Näringsliv Yippie 1 2020

Mitt jobb: Sebastian Hallin – Plåtslagare

Foto Pawel Maronski

”Man har ofta väldigt bra utsikt på jobbet”

Vintertid är det vanligt att plåtslagaren blir takskottare, men vintern 2019/2020 är ovanligt snöfattig. I mitten av januari har Sebastian Hallin fortfarande inte skottat ett enda tak och håller istället på att lägga plåttak och montera hängrännor och stuprör på en fastighet i Härnösand.

Sebastian Hallin har jobbat som plåtslagare sedan examen 2016. Sedan oktober 2019 är han egen företagare på Hallins Plåtslageri. Lokalerna har han i Kramfors, jobben finns på många orter, men Härnösand är fortfarande hemma.

Plåtslagarhammare
”Ett alltiallo-verktyg. Med hammaren spikar man reglar, driver upp kanter på plåten, bänder och gör allt möjligt. Ska man slå ihop falsar så har man dock en plastklubba istället.”

Falstång
”Används för att få till veck på plåten och för att bryta upp kanter på plåten.”

Plåtsax
”En utväxlad plåtsax gör att man får lite extra kraft om man klipper i tjockare plåt. Men den används inte till något större, plåtarna klipper och bockar man till i maskiner i verkstaden så att de är klara när man ska ut på jobb.”

Säkerhetssele
Skyddsutrustning är en självklarhet när man jobbar på hög höjd. Selen är fäst i en lina som förankras på taket och ska förhindra fallolyckor.

Sebastian Hallin

ÅLDER 24
FAMILJ Singel
BOR Fällöviken
GÖR Plåtslagare

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 20