vår Facebook-sida, säger Christer.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2015 på sidan 24