Näringsliv Yippie Jul 2020

Gammalt blir som nytt

Först sydde Linda Kallin kläder till sin dotter som hobby och terapi. Så småningom började hon kreera plagg till vänner och bekantas barn. Till sist frågade hennes väninnor om hon inte skulle vara trevligt att satsa på hobbyn och starta eget. Nu har hon gjort det.

Bolaget är uppkallat efter de två första bokstäverna i namnet till Lindas dotter, Lola Westling, och blandat med återbruk – och en stor dos kärlek. Det ger bolagsnamnet Lowe Redesign.
Det hela började egentligen med att hon sökte efter ekologiska, hållbara och samtidigt unika kläder till sin dotter, men inte hittade det hon letade efter. Under samma period hade hon utmattnings­depression, hon hade rannsakat sitt liv och ville göra förändringar.
– Jag ville göra något som var ett uttryck för min nya livsstil. Jag har alltid tyckt att det har varit kul med unika saker i inredningen och har de senaste åren haft en stor medvetenhet när det gäller miljö, berättar Linda.

Hon började sy kläder till sin dotter av recirkulerade tyger som hon hittade på loppisar. Hennes dotter Lola blev nöjd med sin nya kollektion, och vänner och bekanta började visa intresse för samma typ av kläder till sina barn.
– Det är min hobby och terapi som har vuxit. Jag har märkt att det finns en efterfrågan, jag har fått fin respons på det jag gör, säger Linda.
Det är bomullstyger hon är ute efter på loppisarna. Det kan till exempel vara begagnade påslakan av god kvalitet.
– Påslakan är slitstarka. Färgerna kan ha falnat av, men det ger bara ett annat uttryck.

Linda har sytt upp en del kläder hemma i sin syateljé, och hon syr också på beställning. Just nu syr hon upp en klänning till en femåring som har beställt att den ska vara lila, snurra och ha mycket spets och tyll. Det tar ungefär fem timmar att sy önskeplagget.
Hon säljer på sin nystartade webbsida loweredesign.se och lägger ut smakprov på sociala medier för att nå ut till flera.
–  Jag skulle kunna tänka mig att gå ned i tid på mitt jobb och satsa på det här, men än så länge är det en sidoverksamhet.

Tack vare återbruket blir det unika kollektioner.

Linda Kallin

Ålder 40 år.
Familj Sambo och en dotter på fem år.
Bor På Hagagatan.
Gör Är barnskötare på ­Tullportens förskola. Har också precis startat bolaget Lowe Redesign.

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 16