Härnösand Yippie 3 2021

Eduardos snickerier ska lyfta framtiden

Text & foto Karin Pettersson Skarby

Eduardo fann kärleken i Härnösand. Han flyttade hit och startade eget. Efter en månads verksamhet har Eduardo omsatt sina första 10 000 kronor för sitt företag Stenhammar Sweden.

För ett halvår sedan flyttade Eduardo från Mexiko till sin flickvän Karin i Härnösand. Han började inte helt från scratch i sitt nya hemland. Han pratade till exempel svenska efter att tidigare i livet ha bott tre år i Stockholm och jobbat i hotellbranschen. Ursprungligen är Eduardo utbildad som administratör i Mexiko, och han har jobbat med allt från HR till avokadoodling.
Men vad skulle han jobba med i Härnösand? Han fick timjobb som språklärare och i förskola, men från januari har det varit stilla på jobbfronten.
– Jag har alltid varit entreprenör, har till exempel drivit restaurang i Mexiko, och kunde inte sitta och göra ingenting. Jag ville göra något kreativt, och såg möjligheter i att producera skärbrädor. Jag köpte verktyg och frågade min sambo om jag kunde låna förrådet till en verkstad, och hon sa: ”kör bara!”, säger Eduardo.

Tortillapress, skärbräda & kattsäng

Han började med att såga, slipa och olja handgjorda skärbrädor i ek. Så gjorde han en tortillapress, som man också använder mycket i Mexiko.
För att hitta sin marknadsplats, jobbade han med sociala medier och han upprättade ett konto på Instagram. Han skickade mail till potentiellt större kunder, som inredningsbutiker och skapade en logo.
Det har gått bra.
Den här veckan skickade han bland annat 35 tortillapressar till ett företag i Stockholm som säljer mexikansk mat.
– Jag har haft en omsättning på ungefär 10 000 kronor sedan jag startade för en månad sedan.
Eduardo har stora planer för sitt företag. Produktutvecklingen är i full gång. Han visar fram prototyper av till exempel ett badkarsbord och en jojo, en färdig vinhållare och berättar att han nästa dag ska bygga en kattsäng.
– Jag satsar på produkter som många kan gilla.
Hur tänker du dig framtiden?
– För det första är det i Härnösand. För det andra vill jag hitta en lokal för produktion, få flera kunder, utveckla plattformar och jag har en webbsida. Jag satsar även på att ha en–två anställda om ett par år.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2021 på sidan 12