Härnösand Yippie 9 2015

Här står hans nya hotell – om två år

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Endast 17 år gammal köpte Patrik Attini sitt första hotell i Storuman. 23 år senare sitter han på Hotell Södra Berget i Sundsvall och spanar –  mot Härnösand. Här vill han bygga ett destinationshotell intill Simhallen och hoppas kunna bjuda på julbord redan 2017.

Patrik Attini tar emot på Hotell Södra Berget, som han drivit sedan 2008. Hotellets främsta signum är den vackra utsikten, något som man inte ser röken av just den här dagen.
Eller det är just röken man ser. Vi befinner oss mitt i ett intensivt regnmoln, men tack och lov inomhus.
Patrik är alltså den som Härnösands kommun har valt att gå vidare med när det gäller planerna på ett nytt hotell på Kanaludden.
Varför har de valt just honom?
– Det vet jag inte. Men det handlar mycket om relationer och förtroende och så mycket kan jag säga att jag har fått bra förtroende för kommunens representanter. Sedan har jag trott på idén från allra första början och visat det på olika sätt. Det kanske beror på det också.
idén är att bygga ett skärgårdshotell med 120 rum och driva det tillsammans med Simhallen. Han kallar det ett destinationshotell.
– Det ska inte bara vara ett hotell utan en upplevelseprodukt. Därför är det väldigt viktigt att Simhallen ingår i paketet. Läget är också helt avgörande. För mig är det inte aktuellt att bygga någon annanstans än vid Simhallen.
Han ser gärna hela området utvecklas med till exempel utomhusbassäng, sandstrand, boule, minigolf och andra aktiviteter.
– Jag vill ha en miljö som attraherar Härnösandsborna och skapar liv och rörelse i området. Det i sin tur attraherar besökare till hotellet.

”Jag vill att det ska smälta in i miljön på ett smakfullt sätt. Om det blir högt, lågt, smalt eller brett får visa sig.”

Hur hotellet ska se ut är i dagsläget ett helt oskrivet kort. Under hösten ska ett förslag jobbas fram.
– Det enda jag kan säga är att jag vill att det ska smälta in i miljön på ett smakfullt sätt. Om det blir högt, lågt, smalt eller brett får visa sig. Generellt är det lättare att bygga de sällskapsytor som behövs på bredden, men vi får se vad som är praktiskt möjligt.
Trots att han bara är 40 år gammal är Patrik Attini en erfaren hotellägare. Han köpte in sig i sitt första hotell redan som 17-åring. Övriga delägare var hans pappa och bror, men rätt snart stod Patrik som ensam ägare till Hotell Toppen i Storuman.
– Det var tre starka viljor och det fungerade inte i längden.

Men han är inte osams med släkten. Tvärtom. Brorsan heter Stefan Karlsson och driver bland annat Hallstaberget och de två bollar ofta idéer och tankar om affärer med varandra.
– Varken han eller jag skulle nog gå in i en affär om inte den andre tycker att den verkar bra.
Vid ett tillfälle har de dock inte kunnat bolla. Det var när Patrik köpte Södra Berget av just Stefan.
Då var det i stället tuffa förhandlingar mellan två stenhårda affärsmän. Det var 2008 och sedan dess har Patrik investerat runt 60 miljoner kronor i Sundsvall och ökat omsättningen för varje år.
Det är en rejäl investering han är beredd att göra i Härnösand också, men Patrik tror på Höga Kusten. Det är ett område med stor potential, men få hotellrum. Han tror också att det ena kan leda till det andra.
– Byggkranar brukar smitta av sig. Jag tror att proppen går ur snart och att det kan hända mycket mer i stan.
Själv hoppas han kunna sätta spaden i jorden nästa sommar och öppna hotellet ett och ett halvt år senare. Vad är det då som driver honom?
– Framför allt att få se en utveckling, själva skapandet. Att tjäna pengar är också viktigt och nödvändigt, utan det går det inte att skapa vidare.

Patrik Attini

Ålder 40
Familj Sambo och två barn
Bor Hus på Alnön
Gör Driver Hotell Södra Berget, delägare i Hotell Wilhelmina

Nytt hotell invigs 2017

Det planerade hotellet på Kanaludden
Antal rum: 120
Antal konferens- och restaurangplatser: 400
Antal anställda: 50, varav 25 på heltid
Investering: Ca 120 Mkr

Patriks preliminära tidsplan

Hösten 2015
Ett förslag på hur hotellet ska se ut arbetas fram. Ett avtal om drift av Simhallen tas fram.
Våren 2016
Bygget projekteras.
Sommaren 2016
Spaden sätts i marken.
Julen 2017
Hotellet med 120 bäddar invigs under senhösten 2017.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2015 på sidan 24