Näringsliv Yippie 1 2020

DRÖMFABRIKEN

Foto Annika Östman

Härnösands näringsliv har inte förknippats med digital innovation och mjukvaruutveckling. Men nu är stora saker på gång.
Företaget Starbit mångmiljonsatsar och bygger upp hela sin forsknings- och utvecklingsavdelning i Härnösand. Åtta personer är redan anställda. Innan sommaren siktar man på att vara tjugo.

Det här inget halvhjärtat försök, det är en stor långsiktig satsning på utvecklig och innovation i Härnösand, säger Starbits vd Anders Nilsson.
Företaget som nu etablerar sig ägs av EG Electronics, ett stort Sverigebaserat industriföretag med miljardomsättning, och verksamhet i flera världsdelar. Just nu iordningställs ett våningsplan på Tobaks i Härnösand som ska bli hem för Starbits helt nya utvecklingsavdelning. Någon gång i slutet av februari eller början av mars räknar företaget med att flytta in, samtidigt som en intensiv rekrytering av spetskompetens inom branschen inleds.
Avdelningen i Härnösand ska bland annat bygga mjukvaruplattformar och specialdesignade teknikprodukter för storföretag, industri och till produkter som till exempel självkörande bilar.
Techbranschen i Sverige är hårt koncentrerad till de större städerna. Att en forsknings- och utvecklingsavdelning byggs upp från noll i Härnösand är minst sagt otippat. Men för Starbits vd Anders Nilsson är det ett helt rationellt beslut.
– Visst finns det en känslomässig eller filantropisk del i det här: jag är uppvuxen i Härnösand och det var här embryot till företaget startade, men framförallt har jag inför koncernledningen argumenterat för att Härnösand är en idealisk ort ur rekryteringssynpunkt, säger Anders Nilsson.

Finns kompetensen här?
– Delvis. Flera av våra anställda som
hittills jobbat i Sundsvall pendlar faktiskt från Härnösand, men framförallt ser jag att vi kan få en stabilare situation här. I storstäderna finns naturligtvis redan alla de specialister vi vill anställa, men där är också konkurrensen en helt annan. Bolagen plockar personal från varandra hela tiden. Det är inte ovanligt att folk byter jobb var sjätte månad – det innebär ju att precis när en anställd börjar lära sig jobbet och bli riktigt användbar så försvinner han eller hon. Den som flyttar till Härnösand gör ett val utifrån mer än bara pengar och jag är övertygad om att personalomsättningen kommer att bli mycket lägre. Vi slipper lägga en massa tid och resurser på att rekrytera
hela tiden.
Historien om Starbit började i Härnösand 2004 då Anders Nilsson och två kompisar startade ett bolag under annat namn och med sikte framförallt på att bygga wifi-hotspots till flygplatser, tågstationer och andra knutpunkter. Det var en start i mycket liten skala.
– Vi var ett gäng som gick på Härnösands gymnasium tillsammans, vårt intresse för tech kom ifrån alla lanpartys som man hade på den tiden innan internet kom. Allt var inte lika plug-and-play och molnbaserat på den tiden – 1990-talet – vilket gjorde att det krävdes en hel del problemlösning och kreativitet för att hålla på, säger Anders. Bolaget som vi startade drevs hemifrån och de lokalerna vi använde som kontor hade finansierats med studiecirklar. Första två åren hade vi inte råd med löner utan hade extrajobb vid sidan av.

”Höjdpunkten på den tiden var nog när vi vann en upphandling med Coop och fick ett jättekontrakt värt 50–60 miljoner.”

Anders Nilsson (tv) och Mattias Östman (tö) på Starbit i Härnösand.

Anders Nilsson (t.v) och Mattias Östman (t.h) på Starbit i Härnösand. Foto: Annika Östman

De tre företagsgrundarna insåg tidigt att marknaden inte fanns lokalt och byggde därför affärsmodellen för att kunna skala upp verksamheten till nationell och internationell nivå. Ambitionsnivån var hög, men man gick också på en hel del nitar längs vägen.
– Från början hade ingen av oss koll på affärsplaner, budgetar och bokföring så det blev några rejäla sågningar av banken innan vi fick
låna pengar till våra första leveranser. Skulle jag idag ge ett råd till alla som driver nystartade bolag eller funderar på att starta så skulle det vara “Se till att ha en extern erfaren person i styrelsen tidigt!” Betala arvodet med optioner eller aktier, men ta hjälp. Ni kommer att behöva stöd med allt från finansiering, till styrning, strategier och tillgång till nätverk.
I början var det, precis som för alla nystartade bolag svårt att få större kunder att köpa sina lösningar på grund av rädslan att företaget kunde gå i konkurs. Men snart hade företaget lyckats skaffa flera små, lokala kunder och med dem på cv:t lyckades man vinna ett kontrakt med Scan värt flera miljoner. Därmed passerades en första viktig tröskel och blev en verklig spelare större upphandlingar. Kunder som Coop, Telenor, OKQ8 och Sibylla rullade in. En affär etsade sig kvar på ett särskilt sätt för de unga företagarna från Härnösand:
– Höjdpunkten på den tiden var nog när vi vann en upphandling med Coop och fick ett jättekontrakt värt 50–60 miljoner.
I slutet var det bara två företag kvar: det var vårt lilla företag och jätten IBM – och vi slog dem! Det var stort.
Utvecklingen har varit snabb under de femton år som bolaget funnits. Nya affärsområden har tillkommit och byggandet av wifi-hotspots är en sedan länge pensionerad del av företaget. 2018 investerade så flera riskkapitalbolag i bolagets nya plattform, och i fjol bröts ett affärsområde ut och såldes till EG Electronics.
Det nya bolaget fick namnet Starbit.
Det var läge att titta upp och reflektera. 2004 hade tre gymnasiekompisar grundat företaget som i två år drevs på hobbybasis. I början av 2019, när delar av företaget såldes, var värderingen cirka en kvarts miljard.
Ett villkor från EG Electronics sida var att någon av grundarna skulle följa med in i den nya verksamheten, och den personen blev alltså Anders Nilsson.
– Vi ska hjälpa EG Electronics att ta nästa steg och gå från att bara leverera komponenter och hårdvara till att bli något större, ett företag som erbjuder kompletta lösningar där allt från design, mjukvara, hårdvara och komponenter inkluderas i tjänsterna. Som vd ska han nu alltså leda det företag han byggt upp, men för en annan ägares räkning.

