Näringsliv Yippie 12 2019

Vägen till ekobyn i Nederländerna börjar vid CA-boden

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

På gammal havsbotten ett par mil utanför Amsterdam ligger en liten by som känns väldigt svensk. Namnet förstärker känslan: Bolderburen – Bullerbyn. Och den nederländska ekobyn är faktiskt svensk.Vartenda hus är byggt av den lilla trähustillverkaren CA-boden i Härnösand.

I många år byggdes det truckar på Hernöverken. När Yippie hälsar på i början av december 2019 är det istället ett par stora delar till husgavlar som håller på att skruvas ihop. Delarna ska sedan kläs med träpanel, grundmålas och packas ihop till stora paket tillsammans med golv, tak, väggar och fönster. Destination: Bullerbyn, Almere, Nederländerna.
– Vi har redan gjort 30 hus dit. I februari börjar vi leverera de första husen i etapp två, säger CA-bodens vd Christer Arnberg. För oss är ett roligt och lite udda projekt att vara med i.
Inget hus är det andra likt. Beställarna har valt fritt bland CA-bodens många olika modeller, vilket också innebär att det är hus i väldigt olika storlekar. Från små hus för studenter och ensamstående äldre till relativt stora hus för familjer med flera barn.

Historien om Bullerbyn börjar med ett sommarstugeprojekt för tolv år sedan. Den inflyttade juristen Martin Qvist och hans fru Jessika skulle bygga en sommarstuga vid den nederländska kusten och som svensk tyckte Martin att det var naturligt att bygga att trähus.
Grannarna idiotförklarade honom närmast. Fattade han inte hur mycket det regnade och blåste i Nederländerna? Hans trähus skulle garanterat ruttna. Eller blåsa bort.
– ”Här bygger vi i sten!”, var budskapet, säger Martin Qvist och skrattar. Jag påpekade att det faktiskt regnar i Sverige också – och där ruttnar inte husen.
Så kom modulhuset från en hustillverkare i norra Sverige (japp, ni vet vilken), och det gick snabbt att sätta upp, blev snyggt – och det varken ruttnade eller blåste bort.
– Många besökare tyckte att vårt hus var så trevligt och jag hade ju kontakten med Christer och CA-boden så det blev så att vi importerade några friggebodar till.
Så småningom blev det även lite större hus och så dök projektet i Almere upp. Staden är byggd på mark som erövrades från havet så sent som för några årtionden sedan, och ligger bara ett par mil från huvudstaden Amsterdam och i ett storstadsområde med omkring 10 miljoner invånare. Nu vill Almere växa. I ett stort utvecklingsprojekt ska 15 000 nya bostäder skapas och åker och betesmarker säljs ut till, med nederländska mått mätt, humana priser.
– Men poängen var att man inte ville ha in byggjättarna utan tomterna skulle säljas till privatpersoner och man ville skapa mer varierad bebyggelse och ett lantligt boende. Då passade ju den här typen av hus perfekt. Det är lite krångligt att driva ett byggprojekt själv, men vi samlade ihop intresserade till en hel by och har samordnat kontakter med CA-boden och byggfirmor.

Sedan årsskiftet 2018/2019 står nu Ecodorp Bolderburen – ekobyn Bullerbyn – där och påminner snarare om en svensk by än ett modernt planerat bostadsområde. Inga snörräta gator och rader av identiska hus här inte. Istället en grupp personliga hus samlade kring en allmänning med en liten damm i mitten. Träpanel såklart och spröjsade fönster. Bullerbyn har fått en hel del uppmärksamhet, framförallt i regionen, men även i Belgien.
Vad är det som lockar nederländare att bosätta sig i en ”svensk” ekoby?
– Delvis är en ekonomisk fråga, det är ett boende som vanliga medelklassmänniskor har råd med, säger Martin. Men sedan finns det också mycket positiv förknippat med den här typen av bebyggelse. Vi har Skandinavienfantasterna som har vandrat i våra fjäll eller seglat i vår skärgård och sett vår landsbygd. Sedan har trähus börjat associeras väldigt mycket med hållbart byggande och det har ju blivit en allt större fråga. Och så uppskattar många det lantliga boendet med grönska och lite öppna ytor. Det är ju ett tätbefolkat land så det här är lite exotiskt.

30 hus är byggda. Under 2020 ska Bullerbyn växa med 16 hus till.
För CA-boden utgör det en ganska stor del av årsproduktionen som brukar ligga kring 80. Några enstaka hus varje år går till Tyskland, Danmark och Norge, men merparten säljs i Sverige.
Idag har företaget tio anställda. 2002 stod Christer Arnberg ensam i en lokal utan värme i Älandsbro och skruvade ihop sina första små bodar. Maskiningenjören hade fått en idé när han byggde ett lösvirkesstall och nu skulle idén testas.
– Idén var helt enkelt att det borde gå att standardisera vissa delar och bygga moduler. Det gäller att göra det så enkelt som möjligt för kunden. Husen ska vara enkla att resa och det ska gå snabbt att vädersäkra dem, det vill säga att få på taket. Det är ju ingen unik idé, men det har gått bra.
Vad är det som gör att det har gått bra då?
– Vi vill hålla bra kvalitet. Ska man hitta någon framgångsfaktor så är det nog det. Vi bygger inte med minimala dimensioner utan lite rejälare och det känns faktiskt. Kunderna blir nöjda och har vi sålt ett hus så brukar det ge ringar på vattnet i form av fler hus.
Ibland blir det till och med en hel by.

CA-Boden AB

STARTADE 2002
VERKSAMHET Tillverkare av modulhus
PRODUKTION cirka 80 hus/år
ANTAL ANSTÄLLDA 10
OMSÄTTNING 20 miljoner/år
LÄS MER www.caboden.se

Christer Arnberg

ÅLDER 58
FAMILJ Monika, Anna, Sara och Henrik
BOR Skeppsbron
GÖR Äger och driver CA-Boden AB

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 70