I och med försäljningen har du inte längre kontrollen över företaget. Hur känns det?
– Det var ju lite separationsångest i början. Det var svårt att tänka sig att man en dag inte skulle bestämma över det företag man byggt upp. Men från att vi började tänka tanken att sälja till att allt var klart var det så många steg
och det tog väldigt lång tid så man hann förbereda sig känslomässigt. Idag tycker jag att det är väldigt skönt att vi tog steget. Vi har ett
stort bolag i ryggen som kan ta det här företaget till nästa nivå och som har en långsiktig plan. Dessutom är jag ju kvar som vd så jag är fortfarande väldigt delaktig i det som händer.
Anders Nilsson kommer regelbundet att arbeta i Härnösand, men platschef på Tobaks blir Mattias Östman som även han har mångåriga erfarenhet av att både att bygga bolag och driva utveckling av mjukvaruprodukter. För Härnösandsborna är han bekant som grundare företagen Televinken och Dialing Sweden. Närmast väntar alltså inflyttning på Tobaks och en stor rekryteringskampanj. Anders Nilsson tror stenhårt på Härnösand som lokaliseringsort och har fått koncernledningen med sig. Nu gäller det att leverera.

Kan du locka den spetskompetens ni behöver till Härnösand?
– Du, det finns många framgångsrika men olyckliga norrlänningar i Stockholm! Många som har gjort en bra karriär i den här branschen, men som tycker att livet är skit. Jag är säker på att flera av dem tycker att det vore skönt att kunna återvända hem.

Några röster om etableringen

Uno Jonsson - Tillväxtchef, Härnösands kommunUno Jonsson
tillväxtchef, Härnösands kommun:
”Jätteroligt! Och något Härnösand verkligen behöver. Tech är en framtidsbransch som inte är så väletablerad i Härnösand, så det här är ett välkommet tillskott. Ägarna är stora och satsar långsiktigt. Det gillar vi och det ger oss möjlighet att bli en del i ett större sammanhang. Vi kommer att stötta Starbit med rekrytering och kompetensfrågor – ja, på alla sätt vi kan. Regeringens utredare har föreslagit en flytt av 80 statliga jobb till Härnösand. Med dem, redan befintliga företag och Starbits etablering finns många spännande tjänster i flera olika branscher. Att det finns ett brett utbud av arbetstillfällen gör möjligheten att locka attraktiv arbetskraft ännu större.
För mig personligen är det ett extra roligt besked. Jag lärde känna Anders när jag var platschef på Comhem och han var en ung kille på kontoret med eld i baken och massor av idéer och energi. Redan då skulle han bygga om hela Comhem! Sedan dess har jag följt honom och de här killarna på avstånd. Att Anders nu vänder tillbaka med sitt företag är verkligen toppen.”

Malte Frisk - VD Logosol och ordförande i Höga Kusten IndustrigruppMalte Frisk
vd Logosol och ordförande i Höga Kusten Industrigrupp:
”Väldigt positivt. Vi i Höga Kusten Industrigrupp jobbar ju stenhårt för att stärka kompetensförsörjningen i vår region, och då är det naturligtvis oerhört bra med en nyetablering som kan attrahera nya kvalificerande medarbetare. För våra medlemmar är det positivt att det kommer in människor med spetskompetens inom olika områden även om de inte sitter på det egna företaget. Man kan ändå ha ett utbyte och lära av varandra.”

 

 

Emil Westerlind - VD WesterlindsEmil Westerlind
VD Westerlinds:
”Superroligt! Nyetableringar av den här digniteten görs verkligen inte varje dag i Härnösand, och att Starbit väljer Tobaks är ett kvitto på att den vision vi hade för Tobaks håller. Det här ska vara mer än väggar och tak. Det här ska vara en samlingsplats för företag som vill framåt och där miljön och communityn ger ett mervärde. Vi har många spännande bolag på Tobaks nu och Starbit blir ytterligare ett. Det är också en etablering som är väldigt bra för Härnösand. Tech är en bransch som växer snabbt och för den framtida tillväxten i Härnösand så är det jätteviktigt att vi får in den här typen av bolag.”

Anders Nilsson

FAMILJ: Fru två barn
ÅLDER: 39
BOR: Alingsås
GÖR: Vd Starbit AB, medgrundare och delägare Leeroy Group AB

Mattias Östman

FAMILJ: Sambo två gemensamma barn
ÅLDER: 38
BOR: Härnösand
GÖR: Platschef, Starbit AB
TIDIGARE: Grundare och delägare Dialing Sweden AB samt Televinken.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 24